• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Margitka Piemontból

2011-04-13 ● Kántor Endre

Nem szokványos családi pincével ismerkedtem meg a Vinitalyn, egy olyan borvidékről, mellyel kevesebbet szokás foglalkozni. A Cascina Garitina elvarázsolt, nem utolsósorban egy olyan édes borral, mely felüdülés volt a savhiányos reciotók után.

Cascina Garitina. Azaz Margitka birtoka, ahogy a cascina ugyanaz erre északon mint a Tenuta kicsit arrébb, vagy a Chateau még arrébb. A családi pincészet 1900 óta működik, a Barbera a legfontosabb fajtájuk, és, ahogy ezt érezni is lehetett szépen elkezdtek átállni a hagyományos módszerekről a magasabb minőséget hozó borkészítésre, azaz zöldszüret, hozamkorlátozás, és a többi. A fajta és terroir karakterisztikákat azért első helyen kezelik, tehát az újonnan bevezetett módszerekkel csak addig mennek el, míg ezek nem sérülnek, mondta el Gianluca Morino, a birtok tulajdonosa ? egyébiránt Margitka unokája.

A 13 hektáros birtok Asti régióban van, Nizza Monferrátótól kicsit délre, Castel Boglionéban. Az alap talaj vékony homokos, barnaföldes felszíni réteget köbvetően agyagos, mely igen bővelkedik az ásványokban. Az ültetvények (70% Barbera, 30% pedig feloszlik: Dolcetto, Pinot Noir, Cabernet sauvignon, Merlot és Brachetto) állandóan ki vannak téve a Marinnak, ennek a déli tengeri szélnek.

Caranti Barbera D?Asti 2008

Erre Gianluca azt mondta, hogy tipikus Asti íz és illat ebből az évjáratból. Későn szüreteltek akkor, lassabb volt az érés. Ánizs és kövek rögtön elsőre. Ízben ez medvecukor, tűzkő és a lecsengésben só. Elképesztő karakteres íz, feketebogyós és pirosbogyós friss gyümölcsök is bejátszanak a fenti aromákkal. 4,75 euróért ész nélkül venném.

900 / neuvSENT 2007

Ez is egy Barbera d?Asti Superiore. Neve a pince alapításának évére utal. Még fiatal a bor, csak 8 hónapot volt a palackban, előtte 18 hónapot töltött francia kis fahordóban. Elvileg egy évet kellene palackban érnie, a Vinitalyra hozták bemutatni. Érett fekete és pirosbogyós gyümölcsök, 50 -80 éves ültetvényekről. Ebben az évben korai szüret volt, szeptember legelején szedték le, míg 2008-ban (lásd fönt) október végéig érett a gyümölcs. Teljesen más karakter, mint az előző: ízben itt is erősen jönnek az ásványok, de itt az ánizs és gyümik mellé kávés-sós jegyek párosulnak. A sav mág vibrál, a tannin erőteljes, nagy bor lesz, 9,10 euróért ez is nagyon jó vétel.

Amis 2007

50% Merlot, 35% CabSav, 15% Barbera. Ez a nemzetközi piacra hangolt szupertoszkán mintára gyártott küvé, Gianluca is elismerte, hogy ezt bizony érthetőre, populárisra hangolták. Ami persze nem von le érdemeiből, a nemzetközi fajták jellegei erőteljesek, a házasítandó borok külön-külön fahordóban érnek, 14-18 hónapig. A hordófűszerek szépen vannak jelen, nem tolakodóak. 13 euró körül.

Alfero 2004

100% Pinot noir, vagy, ahogy ők mondják Pinot Nero. Fiatalabb, 91-ben ültetett tőkékről, két hónapig új fahordóban, majd 8 hónap régiben. Szép médium pinot szín, barna éllel. Izgalmas, pirosbogyós gyümölcs illat, sok virággal. Ízben is van ez a virágosság, aztán előbújnak az ásványok itt is. Kicsit feszültnek éreztem ezt a bort, mintha nem lenne harmóniában. A sav kicsit kilógott felfelé. 11,90 euró.

Niades 2010

100% Brachetto d?Acqui, ilyen fajtát nem is ittam még tán, legalábbis nem emlékszem rá, pedig Piemont nagy büszkesége. Nem is tudom, minek nevezzem, Gianluca szerint a legjobb bulibor, hisz csak 5,5%-os ez a vörös habzóbor. Abszolút friss pirosbogyós illat, dobálja a meggyet, ízben ez némi citrussal és bodzával egészül ki. Az biztos, hogy gyerekek elől el kell zárni, ez az, amit véletlenül simén meginnának. 11 euró.

Rugiada 2007

Gianluca azt mondta, most szeretne mutatni egy desszertbort. Itt fészkelődni kezdtem, jaj, megint egy borzalmas gejl olasz limoncello, bornak álcázva, de nagyot néztem. 100% Barberából, 60 éves ültetvényről jön ez a Vino di Tavola kategóriájú hagyományás édesbor. A birtok többi bora DOC, törekszenek arra, hogy ez is az legyen, de eddig csak négy termelő vállalta fel a régen széles körben készített különlegességet, úgyhogy Gianluca szerint ez még időbe telik. Konkrétan fekete a bor. Brutálisan intenzív ánizsos és meggyes illat, dohányleveles fűszeres mellékzöngével. Ízben még a tea is bejátszik, és nem gejl, mert szépen virítanak benne a savak. Nagyon tetszett, még az árát is elfelejtettem megkérdezni.

Címkék: 2004, 2007, 2008, 2010, 900, Alfero, amis, Asti, barbera, brachetto, caranti, cascina garitina, garitina, neuvsent, niades, Piemont, pinot nero, rugiada, Vinitaly, vinitaly 2011

← A csillogó Itália Szeremley Badacsonyi Kéknyelű 2006 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!