Spanyolos olaszos fogások a Barcelona-Milano-Budapest tengelyen.
Budapest belvárosában a ?Hold utcai gasztro-negyedben? nyílt meg a TioFelipe étterem. A koncepció kialakításában elsődleges cél volt, hogy az olasz főszakács, Fabrizio Caldarazzo vezényletével bebizonyítsák: a spanyol és az olasz konyha nem csak hogy jól megfér egymás mellett, de remekül ki is egészítik egymást. A csapat nagy hangsúlyt fektet a legjobb olasz és spanyol alapanyagok felkutatására, az első szállítmányt nemrég maga Fabrizio hozta Barcelonából: egy kamiont pakolt meg az észak-spanyol termelőktől vásárolt sonkákkal, sajtokkal, borokkal. Fontos a folyamatos magas minőség és a frissesség, pláne a tengeri hozzávalók esetében.
A TioFelipe nem klasszikus tapas bár és nem is a hagyományos értelemben vett étterem. Az adagok úgy vannak kialakítva, hogy lehessen többet is kóstolni és a vendégek megoszthassák egymással a fogásokat, így mindenből lehet kis (tapas) adagot rendelni, viszont főételnyi mennységet is kérhetünk, ha már megvan a kedvenc fogásunk. A mediterrán konyha imádói számára ismerősek lesznek a fogások, de a klasszikusokban is sokszor van valami különleges: gazpacho hab, chorizo Jerez sherryvel és párolt édesköménnyel, callos con garbanzos (pacal, csicseriborsó), bacalao (sózott tőkehal) háromféle módon kagylókkal és sáfránymártással, klasszikus croquetas de jamon mojo verde mártással, lazac tatár és pisztráng mousse.
Fabrizio több mint 20 éves szakmai gyakorlat után horgonyzott le Budapesten, élt Spanyolországban és Londonban, volt head chef és sous chef több Michelin csillagos étteremben, az utóbbi 3 évét a The Oak csapatában töltötte Notting Hillben. ?Gyerekkorom óta szívtam magamba a gasztronómia szeretetét ? mondja Fabrizio. Generációk óta ezt a mesterséget űzték a felmenőim így nem volt kérdéses, hogy erre visz majd az én utam is. Egy kis dél-olaszországi városkában nőttem fel az Amalfi partvidéken, ahol a főzésre szentelt idő épp olyan létfontosságú volt, mint egy lélegzetvétel. A legnagyobb inspirációt azonban egy olyan embernek köszönhetem, aki gyermekként megismertette velem a spanyol konyha ízeit, Tio Felipe, (?Felipe bácsi?), aki hajthatatlanul végighúzott magával a spanyol gasztronómia kacskaringós útjain és akinek köszönhetően a spanyol konyha megszállottja és szerelmese lettem.?
A hivatalos megnyitó előtti estén volt alkalmam kipróbálni a fogásokat, mégpedig úgy, hogy én magam válogathattam össze azt az öt ételt, ami a leginkább érdekelt.
A pate de mariscos nevű tenger gyümölcsei pástétom kellemes, nem túl intenzív ízű, viszont a mellé kínált szárított tonhal izgalmas és ritkán kóstolt finomság. A gazpacho hab légies textúrája levett a lábamról, a burrata cukkinivel és chilis mentasalátával az olasz vonalat villantja meg, a sercegős fokhagymás rák az a fogás, amit soha nem hagynék ki Spanyolországban, a citromlikőrös parfé grillázzsal pedig igazi frissítő desszert a vacsora végén.
Elég nagy a választék és szerencsére sok az olyan tapas, ami vegetáriánus, ráadásul még izgalmas is, úgyhogy akinek ez fontos, az is bátran körülnézhet az étlapon. Én ugyan halat és tengeri cuccokat eszem, de teljesen zöldséges fogások is szerepelnek a kínálatban. Dicséret érte.
A ?ház borai? a Bocchoris Brut Nature cava és a CA N?Estruc fehér, rosé és vörösbora, ezeken kívül is csak ? egy prosecco kivételével ? spanyol borokkal dolgoznak, így érdemes már csak ezért is elmenni a Tio Felipébe kóstolni. Én is találtam olyat, amire már kíváncsi vagyok: például a Torrello cava (tudom, de nemcsak a szupermenő palack miatt), Guitian Godello az itthon ritkán kóstolható szőlőfajta okán, vagy a Les Cousins I?Inconscient.
Egyértelműen az este egyik fénypontja volt az aperitifnek kínált ?fehér? sangria, ami a megszokottól eltérően nem vörösbor alapú volt (bár olyan is van az itallapon), hanem roséval és proseccóval készült, meg persze rengeteg gyümölccsel és jéggel. Így még frissebb és jól ihatóbb lett, természetesen nyárra elloptam a receptet, de először még párszor letesztelem náluk.
Minden információt megtaláltok az étteremről itt, és lehet követni őket Instagramon is.
(A képek egy részét az étterem Facebook oldaláról vettem.)