Kishírek a nagyvilágból. Ausztráliában víznél is olcsóbb borokat lehet kapni több faktor együttes hatása miatt. Közben a spanyolok a globális felmelegedéssel küszködnek, és egyre feljebb viszik a szőlőket a hegyen, Barack Obama meg észak-karolinai vermentinót ad ajándékba olasz kollégájának.
Víznél is olcsóbb bor
A víznél is olcsóbb a bor ? sajnos nem itthon, hanem a kenguruk földjén. Gazdasági válság + túltermelés szőlőből + csökkenő külpiaci kereslet = két dolláros bor. A news.com.au összesítése szerint két dollár alatti padló áron értékesíti borait több nagy ausztrál pincészet, és kereskedő is, pl. a Dan Murphy. A borágazat egyik jelentős viszonteladója két dolláros ár alatt értékesít borokat, ami kevesebb, mint egyes palackozott vizek ára.
Stuart Gregor borkritikus szerint több olyan termelő is van, akik le sem szedték idén a szőlőt, mert ráfizetés lett volna. Az árakat lenyomja az óriási túlkínálat, és a nemzetközi piacokra kiható gazdasági válság, amely miatt csökken a kereslet az ausztrál borokra is.
A legnagyobb ausztrál bortermelő (is), a Foster?s 31 szőlőültetvényétől szabadult meg Ausztrália-szerte, ahogy az ország szépen belecsúszik a szakértők által 100 éve legsúlyosabbnak tartott iparági krízisébe.
A G8 csúcs bora
Barack Obama amerikai elnök borral kedveskedett olasz kollégájának, Giorgio Napoitanonak, a G8 csúcson. Az olasz elnököt Mr. Obama nem szokványos, többek között egy Észak Karolinai borral lepte meg. A válogatásban több amerikai bor is szerepelt, Észak Karolinából az elnök emberei a 2008-as Raffaldini Vineyards Vermentinót választották. A Winston-Salem és Wilkesboro közti Rondából származó vermentino érdekes választás, magát a szőlőt Európában főként Korzikán és Szardínián (DOCG Vermentino di Gallura) termesztik, de megtalálható Provance-ban is (AOC Bellet). Spanyol vagy portugál eredetű ? ebben a források eltérnek, egyes kutatók szerint a Malvasia rokona.
Átírja a meleg a spanyol borvidékeket
A globális felmelegedés arra kényszeríti a spanyol borászatokat, hogy magasabb ültetvényeket keressenek, írta az AFP. A Ribera del Duero-i Bodegas Perez Pascuas borászainak három generációja is ugyanarra a következtetésre jutott: a magasabban lévő ültetvényekről egyre jobb minőségű bort lehet készíteni. A magasabb is 820 méteres tengerszint feletti magasságot jelent. Az alacsonyabb dűlőkön rettenetes meleg, sivatagosodás, teljes kiszáradás a jellemző több helyen is. Spanyolország jelenleg Európa legszárazabb országa. Statisztikák is mutatják, hogy az éghajlatváltozásnak milyen hatása van a spanyol borokra: míg korábban 12 százalékos alkoholtartalom volt a jellemző, ez jelenleg általában meghaladja a 13,5 százalékot vörösborok esetén, nem ritkán találkozni 14,15, sőt 16 százalékos borral.
Korábban: