• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Minden csepp elismerésért meg kell küzdeni – bemutatjuk Sándor Zsolt bükki borászt

2016-02-29 ● borravalo.hu

Eger, de még a Mátra mögött is megbújva, egyelőre jól azonosítható, önálló karakter nélküli közeg. Pár fiatal borász vissza szeretné helyezni a bortérképre a vidéket, közéjük tartozik Sándor Zsolt.

„Akinek minden csepp elismerésért meg kell küzdenie” – ez a mottó nem csupán jelen interjúalanyra, de az egész bükki borvidékre vonatozik.

A bükki borvidék 1970 óta önálló, de a környéken a szőlőtermesztés és borkészítés hagyománya igen régre nyúlik vissza. Avason – ahol Zsolt pincéje is található – már a XVIII. században komoly pincerendszer épült ki. A borvidék talaja jellemzően riolittufán kialakult lösz, fekete nyiroktalajok, barnaföldek és agyagbemosódásos erdőtalajok.

„Pincém Miskolc szívében a történelmi Avas Kis-Avas részén található. Ott, ahol közel ezer pince emlékeztet minket arra, hogy egykoron itt komolyan gondolkodtak a bor kapcsán. Jelenleg ugyan Csipkerózsika-álmát alussza, de vannak biztató jelek az újrakezdéshez.” – mondja Zsolt, akitől négy palackot kaptam tesztelésre és a borleírások elkészítését követően az interneten keresztül faggattam.

„Fontos a természet és a környezetem egészsége, ezért elsősorban saját termelésű, vegyszermentes, azaz organikus szőlőből készítek bort. Boraim elkészítésekor is természetességre törekszem, nem használok semmiféle adalékot, nem emelek mustfokot és nem csökkentek savat. Csak minimális ként és ritkán rezet használok, ha olyan mértékű a lisztharmat vagy peronoszpóra jelenléte. Azt látom, hogy minden a növény kondicionálásán múlik. Vannak saját „koktéljaim” is, ilyen a csalán, dió és zsurló kivonatok, de javarészt kész biotermékeket használok. A kontaktszerekkel való növényvédelem mindennapos jelenlétet igényel. Éppen ezért folyamatosan megfigyelek és remélem, hogy mindig egy-két lépéssel előrébb járok. Művelésmód szerint, ahol már átalakítottam, ott közép magas kordont használok, kart nevelek és rövid csapos metszést alkalmazok, a többinél pedig folyamatosan átalakítok. Átlagban 5-6 hajtás/tőke, amelyen kb. 8 fürtöt hagyok, kivéve a Legénynél, itt 4-5 fürtöt hagyok tőkénként.”

Sándor Zsolt, bükki borász borai - borravalo.hu

A szüret kézzel történik rekeszekbe, zúzás-bogyózás, esetenként áztatás, mustkinyerés, erjesztés saját élesztőjével tartályban, ritkán hordóban. Csak nagy hordókat használok (400, 500 liter), hogy a gyümölcsösség jobban megmaradjon. Vörösborok esetében héjon erjesztés 20-25 napig, majd hordós érlelés, spontán almasavbontás.

„A saját borászat előtt, többek között foglalkoztam  borvidékek marketingjével a borkereskedésem mellett,  s ezt a Rohály-Mészároséknál eltöltött „tanuló-munkás évek” előztek meg. Közben Budafok, Soós István borászsuli, az életemben ekkor szinte majdnem minden ekörül forgott. 2009-ben Bukolyi Marcival „kis-eged paraszti lét”, egy kis, karós szőlőt műveltünk közösen, remek barátság lett és jó alapozás volt. 2011-től pedig  egy sárospataki birtok alapjait tettem le, s lett belőle egy 8 hektáros kis gazdaság.  2011-től indítottam saját borászatomat és 2013-ban pedig már megjelentek a kereskedésekben, éttermekben a boraim.”

