• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Balatoni borok mércéje

2009-07-03 ● borravalo.hu

Nemzetközi minősítésen estek át a Balatoni Borrégió borai júniusban: egy külföldi és magyar szakértőkből álló csapat két napon át tesztelte és minősítette a kereskedelmi forgalomban kapható balatoni borokat. A cél az volt, hogy a fogyasztók ezt követően könnyebben tudjanak választani a négy kategóriába sorolt borok közül. Ez volt az első ilyen jellegű bírálat Magyarországon. A szakértők egyöntetű véleménye szerint nagyon jó a balatoni borok felhozatala.

A minősítést a Balatoni Borkultúráért Alapítvány szervezte és bonyolította le. „Aggasztóan alacsony a balatoni borok elismertsége”, mondta Bende Richárd, aki a Balatoni Borkultúráért Alapítvány alapítójaként azért harcol, hogy a Balaton Borrégió borait a fogyasztók az őket megillető helyen értékeljék. Véleménye szerint nagyobb méretű összefogásra, közös arculatra és szervezetre van szükség. Ezt a célt szolgálta az Alapítvány által szervezett Balaton Winfer borminősítés is.

A minősítés nagy meglepetéseket is tartogatott: számos 1000 forint alatti árkategóriában lévő bor került a prémium szegmensbe, míg akadt több olyan prémium kategóriába árazott bor is, melyek az alap kategóriába lettek besorolva. A Winfer minősítés alapvetően nem a szakmának, hanem a fogyasztóknak szól. A rendszert Sinkó Krisztina, a WSET Nemzetközi Borakadémia igazgatója dolgozta ki. Ez alapján a borokat négy különböző kategóriába sorolják, melyeket egyszerű színkódokkal jelöltek ? a narancs az alapborok, a kék a fajtaborok, a zöld a terroir borok, míg a bordó a prémium borok színkódja lett. Nagyon fontos, hogy ez nem hierarchiai sorrend – nem azt mondja, hogy egy narancs bor sokkal rosszabb, mint egy zöld bor – hanem kategória különbség. Ezt marha nehéz lesz átadni a fogyasztóknak, akik jelenleg ugyanazt az értékítéleti szemléletet követik, amit egyébként sok borász is.

Folyik a munka az egyik minősítő bizottságban

A színkódok alapján a fogyasztó könnyedén eldöntheti, hogy megéri-e neki egy bizonyos színkóddal ellátott bort megvásárolni. „Sajnos a fogyasztó, akinek a bor iránt sikerült felkelteni az érdeklődését, gyakorlatilag elveszik a szinte hetente megrendezésre kerülő borversenyek egymásnak ellentmondó eredményei között”, mondta Sinkó Krisztina. A szakértő szerint a fogyasztók számára nincs kapaszkodó, melyek alapján dönthetnének, melyik bort érdemes választani. Tovább bonyolítja a képet, hogy a hagyományos rendszerek bonyolultak, a fogyasztók számára értelmezhetetlenek, és a szakértők által sincs konszenzus azok minőségre vonatkozó üzenetét illetően.

A Winfer a borászoknak is üzenet: segít abban, hogy objektív képet kapjanak arról, hogy a fenntartható, nemzetközi sztenderdek szerint hol tartanak, és milyen irányban kell fejlődni. A bírák között olyan elismert szakemberek voltak, mint David Bird Master of Wine (MW), akit a borászati technológia atyjának tartanak, könyveit alap tananyagként használják a világ borászati képzésében. „A magyar borok általános nívója sokkal jobb, mint azt Angliában, vagy általában nyugaton gondolják”, mondta David Bird, aki szerint olyan ismert borvidékekkel vetekszik a Balatoni Borrégió, mint például Elzász. David Bird különösen jónak tartotta a Pinot gris felhozatalt, azt mondta, hogy a Szürkebarátainkkal simán ott vagyunk Elzász mellett, és ezt érdemes nemzetközi szinten is tudatosítani. A szakik még a Syrah-kat emelték ki: szerintünk ezzel a fajtával nagyon érdemes lenne a Balatonon foglalkozni, óriási lehetőségeket látnak benne.

David Bird és Elizabeth Gabay

A csapatban olyan elismert és nagy gyakorlati tapasztalattal rendelkező szakértők is helyet kaptak, mint Elizabeth Gabay MW, Luiz A. G. Alberto MW-aspiráns, vagy Donald Edwards, egy ismert londoni éttermének vezető sommelier-je. A júniusi Balaton Winfer volt az első ilyen jellegű minősítés Magyarországon. Az Alapítvány a Balatoni Borrégió borait az áruházak, üzletek polcairól vásárolta meg, ezzel is támogatva a szervezet filozófiáját – mondta Bende Richárd. Mivel a Balaton Borrégió fejlődését a szervezők saját ügyüknek is tekintik, szeretnének a borászoknak minden támogatást megadni a nemzetközi szakértők támogatásával.

A teljes lista itt: www.balatonwinfer.com

Korábban:

Ígéretes borok Szentantalfán

Konyári János lett az év borásza

Az évtized borai készülhetnek Balatonon

Címkék: Balaton, balatoni borok, David Bird, Elizabeth Gabay, Master of Wine, minősítés, MW, winfer

← Példátlan összefogás Tokaj-Hegyalja fejlődéséért London jelenti: víznél olcsóbb borok →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Whisky: a hagyomány él, de erősödik a koktél trend

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!