• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Magyar borokról a sommelier világbajnokkal

2008-01-23 ● borravalo.hu

Magyar fehéreket kóstolt a somnmelier-világbajnok, Andreas Larsson. Ott voltunk, láttuk, és el is áruljuk, miket kóstolt meg, mert ilyen állatira rendesek vagyunk. Amúgy Larsson jelenségként sem kispálya, 194 centi svéd acél, aki mindent tud minden borról. Csókoltat minden borászt Magyarországon, volna egypár konstruktív javaslata.

Naná, hogy még mindig Amszterdamban vagyunk (legalábbis meg-megállva mindig), ott sikerült összefutni a 2007-es év sommelier világbajnokával, Andreas Larsonnal a magyar standnál, hol máshol. Larsson jött-ment a standok között, itt is kóstolt, ott is. Mondhatnánk, hogy persze a magyar stand előtt hosszabban időzött, de nem mértük stopperrel, hogy más standoknál mennyi ideig kóstolt.

Mindenesetre a magyar bormarketing (Nemes Richárd), a magyar borászat (Heimann Zoltán, Ipacs-Szabó István) és a magyar borkereskedelem (Kató András) jelen lévő képviselőit jó ismerősként üdvözölte, és ez minden ágazat szempontjából nagyon-nagyon hasznos (pláne, hogy a másik kiszemelt célpont Hollandia mellett Svédország).

Na de mit is tud egy ilyen világbajnok sommelier? Meg, hogy is lesz valaki az? Világbajnokságot háromévente rendez a Nemzetközi Sommelier Szövetség (ASI), ott lehet bizonyítani. A versenyen bort kell kóstolni, aztán lökni róla az infót. Aki a szőlőtőkét is eltalálta, az nyert. Komolyra fordítva a szót, a világbajnoknak mindent kell tudni a borról, ami a poharába került, tényleg mindent. Van egy elméleti, írásbeli feladat, aztán a jelöltek kapnak hét pohár bort, és tessék, lehet róla beszélni. Lehetőleg szőlőtőke szintig, GPS-koordinátákkal.

De ez még mindig nem a vége, ezután ugyanis egy „szimulált vacsorát” kell végigvezetni sommelierként: étkekhez bort ajánlani, dekantálni, megfelelően dugót húzni, szervírozni ésatöbbi ésatöbbi, nem adják ezt ingyen. A versenyt mindig máshol rendezik meg, 2007-ben Rodoszon versengtek a címért, négyen.

Larsson egyébként a világ legfiatalabb világbajnoka a maga 35 évével, korábban szakács volt, aztán a kilencvenes években elkezdett borral foglalkozni, volt svéd- és Európa-bajnok sommelier is. Amúgy jazzgitározik. Elég idegesítő, hogy még ehhez is ért. (Mondjuk legalább jó sokszor megkaphatja azt a hülye mondatot, hogy: „Mi a foglalkozásod?” – Sommelier. „Húúú, akkor te biztos nagyon értesz a borokhoz?”)

Nos Larsson úr a magyar fehér sor néhány tételét kóstolta meg, jelesül Heimann Vionáját, Takács Lajos (Hollóvár) Furmintját, meg a Napbort Lőrincz Gyuritól (St. Andrea). Mivel a sort komoly szaktekintélyek két lépcsőben válogatták össze, minőségi aggályok nem is lehettek, legfeljebb a borkészítés iskolája tetszhet, nem tetszhet az embernek.

Karakteres bor, az kell neki

Peer Larsson (ez svékusul olyan mint a miszter, csak ebben a cikkben még nem fitogtattunk, ld. Peer Gynt) azt mondta a Borravaló jelen lévő képviselőjének, Stevie Kraftnak, hogy Magyarországról izgalmas borokra vágyik, olyanokra, amelyeknek van egyénisége. Egészen konkrétan „wines with a personality” mármint, hogy legyen annak a bornak személyisége, karaktere, ne csak simán egy jó borról legyen szó.

Larsson a maga részéről úgy gondolja, hogy a magyar fajtákat kellene a középpontba helyezni, mert a maga részéről már nagyon unja a chardonnay-t. Persze, nem rossz fajta az, de mivel mindenhol termelik, nem ezzel lehet maradandó élményt szerezni. Ha már megvannak azok a fajták, amelyek hazaiak, és ki lehet belőlük hozni a maximumot, akkor koncentráltság, koncentráltság, koncentráltság – ez volt a javaslat.

Azt Larsson mindenképpen elismerte, hogy a magyar borágazat hihetetlen fejlődésen ment keresztül, csak azt kér mindenkit, ne csináljanak olyan szar bikavéreket (írd és mondd: „bullshit bikavérs”), mint amilyeneket a szülei kényszerültek inni a hetvenes években, mifelénk járva.

Minden dugóhúzók királya, a Laguiole (felejtsék el azt a gizda belgát, eleve úgy néz ki, mint valami rettenetes steam-punk nőgyógyászati segédeszköz, magára valamit is adó ember eleve Laguiolt használ, ha már fel akar vágni…), minden sommelier-világbajnoknak készít egy személyes dugóhúzót. Andreas Larssoné szarvasagancs-nyelű. Ezért mindenkit arra kérünk, befejezésül vessen egy pillantást Larsson személyes dugóhúzójára. Megéri.

Címkék: Andreas Larsson, ASI, Heimann Zoltán, Ipacs-Szabó István, Kató Anrdás, Lőrincz György

← A világ legdrágább dugóhúzója Zene-bora X: A nevem Wilson, de hívjatok csak Big Daddy-nek! →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra
Loading
00:00 / 31:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!