• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Meghalt a Cserszegi atyja

2010-05-27 ● borravalo.hu

Életének 89. évében elhunyt Bakonyi Károly. Rengeteget tett a magyar szőlészetért-borászatért, legemlékezetesebb alkotása a Cserszegi fűszeres. Már tízévesen kötözgette a szőlőt, több szőlőfajtát is létrehozott.

Aki megteremtette a Cserszegi fűszerest, az letett valamit az asztalra. Akár hátra is dőlhetett volna, mert a Cserszegi fűszeres nagy mű, járja világhódító útját, már Kaliforniában és Kínában is gyökeret vert. De Bakonyi Károly soha sem tétlenkedett: hallatlanul izgalmas fajtakísérleteit a Cserszegi létrehozása után is folytatta, szerintünk hasonló potenciállal rendelkező fajták tucatját hozva létre, mely új szőlők például kiszélesíthetik a magyar ökológiai térbe illeszkedő kékszőlők spektrumát is.

Bakonyi Károly a kisvárosias polgárias Keszthelyen élt a hatalmas, zöld Helikon-park mellett, mindig is balatoni ember volt és maradt. Csopakon a (ma Jásdi által gyönyörűen új életre keltett) Ranolder-birtok vincellérházában született 1921-ben, édesapja itt vincellérkedett. ?A szőlőben születtem, remélem, ott is fogok meghalni?, mondta.

Szerencsésebb és épeszűbb országokban multimilliomos lenne azokból az elképesztően sikeres önológiai innovációkból, melyeket hosszú és munkás élete során létrehozott. 13, azelőtt nem létezett szőlőt teremtett, a leghíresebb egyelőre a Cserszegi, de meggyőződésünk, hogy szédületes karrier vár a kékszőlői közül is néhányra.

Bakonyi Károly már tíz évesen kötözgette a szőlőt napkeltétől napnyugtáig, kamasz korára lényegében már mindent megtanult, amit a művelésről tudni lehetett. Ezt követte két év szakiskola Arácson majd Budafokon, ?42-ben bevonulás, orosz front, hadifogság, kemény hat éven át. 46 kilósan jött haza a zaporozsjei kohóból és a romeltakarításból, de ezt is optimistán nézte, azt mondta még mindig jobban járt, mint a bátyja, aki 42 kilósan tér haza. A hazatérő Bakonyi Károly átvette épp? nyugdíjba menő édesapjától a telepvezetői állást azon a birtokon, ami az ántivilágban a mai kutató elődje volt és M. Kir. Gazd. Akad.-ból az Agrártudományi Egyetem Keszthelyi Osztálya Kertészeti Tanszékévé alakult át. ?59-ban diplomázott, ?64-ben doktorált, tudományos főmunkatársként ment nyugdíjba 1982-ben.

bakonyi470_2

A tanulás, tanítás, kísérletezés és kutatás évtizedei alatt születtek sorra gyerekei: fia, László, lánya, Judit, majd a kis Cserszegi fűszeres, a Nektár, a Pátria, a Rozália, a Korona, a Helikon, a Valentin, a Corvinus, a Carolus és még jó pár bor és csemegeszőlő fajta, hibrid és klón, valamint a mész- és szárazságtűrő Georgikon 28-as alanyfajta.

Az 1960-ban született Cserszegivel illatos korai fajta létrehozása volt a cél (Irsai Olivér +Piros tramini). Az Bakonyi Károly szerint csak a szerencsének köszönhető, hogy a ?84-85-ös és ?85-86-os kemény teleken kiderült: a Cserszegi jó fagytűrő (ez valószínűleg a tramini atavizmusa), és jól is termékenyül. Szerencse is kell ám a nemesítéshez, mondta Karcsi bácsi, ?a Petrovics házaspár se tudta előre, hogy mi lesz abból a magoncból, aki később Petőfi Sándor néven szökkent szárba.?

Valahol az is ide tartozik, hogy ha annó Stark Adolf nem neveli fel a Csabagyöngyét, majd Kocsis Pál a Csabagyöngyéből (és a Pozsonyiból) nem hozza létre az Irsait, akkor nincs Cserszegi sem? Mára a hajdani egy Cserszegi tőkéből vagy 15 millió lett, itthon több mint 2400 hektáron termesztik, a Hilltop évi egymillió palackot ad el belőle Britanniában. A Kárpát-medencétől Fokföldön és Kalifornián át Kínáig mindenhol megvetette a lábát, vagyis a gyökerét.

Bakonyi Károly a rendszerválás előtt az új fajtákért egy piculát sem kapott a fizetésén felül, de a téeszek és ÁG-k legalább fajtahasználati díjat fizettek néha, ma ezt sem fizeti meg senki. Bakonyi Károlyt különösebben nem izgatta a dolog, úgy érezte, erkölcsileg elismerik: két tucat kitüntetés közt a Magyar köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje is megtalálható a kisebb-nagyobb szakmai elismerések és (keszthelyi és cserszegtomaji) díszpolgárságok mellett.

Szerintünk jóval nagyobb erkölcsi és anyagi megbecsülésnek kellene örvendenie, életműve egyszerűen szenzációs, az általa létrehozott új szőlőfajtákat nem ismerik eléggé, noha némelyikük ugyanakkora sztár lesz, mint a Cserszegi fűszeres. Bakonyi Károly elégedetten élt, és azt mondta legutóbb: ?Büszke vagyok a szőlőimre, de még büszkébb az unokámra, nem cserélném el még a Cserszegi fűszeresre sem!?

Mi pedig mást nem tudunk tenni, mint megköszönni, példát venni és emlékezni. Egy jó Cserszegivel. Köszönjük, Karcsi bácsi!

Címkék: Alois Kracher, Bakonyi, Bakonyi Károly, Balaton, cserszegi fűszeres, elhunyt, Figula, floyd, hungarikum, keszthely, magyar fajták, meghalt, szőlészet

← Itt az alkalom, mi szóltunk! Boros filmesek, szevasztok! →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!
Loading
00:00 / 43:16
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!