• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Megszűnik a ?nyolc forint?

2012-01-07 ● Kántor Endre

Érdekes és számomra átláthatatlan következményekkel bíró változásokon megy át a magyar borászat: a kormány döntésének értelmében először az AMC kezéből vették ki a bormarketinget, most pedig arról adtak hírt, hogy megszüntetik a bor forgalombahozatali járulékfizetési kötelezettséget.

Januártól érdekes változásokat lehet látni a magyar borászatban, ill. inkább a marketinget érintő kérdésekben. Döntés született ugyanis arról, hogy a kormány a Magyar Turizmus Zrt. irányítása alá vonja a bormarketing kérdését, kiveszi az Agrár Marketing Centrum kezéből azt. Ezt nem nagyon hirdették agyon, mondhatni szép csendben kezelték. (Ahogy, teszem hozzá off topicként, azt is, hogy január elsején kiírtak egy masszív, 750 millió forintos tendert, melynek benyújtási határideje január 9. és alkalmasság szerint egy kezemen – tán ujjamon – meg tudom számolni hány cég lehet esélyes rá. Khmmm…) Hogy ez jó vagy rossz a bormarketing szempontjából, kérdés. Annyi biztos, hogy éveken át törekvés volt arra, hogy egy külön független szervezet legyen az, aki ilyen ügyekben dönt, mint a sokat emlegetett szomszédos Ausztriában.

Hadd éljek egyelőre a gyanúperrel, mely szerint, ahogy nem volt célravezető és sikeres a borral a tej, mangalicazsír és fokhagyma mellett (vagy ezekkel együtt) foglalkozni, úgy nem lesz az a gyógyvíz, szürkemarha és visegrádi várjátékok mellett sem ? bár kétségtelen, hogy a bornak mindkét témakörben van (lehet) kapcsolódási pontja ? ahogy ezernyi más ilyen kapcsolódási pontot is lehet találni.

Az első gondolat az volt, hogy nyilván jól jön a Magyar Turizmus Zrt.-nek a nyolc forintokból, azaz a bor forgalombahozatali járulékából évente befolyó nem kis összeg. Csakhogy, éppen a minap eléggé váratlanul érte a borásztársadalmat (is) az a hír, mely szerint a kormányzat megszünteti a bor forgalombahozatali járulékfizetési kötelezettséget.

Na most, ez azonnal több problémát felvet: először is, pont ebből az összegből működött a bormarketing. Illetve, ebből működött az MgSZH is, leánykori nevén OBI. Hogy és honnan lesz erre most forrás? (Gondolom, utóbbi sok borász számára nem olyan jelentős kérdés?)

Másodszor: a döntés előtt információnk szerint nem volt semmilyen egyeztetés a szakmával. Ez elég furcsa, tekintve, hogy ilyen kérdésekre azért van egy borászati és szőlészeti albizottság a tisztelt házban, csak mondani kellene valamit, az érdekvédelmi szervezetek figyelmét felhívni, a véleményüket kikérni. Az hagyján is, hogy elég furcsa, de decemberben végig úgy tárgyaltak a szakmával, hogy ez az összeg be fog folyni.

Harmadszor: ki és mikor gondolta át és számolta ki, milyen változásokat jelent ez a magyar boripar számára? Milyen hozadéka van ennek? Hogyan, milyen pénzből és milyen formában működik majd bormarketing program?

Negyedszer: – és ez a legveszélyesebb a jövőre nézve ? milyen adót vagy bevételt tervez a kormányzat ezt követően a borok után, hogy pótolni tudja az innen kieső, nem kevés pénzt? Mert, hogy egyszerűen lemondanak róla ilyen gazdasági helyzetben, az nem valószínű.

A borász társadalom nevében én most inkább megijednék, mint boldogan mosolyognék. Várjuk a fejleményeket.

Címkék: 8 forint, AMC, bormarketing, járulék, marketing, Vidékfejlesztési Minisztérium

← Hosszútávon jó a bor Meglepett bormarketingesek →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!