• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Margitka Piemontból

2011-04-13 ● Kántor Endre

Nem szokványos családi pincével ismerkedtem meg a Vinitalyn, egy olyan borvidékről, mellyel kevesebbet szokás foglalkozni. A Cascina Garitina elvarázsolt, nem utolsósorban egy olyan édes borral, mely felüdülés volt a savhiányos reciotók után.

Cascina Garitina. Azaz Margitka birtoka, ahogy a cascina ugyanaz erre északon mint a Tenuta kicsit arrébb, vagy a Chateau még arrébb. A családi pincészet 1900 óta működik, a Barbera a legfontosabb fajtájuk, és, ahogy ezt érezni is lehetett szépen elkezdtek átállni a hagyományos módszerekről a magasabb minőséget hozó borkészítésre, azaz zöldszüret, hozamkorlátozás, és a többi. A fajta és terroir karakterisztikákat azért első helyen kezelik, tehát az újonnan bevezetett módszerekkel csak addig mennek el, míg ezek nem sérülnek, mondta el Gianluca Morino, a birtok tulajdonosa ? egyébiránt Margitka unokája.

A 13 hektáros birtok Asti régióban van, Nizza Monferrátótól kicsit délre, Castel Boglionéban. Az alap talaj vékony homokos, barnaföldes felszíni réteget köbvetően agyagos, mely igen bővelkedik az ásványokban. Az ültetvények (70% Barbera, 30% pedig feloszlik: Dolcetto, Pinot Noir, Cabernet sauvignon, Merlot és Brachetto) állandóan ki vannak téve a Marinnak, ennek a déli tengeri szélnek.

Caranti Barbera D?Asti 2008

Erre Gianluca azt mondta, hogy tipikus Asti íz és illat ebből az évjáratból. Későn szüreteltek akkor, lassabb volt az érés. Ánizs és kövek rögtön elsőre. Ízben ez medvecukor, tűzkő és a lecsengésben só. Elképesztő karakteres íz, feketebogyós és pirosbogyós friss gyümölcsök is bejátszanak a fenti aromákkal. 4,75 euróért ész nélkül venném.

900 / neuvSENT 2007

Ez is egy Barbera d?Asti Superiore. Neve a pince alapításának évére utal. Még fiatal a bor, csak 8 hónapot volt a palackban, előtte 18 hónapot töltött francia kis fahordóban. Elvileg egy évet kellene palackban érnie, a Vinitalyra hozták bemutatni. Érett fekete és pirosbogyós gyümölcsök, 50 -80 éves ültetvényekről. Ebben az évben korai szüret volt, szeptember legelején szedték le, míg 2008-ban (lásd fönt) október végéig érett a gyümölcs. Teljesen más karakter, mint az előző: ízben itt is erősen jönnek az ásványok, de itt az ánizs és gyümik mellé kávés-sós jegyek párosulnak. A sav mág vibrál, a tannin erőteljes, nagy bor lesz, 9,10 euróért ez is nagyon jó vétel.

Amis 2007

50% Merlot, 35% CabSav, 15% Barbera. Ez a nemzetközi piacra hangolt szupertoszkán mintára gyártott küvé, Gianluca is elismerte, hogy ezt bizony érthetőre, populárisra hangolták. Ami persze nem von le érdemeiből, a nemzetközi fajták jellegei erőteljesek, a házasítandó borok külön-külön fahordóban érnek, 14-18 hónapig. A hordófűszerek szépen vannak jelen, nem tolakodóak. 13 euró körül.

Alfero 2004

100% Pinot noir, vagy, ahogy ők mondják Pinot Nero. Fiatalabb, 91-ben ültetett tőkékről, két hónapig új fahordóban, majd 8 hónap régiben. Szép médium pinot szín, barna éllel. Izgalmas, pirosbogyós gyümölcs illat, sok virággal. Ízben is van ez a virágosság, aztán előbújnak az ásványok itt is. Kicsit feszültnek éreztem ezt a bort, mintha nem lenne harmóniában. A sav kicsit kilógott felfelé. 11,90 euró.

Niades 2010

100% Brachetto d?Acqui, ilyen fajtát nem is ittam még tán, legalábbis nem emlékszem rá, pedig Piemont nagy büszkesége. Nem is tudom, minek nevezzem, Gianluca szerint a legjobb bulibor, hisz csak 5,5%-os ez a vörös habzóbor. Abszolút friss pirosbogyós illat, dobálja a meggyet, ízben ez némi citrussal és bodzával egészül ki. Az biztos, hogy gyerekek elől el kell zárni, ez az, amit véletlenül simén meginnának. 11 euró.

Rugiada 2007

Gianluca azt mondta, most szeretne mutatni egy desszertbort. Itt fészkelődni kezdtem, jaj, megint egy borzalmas gejl olasz limoncello, bornak álcázva, de nagyot néztem. 100% Barberából, 60 éves ültetvényről jön ez a Vino di Tavola kategóriájú hagyományás édesbor. A birtok többi bora DOC, törekszenek arra, hogy ez is az legyen, de eddig csak négy termelő vállalta fel a régen széles körben készített különlegességet, úgyhogy Gianluca szerint ez még időbe telik. Konkrétan fekete a bor. Brutálisan intenzív ánizsos és meggyes illat, dohányleveles fűszeres mellékzöngével. Ízben még a tea is bejátszik, és nem gejl, mert szépen virítanak benne a savak. Nagyon tetszett, még az árát is elfelejtettem megkérdezni.

Címkék: 2004, 2007, 2008, 2010, 900, Alfero, amis, Asti, barbera, brachetto, caranti, cascina garitina, garitina, neuvsent, niades, Piemont, pinot nero, rugiada, Vinitaly, vinitaly 2011

← A csillogó Itália Szeremley Badacsonyi Kéknyelű 2006 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Hogyan utazzunk lazaccal? - rendhagyó könyvajánló
Loading
00:00 / 33:35
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Hogyan utazzunk lazaccal? - rendhagyó könyvajánló

    Hogyan utazzunk lazaccal? - rendhagyó könyvajánló

    Nov 27, 2025 • 33:35

    Rendhagyó könyvajánló, egyben ötlet karácsonyi ajándékra: Umberto Eco Bábeli beszélgetés, Minimálnapló című kötete nem csak gasztrobubusoknak.

  • Aki meghalt a szegfűszegért: a Magellán-sztori 1.

    Aki meghalt a szegfűszegért: a Magellán-sztori 1.

    Nov 21, 2025 • 34:11

    Magellánról sokunknak az jut eszébe, hogy ő hajózta körbe a Földet. A története azonban sokkal több ennél, azzal együtt, hogy ő végül nem is hajózta körbe. Expedíciója azonban elképesztő változást hozott étkezési kultúránkban.

  • Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Nov 13, 2025 • 34:51

    „Megkérdezhetem, hogy mi volt a kedvenc gyerekkori kajád?” – ezzel a felütéssel főzi meg hírességek kedvenceit a Balint’s Pot rövid videóiban Németh Bálint privát séf.

  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!