Sándor Zsolt Bükki Zweigelt 2013

Finoman szilvás, szinte édes gyümölcsös illat sok édesfűszerrel, fekete földdel. A korty könnyed, karcsú, tagadhatatlanul „bio” érzet. Tanninja alig van, sava viszont határozott. A lecsengés inkább fűszeres, alkoholtöbblet nincs (mindhárom zweigelt 13% alc!) 2500 Ft

(Zsolt meséli a borról: „Birtokzweigelt, mely különböző korú és méretű hordók házasítása.  A szőlő itt is ugyanolyan bánásmódban részesült, csupán 2-3 fürttel többet termeltem a  tőkéken. A cél az volt, hogy egy könnyed, jól fogyasztható, gyümölcsös bor legyen. Azt  gondolom, ez egy kicsit komolyabbra sikeredett.”)

Sándor Zsolt Bükki „Kétszer Négyötven” 2013

Illatban a hordó, sok friss piros bogyós és mineralitás mutatja magát. Testben ez is karcsú, de tömör szerkezetű. Hosszabb lecsengés, komplexebb a gyümölcs-fűszer játék. csipkebogyó, bors, frankó savak. Vitális, vidám bor. A három közül talán a legjobb árérték arányú. 3700 Ft

(Zsolt meséli a borról: „Egyszerűen annyival szebben fejlődött bor a két darab 450 literes hordóban (innen a név), hogy nem volt kérdéses, külön lesz palackozva. A lila „ruházat” pedig tovább osztotta az érdeklődőket. De mi így szeretjük! Szintén erősen válogatott alapanyagból készült, kézi szüret, 30 napos héjon erjesztés, majd 338 napot töltött a 450 literes másodtöltésű Miklóssy hordóban. Almasavbontás spontán ment végbe. Derítés, szűrés nélkül lett palackozva.”)

Sándor Zsolt Bükki „Legény” 2013

A régebbi Buttlerek ásványossága és a kadarka illattérképe ugrik be elsőre. Határozott hordósság (rumpuncs, a montalcino-i Máté borok jutottak eszembe). Tubákos, nyersfás vonalba hajlik át. Ez már vastag testű, zweigelthez képest koncentrált és szinte sötét gyümölcsösségű. A hordót levegőztetés után
sem vetkőzi le teljesen, de veszít a tónusából. A kérdés-törekszünke erre a zweigelt eszményre? Fontos-e, hogy versenyezzen a „nagyobb” fajtákkal? Nem feltétlenül, de ha igen, ezt a bort versenybe lehet állítani.
6700 Ft

Sándor Zsolt, bükki borász borai - borravalo.hu

(Zsolt meséli a borról: „A pincészet csúcsbora, zweigeltből. Csak a legjobb évjáratokban készül.
Utalva a borvidék ismeretlenségére, a kezdő borászatra és a szőlőfajta nem túl magas ázsiójára,
amit e bor hivatott cseppről cseppre felszámolni, akárcsak a mesebeli legénynek megküzdeni az
elismerésért a próbák során. 2013-ban megadatott, hogy kiemelkedő szőlőt szüretelhessünk és 2012 után ismét lehetőség nyílt, hogy legyen LEGÉNY.”)

Sándor Zsolt Bükki „Királyfi” 2012 Merlot-Cabernet Sauvignon

Poros, zöldpaprikas illat, pici dohany es füst. Abszolút a savra hangolt, szájban kicsit gyümisebb, de bordóisan poros es paprikás. Karcsú, de közepesnél hosszabb lecsengésű. Nem sok fát láthatott, de a biot sem fedezem fel benne.

„Tényleg komolyan gondolom, hogy a Bükk a lehető legjobb választás számomra.  Nyilván egy remek kiugrási lehetőség is, de ha jobban belegondolok, ettől sokkal több!” Mi drukkolunk.

Címkék: 2013, bükk, cabernet sauvignon, merlot, sándor zsolt, zweigelt

← Olaszrizling Szerintünk szerintem Kaláka Pince Tokaj 2013 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!