• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

London jelenti: elfüstölhet az ausztrál bor, díjnyertes rab-borok

2008-10-27 ● borravalo.hu

Stevie Kraft londoni emberünk a világ borkereskedelmi központjában ül, és figyel. Arra, hogy mi történik a bor világában: hírekre, eseményekre, sztorikra. Minden héten beszámol ezekről. Most például arról, hogy aggódnak Bordeaux-ban a recesszió miatt, vízálló boros légi tasakról, ausztrál bozóttüzekről, meg díjnyertes rab borokról.

Aggódnak Bordeaux-ban

Félnek a Bordeaux-i borászok, hogy a recesszió elszúrhatja a karácsonyukat. Ahogy mondják,  komoly kihívásokat tartogat az év vége. Jelesül: ha a recesszió miatt a gennyesen gazdagoknak is elkezd rosszul menni, ugyan ki veszi meg a csúcs-chateau-k termését? Bordeaux fő export célpontja a brit és az amerikai piac, namármost éppen itt a legdurvább a válság, rúgják ki a bordeaux-it vedelő brókereket, ügyvédeket rendesen.

A bordeaux-i termelők attól tartanak, hogy a 9-11-eshez hasonló visszaesés jön, vagy valami még durvább. Annak idején volt olyan chateau, amelynek az eladásai 20 százalékkal estek vissza. A Millessima nevezetű borkereskedő cég máris 5 százalékos esést jelentett.

A bordeaux-iak valószínűleg az ázsiai, feltörekvő piacokon próbálják majd behozni, amit Európában és Amerikában veszítenek. Kínai és indiai barátainknál ugyanis töretlen a közép- és felső osztályok tollasodása, és isznak mint a kefekötő. Néha ugyan csurran cseppen egy kis narancslé a borospohárba, de ezt meg majd kinövik.

…tovább

Légitasak

Amióta valami vaddisznók kitalálták, hogy folyadékokból dobnának össze bombát a repülőn ? és erre naná, hogy ráugrottak az EU bürokratái, azóta nagyon nehéz a légiutas borőrült élete. A palackok, amiket korábban csak simán felvitt az ember a gépre, mostanra mind a bőrönbe kell, hogy kerüljenek. Amit mégiscsak megkísérelnek felvinni a gépre, azt a gorillák a reptéren, kaján vigyor keretében elkobozzák. Öröm az élet, na.

A feladott poggyász meg ugye örök para, nem túl érzékeny fickók dobálják ide-oda. Most egy amerikai cég állt elő egy fejlesztéssel, hogy a borissza ne aggódjon a palackokért. Ki van párnázva, és ha mégis megtörténne a baj, vízálló is. Amíg a politikusok jobb belátásra nem térnek, legalább nem kell zokniba-pólóba-nejlonba göngyölni a borokat, és a gépen serényen imádkozni.

…tovább

Elfüstölhet az ausztrál bor

Egyre több gondot okoznak a bozóttüzek az ausztrál borászoknak. Csak a tavalyi évben körülbelül 100 millió dollár kár érte őket. A füst a legnagyobb probléma: rátelepszik a szőlőre, aztán a bornak olyan íze lesz, mintha az ember szalonnasütésen lenne. Már ha fel lehet dolgozni a szőlőt, mert a 2007-es évben 35000 tonna szőlő ment teljesen tönkre, vagy égett el.

A füst márpedig ott van a borban, érezhető. Most kezdődtek csak el a kutatások, hogy miképp lehetne valahogy megoldani a gyümölcs füstmentesítését, de az még beletelik pár évbe, amíg valami eredmény is lesz. Addig is, fordított ozmózissal próbálják tisztogatni a befüstölt borokat.

…tovább

Díjnyertes rab-borok

Borászkodnak a rabok a portugál Pinheiro da Cruz börtönben, Dél-Portugáliában, nem is akárhogyan. Díjnyertes borokat készítenek, amiket aztán Lisszabon luxuséttermeiben 40 euróért isznak a jónépek. A börtönben 1950 óta létezik a borászat, évente 25 ezer liter vöröset, és 5 ezer liter fehérbort készítenek.

…tovább

Korábban:

London jelenti: partigyilkos honatyák, lengyel borászok

Az ellen nem véd

Jobb lesz a zenétől a bor íze

Címkék: Ausztrália, Bordeaux, hír, Hírek, légitasak, rab, rab bor

← Borul a bor is? Az évtized borai készülhetnek Balatonon →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!