• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

London jelenti: partigyilkos honatyák, lengyel borászok

2008-10-17 ● borravalo.hu

Új arcot varrunk a hírszüretnek. Ahogy azt a kedves közönség megszokhatta, minden pénteken adunk egy raklapravalót a világ boros híreiből. Mostantól kezdve azonban tűzközleből tesszük, hisz a világ borkereskedelmi központjában tartózkodik huzamosabb ideig Stevie Kraft. Honnan máshonnan is jöhetnének a legfrissebb borhírek, ide nekünk, mint a Tower alól, londoni emberünktől.
Partigyilkos honatya

 

 

A borospoharak méretét szerette volna csökkenteni Greg Mulholland liberális demokrata képviselő Nagy Britanniában. Törvényjavaslatával azt szerette volna elérni, hogy a bárokban és a pubokban csak 125 milliliteres pohárban lehessen bort kapni. Van Angliában egy réteg, amely nehezményezi, hogy péntek-szombat esténként a nemzet lenge ruhácskákba vagy trendi ingekbe bújtatott szalmavirágát úgy kell összelapátolni a saját okádékából a Leicester Square környékén. 

Mulholland képviselő szerint a hagyományosan használt 175 ml (a 350-es kispalack fele) illetve 250 (a nagy palack harmada) poharakban túl sok bor van egyszerre. Ráadásul a borivók nehezebben tudnak utána számolni az általuk elfogyasztott alkoholegységeknek (A britek 10 milliliter tiszta etanolt tekintenek egy egységnek, következésképpen egy palack 13 százalékos alkoholtartalmú bor 75X0,13=9,75 egység /unit/ férfiaknak a négy, nőknek a három egység a napi egészséges szint). Azt mondjuk nehéz elképzelni, hogy Suzie és Tracy a bárpultnak dőlve, hajnal kettő tájt, felakadt pupillával vadul fejszámol, hogy akkor most az a következő pohár vajon mennyit ad hozzá a napi bevitelhez? 

A brit kormány amúgy támogatja az ötletet, beleveszik valami nagyobb társadalmi felelősségi törvénycsomagba, a LibDem Mullholland tehát visszavonta egyéni indítványát.

…bövebben

Borászkodnak a lengyelek

Komoly szőlészeti-borászati kísérletekbe kezdtek a krakkói Jagelló Egyetemen. Az egykor volt híres lengyel borászatot (muhaha) akarják feltámasztani. A XII. században Erdiszi arab földrajztudós még arról számolt be, hogy a krakkói Wawel oldala borítva van szőlővel. Nos lelkes lengyel szőlészek ezt szeretnék újrateremteni. A klíma sokat melegedett az utóbbi években, hátha sikerül nekik. Jelen állás szerint 400 hektár körüli a lengyel szőlőterület, de szeretnének még telepíteni, a célus valahol 5000 hektár körül van. Az EU besorolás szerint ez A kategóriájú terület, vagyis tökhideg, tehát engedélyezett a cukor hozzáadása, és a savcsökkentés. 

A lengyel éttermek amúgy meg vannak őrülve a hazai borért, jelen állás szerint 70 zlotyi, azaz kb. 5000 forint egy palack lengyel bor, de a borászok szerint a 40 zlotyis palackár is kifizetődő lenne. Jobb ha  elkezdjük memorizálni a Grupa Malopolskie Wino garázsborászat nevét?

…bővebben

A fehérbor is véd

Megnyugodhatnak a fehérbor-kedvelők. A kedvencük a vörösborhoz hasonlóan védi a szívet infarktus idején. Mázli, hogy éppen akkor sikerült mindezt bizonyítani, amikor amúgy is feljövőben vannak az érlelhető, komplex fehérborok, a brit piacon meg éppen mindent visz a Pinot Grigio. Mindenesetre mi itt és most nem akarunk összeesküvés-elméletekkel előhozakodni.  

A francia paradoxon publikálása óta (sok zsír fogyasztása ellenére sem volt magas a szívbetegség előfordulása a franciák között a vörösbor fogyasztás miatt) mindenki úgy tudta, hogy csak a vörös szőlő héjában található resveratrol védi a szívet. A connecticuti egyetem kutatócsoportja viszont kipróbálta mindezt fehérborral is. Patkányokat itattak egészséges mennyiségű vörösborral, a másik csoportot meg ugyanennyi fehérborral, aztán mindkét csoportnál infarktust idéztek elő…  

A boncolási eredmények szerint mindkét csoport szíve ugyan olyan jól vészelte át az infarktust. Elvileg a fehér szőlő húsában leledző anyagok is szívvédőként működnek, ha odaver a vészhelyzet. Az új sztár-anyag a fehér szőlőben található tirozol, és hidrokszitirozol. Egészségvédő fenolok, szevasztok! A fehérbor ugyan nem tartalmaz antioxidánsokat, amelyek az öregedést lassítják, de ez legyen azok gondja, akik aggódnak az arcbőrükért.

…bővebben

Urbán-borászkodás New Yorkban

A gazdasági válságban megmakkant New York-iak mostanság a városi borászkodásban lelnek enyhet. A City Winery tulajdonképpen bérelhető borászati szolgáltatást nyújt. Az ember feliratkozik, hogy mikor szeretné használni a borászatot. Vásárol valahonnan (pl. Kaliforniából, repülővel szállítva) szőlőt, aztán hajrá, induljon a prés. Michael Dorf alapította a boltot, aki korábban főleg indie rock menedzsmentben utazott. Az ötlet annyi volna, hogy milyen frankó, ha az ember a saját borát issza egy borbárban. 

A mulatság nem olcsó, a szőlőfajtától, érleléstől függően akár 8-10 000 dollár is lehet egy sima 225 literes hordó. Azaz egy palack bor olyan 6-7 ezer dollárba kerül a sajátból. A hülyének is megéri, különösen akkor, amikor a tőzsde kifejezetten bukóra áll. A borászda amúgy a kispénzű borbuzikra is szeretettel gondol. Hamarosan beindítják az ?öten egy hordóban? szolgáltatást. A beugró 1500 dollár, ezért cserébe a kuncsaft egy hordó ötödét kapja, négy másik vadidegen komával osztozkodva a tartalmon.

…bővebben

Korábban:

Az ellen nem véd

Jobb lesz a zenétől a bor íze

Multicégnél a fiatalság széruma

Címkék: hír, Hírek, hírszüret, lengyel, London, New York, resveretrol

← Az ellen nem véd Borul a bor is? →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!