• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Miközben mi a szőlőtőkét vágjuk?

2007-06-06 ● Kántor Endre

Most olvassuk, hogy több ezer hektár szőlőt is kivághatnak a gazdák pénzkereseti megfontolásból, Brüsszel ugyanis 1,8 millió forintot fizetne hektáronként ezért. A szakértők szerint helytelen az uniós törekvés. A tengerentúlon közben a kanadaiak egészen egyszerű módszerrel kívánják megsokszorozni termelésüket?

A FigyelőNetnek Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára azt nyilatkozta: „Nem szabadna kivágni az ültetvényeket, mert attól világszinten nem csökken a bortermelés, mivel a tengerentúlon folyamatosan telepítik a szőlőt”. Szerinte elhibázott a brüsszeli eurokraták célkitűzése, ami a termőterületek csökkentésével kívánja versenyképessé tenni az uniós bortermelést.

A teljes cikk itt olvasható

Nekünk két dolog jut eszünkbe erről rögtön, ja nem, három. Szóval vegyük sorban:

1) Mintha lett volna már egyszer egy ilyen kör Magyarországon, és hogy, hogy nem sokan hirtelen jutottak pár misihez, mikor a már egyébként is elöregedett, illetve, a jó időben megneszelt füles hatására telepített fiatal tőkéket vágták ki büszkén, majd tartották a markukat. Erről egyébként várnánk a szíves kommenteket, szerintünk mindenki tud ilyen sztorit. Hasonló volt a helyzet egyébként Szardínián, ezt a sztorit egy eurokrata ismerősünk mesélte pár éve: ott a szarvasmarhák után járt támogatás, és valakinek gyanús lett, hogy elég sokat kifizetnek a derék szardíniai gazdáknak. Leült, és gyorsan kiszámolta, hogy a támogatás mértékét véve, minden szardíniai négyzetméteren egy szarvasmarhának kéne lennie. Kicsit idegesek lettek annál az osztálynál, ahol ezt intézték, az tuti. (Emellett a rendszerváltás/privatizáció daliás idejében riogattak azzal, hogy a Tokajban megfjelenő franciák ennyit, meg annyit fizetnek minden egyeskivágott tőkéért – ha tetszenek emlékezni – Stevie Kraft)

2) Filmszalagszakadás lehet valahol az EU-ban, legalábbis skizofrén a helyzet: miközben a jövő év augusztusától jelentősen át akarják alakítani a bortermelés támogatását, és 200 ezer hektárral csökkentenék az összesen 3,4 millió hektár szőlőtermő területét, félő, hogy pénzkereseti okból főleg a közép- és kelet-európai termelők baltáznak majd. A legnagyobb termelő déli országoknak ez nem összeg, a spanyolok, franciák, olaszok feleslegét a cikk szerint lepárlásra átveszik. Arról nem szól a fáma, hogy nem csupán lepárlásra veszik ám át, a literenként 30 eurócentes lőrét, hanem azért, hogy szépen átcímkézve eladják ócsó magyar bornak. 2005-ben az összimport 60 ezer hektoliter bor volt Magyarországra, tavalyra ez 180 ezer hektoliter lett. Ennek a triplázódásnak az oka a nagyon olcsó olasz asztali bor behozatalának irgalmatlan növekedése. Ezen borok importja elérte a közel 100 ezer hektolitert év alatt a korábbi 30 ezerről. Érdekes adat még, hogy a folyóbor importunk 90 százaléka Olaszországból származik, és a magyar vásárló ennek egyáltalán nincs tudatában, amikor nem is olasz borként veszi meg, hanem a közismert Legényes, vagy Csárdás márkaneveken látja viszont. Ilyen áron pedig az említett országok úgy tudnak termelni – ha valaki keveselné azt a 30 eurócentet – hogy támogatást kapnak rá, honnan is? Na ugye, kicsit skizó a helyzet. Ezt vajon hogy magyarázzák a derék eurokraták?

(2 és fél) Az ilyen irtás per hektár állami támogatásos buliknál azért az mindig komoly kérdés, hogy ez a folyamat mennyire irányítható, ellenőrizhető. Amilyen időket élünk ebben a sokat szenvedett hazában, semmi garancia arra, hogy valami megveszekedetten pénzéhes ember nem pont egy Grand Cru minőségű területet kapcsol ki a termelésből…)

3) Igen, kicsit félrevezetők voltunk a leadben, mármint, hogy a kanadaiakkal kapcsolatban. A helyzet azonban szerintünk legalább annyira súlyos, amennyire vicces az alábbi videó. Nézzék meg, hogyan tervezik átvenni a világ borpiacát a québeciek, miután megtalálták az erre legmegfelelőbb embert. A southparki gyerekeknek igaza volt, Kanadának vesznie kell! :)

Kántorbandi

Korábban:

A globális felmelegedés első áldozata

Laczkó: Legyünk lokálpatrióták!

Az olasz meló: Vinitaly 2007

Címkék: Brüsszel, kivágás, Szőlőtőke, tőkekivágás

← A globális felmelegedés első áldozata Tokaj-wars II.: Ausztrália előnyben →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Mit adott nekünk Gundel Károly?
Loading
00:00 / 32:13
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!