• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Moldovának öt éven belül le kell mondania pezsgői és konyakjai nevéről

2012-07-16 ● Kántor Endre

Az Európai Unió öt évet adott Moldovának arra, hogy felhagyjon a pezsgő, a konyak, a kagor és a portói név használatával saját márkájú termékein – közölte Vasile Bumacov mezőgazdasági miniszter.

A névváltoztatást azért kell végrehajtaniuk a moldovai szeszes italokon, mert Chisinau és az EU megállapodást írt alá mezőgazdasági és egyéb élelmiszeripari termékek földrajzi elnevezéseinek kölcsönös védelméről.

A következő öt évben folyamatosan cserélik majd le az italok neveit újakra, így ez idő alatt egyszerre lesznek kaphatók az említett italok kétféle név alatt.

A miniszter a lenta.ru portálnak nyilatkozva emlékeztetett arra, hogy a champagne (pezsgő) elnevezés csak Franciaország azonos nevű tartományában használható. Romániában például már regisztrálták helyette a habzó bor elnevezést, amelyet mellesleg Moldovában is már használnak.

Vasile Bumacov szerint a konyak kaphatja a „divin” (isteni), a kagor a „domneszk” (királyi) vagy a „pasztoral” nevet, a portóit pedig „Prométeusznak” nevezhetik el.

Címkék: Champagne, Cognac, EU, konyak, Moldova, pezsgő, Porto

← Egyszerűsítettek az adminisztráción Indul az integrált borászati információs rendszer →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Pezsgőt júniusban

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!