• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Megint a hegy jön Mohamedhez: Egri Borok Gálája 2.0

2008-02-13 ● Kántor Endre

Minap emlegettük, hogy valami mozogni látszik a magyar közösségi bormarketingben. Ami azért fontos, mert a borok közelítik-megérintik a világnívót, de ha nincs az eladást szolgáló, a belső és külső piacot bombázó, a borinformációt közvetítő folytonos, (több) éves stratégiával és irdatlan pénzekkel rendelkező marketing-kommunikáció, akkor továbbra is csak Magyarországon leszünk világhírűek.

Hogy valami van a levegőben bormarketingileg, az biztos. A borászok-borászatok-közösségek kezdik felismerni, hogy, mint múltkor is említettük, enélkül a néha hóhányásnak látszó tudomány nélkül az egyre jobban éleződő versenyben nemigen lehet boldogulni. Akadtak azért, akik a versenytől védő és versenyről leszoktató évtizedek után is hamar felismerték, hogy a marketing a bor termékpályájának csaknem olyan szerves része, mint maga a borkészítés, mondjuk.

Nem sok ilyen egyéni illetve borvidéki kezdeményezés van: ilyen Rigler Zsolt soproni Bormarketing Műhelye, ez a kis családi vállalkozás, mely a nélkül a soproni borvidék tán még mindig azt a csipkerózsika-álmot aludná, mint a kilencvenes években, ilyen a kevesebb folytonos működést és agilitást mutató, de koronkint hatalmas nagy dobásokkal előálló Tokaj Reneszánsz és ilyen mindenekelőtt az Egri Borvidékért Alapítvány.

Eger amúgy is olyan, mint egy kis ország: kompakt, príma hely, könnyű megközelíteni, ez még ma, 18 évvel a gengszterváltás után is szempont ebben az egycentrumú és vízfejű, kátyús halálutak szabdalta kis országban, ahol pl. Sopront elérni a fővárosból nem módnélküli mulatság. Egert tehát könnyű elérni, mindig működik a magyar nemzeti összefogás ritka példájának, az egri várostromnak a storyja, tele van termálvizekkel, gyönyörű barokk város, saját jó kis főiskolával és színházzal, és egy hatalmas, kiváló fehér- és vörösborokra egyaránt képes ősi borkultúrával.

Eme egri borkultúra különös ismertetőjele, hogy tán itt van az egy négyzetméterre eső legtöbb kiváló borász. Itt is néhány kreatív és a világra nyitott fiatal pasas fogott össze és létrehozták a legáramvonalasabb mai magyar bormarketing-institúciót, az Egri Borvidékért Alapítványt. A szervezet különös módon nem pusztán belülről, a helyi borásztársadalom akaratnyilvánításaként jött létre, hanem külső, többnyire budapesti magánszemélyek jóvoltából.

Az Eger mellett Szolnokon is működő, főleg vállalkozókat tömörítő Hozam Klub bor-gasztronómiai szekciójában merült fel egy értékelvű, kiemelten közhasznú alapítvány létesítésének a gondolata, ez találkozott néhány egri borász és borral foglalkozó helyi értelmiségi (mindenekelőtt Simon József, a grafikus Ipacs Géza és az újságíró Márkus György, valamint Hirth Mihály, az egri Hozam Klub elnöke) törekvéseivel.

Az alapítvány 2006-os Bikavérünnepen mutatkozott be, már az első évben 80 milliós évi keretből tervezték népszerűsíteni az egri bort itthon és külföldön, az összeget alapítványi források és egy kevés állami-pályázati pénz biztosította. A Bikavér-ünnepen már attraktív és szellemes önálló kiadvánnyal jelentek meg, ennek harmadik száma a most szombati gálán jön ki és megnyitották székházukat a hegyközségtől kapott pazar barokk épületben.

Az alapítvány deklaráltan nem demokratikus alapon működik, ahogy egy kórház sem: a döntések a minden borvidéken és a társadalom egészében jellemző széthúzás, gyenge kooperációs készség és alacsony aktivitás kikerülésére nem a többségi akaratot, hanem a kurátorok akaratát tükrözik. Az alapítvány a kuratórium által összeállított egri ?borászválogatott? tagjait menedzseli, a csodacsapat tagjának lenni nem nyugdíjas állás, minden évben változhat az összeállítás, ki lehet pottyanni és be lehet kerülni. A felújított székház, a néhai borkombinát Bormúzeuma kommunikációs centrum és kereskedőház is akar lenni, melybe csak úgy, az utcáról nem lehet beesni egy jót borozni. A pincében komoly tárolókapacitás van, a földszinten 40-50 vendéget lehet fogadni, az emeleti 18 fős lovagteremben szakmai rendezvények tarthatók.

Most szombaton a tavalyi sikeres bemutatkozást követően az Alapítvány borászválogatottja ismét bemutatkozik a Magyar Tudományos Akadémián, a hegy megint eljön Mohamedhez és elhozza e vízfejű és egycentrumú ország első számú borpiacára, Budapestre e csodálatos borvidék változatos, egyedi és sokszor világszínvonalú borait. Ahogy tavaly is, most is ott leszünk nagy erőkkel, beszámolunk róla.

Az Egri Borok Gáláján tehát pincészetük legszebb három borát kóstoltatják személyesen a Borvidéki Borászválogatott tagjai, így:

Bolyki János
Demeter Csaba
Gál Lajos
ifj. Gál Tibor
Juhász Attila
Kaló Imre
Lőrincz György
Pók Tamás
Simkó Zoltán
Simon József
Thummerer Vilmos
Vincze Béla

Korábban:

Valami történik bormarketingileg

Holland balhé vol 2.: Osztrigás Ember, meg a borárak

A három testőr és a maradék cukor

A hegy megy Mohamedhez: Eger Pesten

Címkék: Bolyki, Demeter, Eger, egri, Egri Borvidékért Alapítvány, Gál, Hirth, Hozam Klub, Ipacs, Juhász, Kaló, Lőrincz, Márkus, Pók, Simkó, Simon, Thummerer, Vincze

← Néhány figyelemreméltó palack Szép savak és szavak →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!
Loading
00:00 / 43:16
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!