• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

London jelenti: víznél olcsóbb borok

2009-07-13 ● borravalo.hu

Kishírek a nagyvilágból. Ausztráliában víznél is olcsóbb borokat lehet kapni több faktor együttes hatása miatt. Közben a spanyolok a globális felmelegedéssel küszködnek, és egyre feljebb viszik a szőlőket a hegyen, Barack Obama meg észak-karolinai vermentinót ad ajándékba olasz kollégájának.

Víznél is olcsóbb bor

A víznél is olcsóbb a bor ? sajnos nem itthon, hanem a kenguruk földjén. Gazdasági válság + túltermelés szőlőből + csökkenő külpiaci kereslet = két dolláros bor. A news.com.au összesítése szerint két dollár alatti padló áron értékesíti borait több nagy ausztrál pincészet, és kereskedő is, pl. a Dan Murphy. A borágazat egyik jelentős viszonteladója két dolláros ár alatt értékesít borokat, ami kevesebb, mint egyes palackozott vizek ára.

Stuart Gregor borkritikus szerint több olyan termelő is van, akik le sem szedték idén a szőlőt, mert ráfizetés lett volna. Az árakat lenyomja az óriási túlkínálat, és a nemzetközi piacokra kiható gazdasági válság, amely miatt csökken a kereslet az ausztrál borokra is.

A legnagyobb ausztrál bortermelő (is), a Foster?s 31 szőlőültetvényétől szabadult meg Ausztrália-szerte, ahogy az ország szépen belecsúszik a szakértők által 100 éve legsúlyosabbnak tartott iparági krízisébe.

A G8 csúcs bora

Barack Obama amerikai elnök borral kedveskedett olasz kollégájának, Giorgio Napoitanonak, a G8 csúcson. Az olasz elnököt Mr. Obama nem szokványos, többek között egy Észak Karolinai borral lepte meg. A válogatásban több amerikai bor is szerepelt, Észak Karolinából az elnök emberei a 2008-as Raffaldini Vineyards Vermentinót választották. A Winston-Salem és Wilkesboro közti Rondából származó vermentino érdekes választás, magát a szőlőt Európában főként Korzikán és Szardínián (DOCG Vermentino di Gallura) termesztik, de megtalálható Provance-ban is (AOC Bellet). Spanyol vagy portugál eredetű ? ebben a források eltérnek, egyes kutatók szerint a Malvasia rokona.

Átírja a meleg a spanyol borvidékeket

A globális felmelegedés arra kényszeríti a spanyol borászatokat, hogy magasabb ültetvényeket keressenek, írta az AFP. A Ribera del Duero-i Bodegas Perez Pascuas borászainak három generációja is ugyanarra a következtetésre jutott: a magasabban lévő ültetvényekről egyre jobb minőségű bort lehet készíteni. A magasabb is 820 méteres tengerszint feletti magasságot jelent. Az alacsonyabb dűlőkön rettenetes meleg, sivatagosodás, teljes kiszáradás a jellemző több helyen is. Spanyolország jelenleg Európa legszárazabb országa. Statisztikák is mutatják, hogy az éghajlatváltozásnak milyen hatása van a spanyol borokra: míg korábban 12 százalékos alkoholtartalom volt a jellemző, ez jelenleg általában meghaladja a 13,5 százalékot vörösborok esetén, nem ritkán találkozni 14,15, sőt 16 százalékos borral.

Korábban:

Napi egy pohár borral az epekő ellen

Szex, vörösbor, csoki

London jelenti: rákot okoz a bor?

Címkék: ausztrál, Globális Felmelegedés, hír, Hírek, hírszüret, obama, spanyol

← Balatoni borok mércéje Új borkategóriák a címkéken →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!