A borospoharak méretét szerette volna csökkenteni Greg Mulholland liberális demokrata képviselő Nagy Britanniában. Törvényjavaslatával azt szerette volna elérni, hogy a bárokban és a pubokban csak 125 milliliteres pohárban lehessen bort kapni. Van Angliában egy réteg, amely nehezményezi, hogy péntek-szombat esténként a nemzet lenge ruhácskákba vagy trendi ingekbe bújtatott szalmavirágát úgy kell összelapátolni a saját okádékából a Leicester Square környékén.
Mulholland képviselő szerint a hagyományosan használt 175 ml (a 350-es kispalack fele) illetve 250 (a nagy palack harmada) poharakban túl sok bor van egyszerre. Ráadásul a borivók nehezebben tudnak utána számolni az általuk elfogyasztott alkoholegységeknek (A britek 10 milliliter tiszta etanolt tekintenek egy egységnek, következésképpen egy palack 13 százalékos alkoholtartalmú bor 75X0,13=9,75 egység /unit/ férfiaknak a négy, nőknek a három egység a napi egészséges szint). Azt mondjuk nehéz elképzelni, hogy Suzie és Tracy a bárpultnak dőlve, hajnal kettő tájt, felakadt pupillával vadul fejszámol, hogy akkor most az a következő pohár vajon mennyit ad hozzá a napi bevitelhez?
A brit kormány amúgy támogatja az ötletet, beleveszik valami nagyobb társadalmi felelősségi törvénycsomagba, a LibDem Mullholland tehát visszavonta egyéni indítványát.
Borászkodnak a lengyelek
Komoly szőlészeti-borászati kísérletekbe kezdtek a krakkói Jagelló Egyetemen. Az egykor volt híres lengyel borászatot (muhaha) akarják feltámasztani. A XII. században Erdiszi arab földrajztudós még arról számolt be, hogy a krakkói Wawel oldala borítva van szőlővel. Nos lelkes lengyel szőlészek ezt szeretnék újrateremteni. A klíma sokat melegedett az utóbbi években, hátha sikerül nekik. Jelen állás szerint 400 hektár körüli a lengyel szőlőterület, de szeretnének még telepíteni, a célus valahol 5000 hektár körül van. Az EU besorolás szerint ez A kategóriájú terület, vagyis tökhideg, tehát engedélyezett a cukor hozzáadása, és a savcsökkentés.
A lengyel éttermek amúgy meg vannak őrülve a hazai borért, jelen állás szerint 70 zlotyi, azaz kb. 5000 forint egy palack lengyel bor, de a borászok szerint a 40 zlotyis palackár is kifizetődő lenne. Jobb ha elkezdjük memorizálni a Grupa Malopolskie Wino garázsborászat nevét?
A fehérbor is véd
Megnyugodhatnak a fehérbor-kedvelők. A kedvencük a vörösborhoz hasonlóan védi a szívet infarktus idején. Mázli, hogy éppen akkor sikerült mindezt bizonyítani, amikor amúgy is feljövőben vannak az érlelhető, komplex fehérborok, a brit piacon meg éppen mindent visz a Pinot Grigio. Mindenesetre mi itt és most nem akarunk összeesküvés-elméletekkel előhozakodni.
A francia paradoxon publikálása óta (sok zsír fogyasztása ellenére sem volt magas a szívbetegség előfordulása a franciák között a vörösbor fogyasztás miatt) mindenki úgy tudta, hogy csak a vörös szőlő héjában található resveratrol védi a szívet. A connecticuti egyetem kutatócsoportja viszont kipróbálta mindezt fehérborral is. Patkányokat itattak egészséges mennyiségű vörösborral, a másik csoportot meg ugyanennyi fehérborral, aztán mindkét csoportnál infarktust idéztek elő…
A boncolási eredmények szerint mindkét csoport szíve ugyan olyan jól vészelte át az infarktust. Elvileg a fehér szőlő húsában leledző anyagok is szívvédőként működnek, ha odaver a vészhelyzet. Az új sztár-anyag a fehér szőlőben található tirozol, és hidrokszitirozol. Egészségvédő fenolok, szevasztok! A fehérbor ugyan nem tartalmaz antioxidánsokat, amelyek az öregedést lassítják, de ez legyen azok gondja, akik aggódnak az arcbőrükért.
Urbán-borászkodás New Yorkban
A gazdasági válságban megmakkant New York-iak mostanság a városi borászkodásban lelnek enyhet. A City Winery tulajdonképpen bérelhető borászati szolgáltatást nyújt. Az ember feliratkozik, hogy mikor szeretné használni a borászatot. Vásárol valahonnan (pl. Kaliforniából, repülővel szállítva) szőlőt, aztán hajrá, induljon a prés. Michael Dorf alapította a boltot, aki korábban főleg indie rock menedzsmentben utazott. Az ötlet annyi volna, hogy milyen frankó, ha az ember a saját borát issza egy borbárban.
A mulatság nem olcsó, a szőlőfajtától, érleléstől függően akár 8-10 000 dollár is lehet egy sima 225 literes hordó. Azaz egy palack bor olyan 6-7 ezer dollárba kerül a sajátból. A hülyének is megéri, különösen akkor, amikor a tőzsde kifejezetten bukóra áll. A borászda amúgy a kispénzű borbuzikra is szeretettel gondol. Hamarosan beindítják az ?öten egy hordóban? szolgáltatást. A beugró 1500 dollár, ezért cserébe a kuncsaft egy hordó ötödét kapja, négy másik vadidegen komával osztozkodva a tartalmon.
Korábban: