• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Mit nekünk Bécs?

2013-12-12 ● borravalo.hu

„Én vagyok az út, az igazság és az élet” – áll a Szent István Bazilika homlokzatán. Amikor az orkán erejű szélben (de napsütésben és egyben hóesésben) kiértem térre azon gondolkoztam, vajon összefér-e a vallásos áhítat, az ünnep-várás, az advent a bazározással, meg ugye a gasztronómiával?

A gasztronómiáról meg az a kérdés ugrott be, hogy végre át tudjuk-e ugrani saját árnyékunkat és a közönséges, vizezett forralt boron és drága, kiszáradt füstölt csülkön felül milyen újítást tudott becsempészni az új szervező brigád a már hagyományosnak mondható vásárba. Elárulom: igen, át tudtuk lépni. Méznyalás a javából, kis csapatunk végigette az eseményt a rendezők meghívására.

Első állomásunk a Finlandia strand, a többiek vodkával dúsított bódítót isznak (szemmel láthatóan forrót). Az árak 500 és 850 Ft három decire. Én az alkoholmenteset választom, autóval jöttem. Jól esik a metsző szélben a vaskos gyümölcsös, dzsúzos ital szépen megrakva ribizlivel és eperrel.

Második állomás a Stelázsi – ?Könyvek a padlásról, lekvárok a kamrából?. A polcokon antikvár-hangulat, előtte vegyes lekvár és szörp felhozatal. Tamás Ervin termékeit is látom a Csopakról, ez jó jel. Ezer forint körül már 200 gramm lekvár beszerezhető, rákóstoltunk, rendben van. Szíveslátást, kolbászt és sajtot kapunk. Titkos tipp: Borsa natúr, vagy csokival bevont gyümölcsfalatka 180 Ft-ért.

Megállunk az Omnia standnál. Nagy logó: ?Terület szelektált prémium szemes kávé?. Az jutott eszembe, nem lehet egyszerű egy viszonylag kommersz márkát prémiumba átpozícionálni. Pedig vezetőnk azt mondja, a kávénak lelke van és számít az évjárat is, meg a talaj és kitettség, a maradékcukor és a kései szüret? Tisztára, mint egy bornál – bevallom őszintén, kissé szkeptikus vagyok. De szakértőnk kedves és olyan lelkesen mesélte, hogy magával ragad a sztori. A kóstolt brazil kávé sűrű és tartalmas, édes utóízzel. Poharas kávé 400 és 700 forint között kapható, borok decire is kimérve 350 és 1000 között.

A Vörös Homárnál nem éppen tájjellegű, de hiánypótló halételek találhatóak (osztriga, rák és hasonlók). Halászlével, gulyással tömik be a fennmaradó piaci rést. Szinte minden 1500 Ft, de a tál gulyás amit kóstoltam kellően kiadós. A ?műanyag? tányér is inkább valami puha, habszerű anyagból van, kevéssé hajlik a folyadék súlya alatt.

Magyar szabadalom és találmány a „KolbIce” (ejtsd: kolbájsz, azaz kolb-jég), ami kenyérszerű tésztából készült tölcsérbe töltött sült kolbászkákat jelent, választható feltétekkel. Valahol a hotdog és a gyros határán egyensúlyoz a műfaj, de nagyon laktató, valamint végre „hazai” jellegű. Alapár 1200 pénz, de egytől is el lehet telni.

Zárásként forró csoki: kifogástalan, talán a legjobb, amit életemben ittam. Ajándék bögrével 800 és 1000 Ft, de baromi vastag. Egy bögrében 5 dkg (fél tábla) csoki van.

A vásár január elsejéig nyitva van, jégpályával, melegedő hüttével, gyermek-foglalkoztatóval és térzenével. Idén nem megyek Bécsbe az adventi vásárra, de ezek után nem fogom hiányát érezni.

Címkék: advent, bazár, Finlandia, karácsony, kávé, kolbice, stelázsi, tamás ervin, vásár, Vörös Homár

← Tokaj: van még mit tenni Valaki mindig megmondja →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!