• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Még mindig surmó a borivó magyar

2007-08-16 ● borravalo.hu

Fogyasztóiszokás-kutatást hozott a posta, a Gfk annak járt utána, mit iszik a magyar odahaza. Mennyiségileg szépen növekszik, gyarapodik a piac, egyre kedveltebb a bor. De ha közelebb hajolunk, már nem is olyan kívánatos az a tortagrafikon. Rettenetes trendek elemzése.

Nő a borfogyasztás, ez a legfőbb konklúziója a Gfk kutatásának. Megszorítás ide, infláció oda, iszik a magyar rendesen. A jó társadalomkutatók az otthonra vásárolt innivalót vizsgálták. A 2005-ös, ötszázalékos fogyasztás-növekedés után 2006-ban 13 (!) százalékkal nőtt az otthoni fogyasztásra megvásárolt bormennyiség. Összehasonlításul: 2006-ban égetett szeszből 14, sörből 5 százalékkal vettek többet.

A 2005-ös negyvenegy százalékhoz képes mostanra a lakosság 38 százaléka mondja azt, hogy soha nem iszik bort. Azért, ha belegondolunk, ez a szám még így is hipermagas ? a nótórius sörösöket leszámítva itten gyakorlatilag egy ellenséges tömeggel van dolgunk ? a lakosság több mint harmadáról van szó, he!

A borvásárlás értékileg is növekedett: 16 százalékkal magasabb a megvett bor értéke. Nőtt ugyan a minőségi bort vásárlók száma, de jöjjenek most az igazán szomorú tények. Also: továbbra is 40 százalék az asztali borok aránya. Ez alatt nem az extravagáns borászok termékeit értjük, akik nem hajlandóak bemenni a hagyományos kategorizációba (mint például a szupertoszkán Sassicaia), hanem a Csaplárosné & Co.-t, meg a Koccintóst, meg a jó öreg, sokat emlegetett Legényest.

Szomorú torta

A megoszlás cukortartalom szerint a következő: 2005-ben édes 7%, félédes 50%, félszáraz 9%, száraz 33%. Ehhez képest, ha lehet, a 2006-os év még elkeserítőbb: édes 10%, félédes 53% (hoppácska), félszáraz 9%, illetve száraz borból 28%.

Namármost. Azt ugye látjuk, hogy a teljes magyar borfogyasztás 53+10 azaz több mint kétharmadát tette ki tavaly az édes-félédes bor. Csendben idézzük fel, hogy mifelénk természetesen édes bor lehet a tokaji, illetve az ilyen-olyan fajta késői szüretelésű, vagy jégborok. Az viszont hótziher, hogy nem ezek adják azt a bizonyos kétharmadot. Ezek a borok ugyanis a szociológusok szerint hibahatáron belül vannak. Olyan kevés van belőlük, hogy egyszerűen nem mérhetőek. Visszaszorult a száraz fogyasztás, ez még inkább arra enged következtetni, hogy néhány helyen jobban meglendült a cukros zsák.

Már a KultuszTárca is megírta egyszer, hogy parasztok vagyunk, Grafitember is hiperrealisztikus képet festett (izé, rajzolt) nekünk, most meg látjuk ezeket az adatokat, és keressük a szögbelövőt. Mert azon kívül, hogy mit vesz, honnan veszi a bort a magyar? 2006-ban hiper és szupermarketben vásárolta 37 százalék, diszkontból vásárol 29 százalék, visszaszorulóban a kistermelők (2006-ban még 9, ma már csak 6 százalék járkált a kis öreghez a hegyre), egyéb (valszeg ezek lesznek a borbutikok!) 4, azaz négy százalék. A hipermarsékban, ahol van, hogy két évig áll egy palack a polcon, ami még ha felső polc is, rendesen betesz annak a palacknak. És mi a választás alapelve? 800 forint körül, vagy az alatt legyen. (Pedig rádobna egy százast, meglepődne mit vehet belőle.)

Tanulságok: Érdeklődés növekszik, de rosszfelé megyen. Szeretett honfitársaink továbbra is a félédes vörösre hajtanak főleg. Meg az árra. Tanuljuk már meg, hogy olyan, hogy jó és olcsó nincs. Szar és olcsó van. Minőséget hibahatáron belül találni, sorry vagyunk. Indokolttá válik hamarost a Nagy Borravaló Hipermarsé Sampionsip. Már készítjük a vegyvédelmi ruhát, meg a savlekötőt. És hát ugye, ahogy azt eddig is mondtuk, nagy hangsúlyt kell fektetni a bormarketingre, szerencsére ebben a dologban változások vannak, írunk is róla hamarost. Egyik szemünk sír.

Címkék: borfogyasztás, édes, félédes, félszáraz, száraz

← Különleges évjárat lesz, de milyen? Indiana Jones és a legelső hatos aszú →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!