• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Mivel koccintsunk a pápára?

2013-03-14 ● Kántor Endre

Tegnap, sokak meglepetésére felszállt a fehér füst a Sixtusi-kápolna kéményéből, és ezzel másfél nap után új pápát választott a konklávé. Azon is sokan meglepődtek, hogy először lett jezsuita és először lett Európán kívüli pápa. Erről sokat lehet máshol olvasni. Az más kérdés, hogy mivel koccintsunk Ferenc pápa egészségére? Van pár tippünk.

Ferenc pápa (hivatalosan nem I. Ferenc, majd csak akkor lesz az, ha lesz II. Ferenc is) tegnap este köszöntötte a híveket, szakérők szerint szerényen szólt. Ha valaki viszont szeretné köszönteni, és ?habemus papam? felkiáltással koccintani egyet, vajh mivel tegye? Hát, klasszikusan adódna egy pápai borvidék, ugye. Az európai történelem egyik legviccesebb része, a pápák Avignoni fogsága borszempontból különösen fontos lett.

Dióhéjban annyi történt, hogy IV. Fülöp francia uralkodó és az idős, ám arrogáns VIII. Bonifác összerúgták a port a hierarchia kényes kérdéseiben. Az egyre durvább levélváltást követően Fülöp egyszerűen elrabolta a pápát, akit Nogaret Vilmos a király kancellárja és elintéző embere jól fel is pofozott (az azért egy érdekes jelenet lehetett). Bonifác ugyan kiszabadult, de hamarosan meghalt. A következő pápa, a francia V. Kelemen pedig Avignonba tette át a székhelyét, ahol jó hetven évig volt a székhely. A vatikáni történetírás Avignoni fogságként utal a dologra, valójában azonban elég fényes udvart vittek ott a pápák. És persze folyt a Chateuneuf du Pape. Az apellációt ugyan csak a XIX. században hozták létre, de a talaj, a klíma ? és különösen a helyi fajták, már az Avignoni fogság idején adottak voltak. Minderről bővebben itt lehet olvasni.

Kiemelnénk egyet azok közül, melyek kimondottan tetszettek nekünk, ha egy Chateuneuffel koccintanánk.

Chateu Beucastel, Chateuneuf-du-Pape, 2004

Színre mélybíbor, töksötét maggal, semmi áttetszés. Illatra egyértelműen szedres, egy kicsit édeskés, az alkohol miatt. Ízre is a szedret hozza, méghozzá az agyonérett formájában. Alig van benne tannin, így érzi az ember elsőre. Aztán kiderül, hogy ott van mégis, csak szépen eldolgozva, belepolírozva a környezetbe. Hosszú lesz még ez a bor, legalább 10 éves.

Na de, ha már először lett nem európai pápa, ráadásul egy komoly borországból, akkor illene talán nem a klasszik pápai itókával köszönteni. Hál? istennek sokszor volt a poharunkban argentin bor, közülük most hármat ajánlunk.

Kaiken Ultra Malbec 2008

Első szippantásra jön az obligát vastag-vaskos újvilági érzet, a sötét anyag vészjóslóan pöfögi magából a szokásos szilvás, kávés, feketecseresznyés jegyeket, a háttérben végig egy kis főtt sonkás és toast jellegű mellékzöngével. Bővebben itt.

Ortega Fournier Urban Uco Torrontes 2009

Borunk közepes intenzitású zöldes citromszínű, elsőre érdekes és visszafogott ? magyar orrnak cuvée-jellegűnek ? tűnő illatában körte, muskotály, petrol, földesség, keleti fűszerek. Bővebben itt.

Vistalba Tomero Petit Verdot Reserva 2008

Színe szinte fekete, durván megfesti a poharat. Illata intenzív: fekete bogyós gyümölcsök, étcsoki-menta (After Eight), feketeribizli, ?drága hordó?, meleg karakterrel, amit a menta hűvössége izgalmassá tesz. Bővebben itt.

És, hogy legyen egy magyar is a sorban, kicsit a nomen est omenre játszva, nyugodtan nyithatunk egy palack Heimann Fransiscust is!

Habemus papam!

Címkék: argentin, Argentina, Chateuneuf-du-Pape, pápa

← Borkút Szent György-hegyi Szürkebarát 2010 Borkút Ökogazdaság Szürkebarát 2007 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!