Nemrég számoltunk be róla, hogy egy nagyarányú kampánynak ? és filozófiabéli nyitásnak köszönhetően bárki emberfia megkóstolhatja a Chateau d?Yquemet, anélkül, hogy ki kellene csengetnie egy vagyont egy palackért. Most már Londonban is kapni poharaztatva.
Az Yquemnek úgy tűnik, hogy bejött a múlt év decemberben elkezdett akció, a világ egyik legdrágább édes borának poharaztatása.
Akkor, a Chateau birtokigazgatója, Pierre Lurton azt mondta, hogy ezzel a módszerrel nyitnak a piacon. Így a fogyasztók egy egész palack megvétele nélkül ünnepelhetnek kicsit, mondta. Ok, az ünneplés nem olcsó így sem, a West End béli Bob Bob Ricard-ban holnaptól egy deci 29 fontba, fél deci 14,50 fontba kóstál. Nem olcsó, de messze van a palackártól, és ez a jelek szerint működik. Egy 3,75-ös kiszerelésű palack ugyanis 310 font körül megy el (pl. Gordon Ramsay éttermében), így felszorozva is csak kb. 109 fontra jön ki.
A James Streeten lévő étterem az 1996-os palackokat bontja, az egyik tulajdonos, Leonid Shutov ebből 672 palackot tárolt be. A Decanternek nyilatkozva azt mondta, hogy tervei szerint 9-12 hónap alatt ezzel a módszerrel el is fog ez a mennyiség menni. Ez olyan, mintha naponta 3-4 palackkal értékesítenének. Az éttermet egyébként maga a Chateau igazgatósága választotta ki erre a célra.
Megint csak azt kell mondanom: nem csak érdekes, de mindenképpen követendő az Yquem akciója, még úgy is, ha a tokaji a záróakkord, az ünneplés itala. Kénytelen vagyok ismételni magam: legalább Budapesten (de Londonban, New Yorkban, Hong Kong-ban is) biztosítani kellene állandó terepet a poharaztatott tokajiknak. A magyar, de a külföldi közönség is hamarabb ismerkedne meg az aszúkkal, kései szüretekkel, szamorodnikkal, fordításokkal. Mindenki jól járna.