• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Most bárki lehet francia borász

2009-10-02 ● Kántor Endre

Szeptember közepén a gamer szájtokon már átviharzott a hír, akkor nem fordítottunk rá elég figyelmet, de most, hogy a Decanter.com-on is megjelent, hát megnéztük, miről is van nagyba szó. A Wine Tycoon első ránézésre profi, jól átgondolt móka, és több is annál: építkezős/menedzselős/gazdálkodj okosan játék, melyből még tanulni is lehet a szakmát.

A Wine Tycoon egy játék, és esküszünk, hamarosan tesztelni fogjuk. A Got Game Entertainment új játékában ugyanis egy borgazdaság felvirágoztatása a feladat. De, hogy a szkeptikusok rögtön kapjanak némi ellenérvet arra, hogy „ugyan, mit tudhat egy komputer játék?” – hát igen sokat, ahhoz képest.

A Wine Tycoonban ugyanis Franciaország tíz jelentős borvidéke közül választhatunk, hol is akarunk elkezdeni gazdálkodni: Bordeaux, Burgundia, Champagne, hogy csak párat mondjunk. Fel kell építeni a borászatot, ültetni kell, 40 fajta közül kiválasztva a telepített szőlőt. A játékban mindenre figyelni kell, egész évben gondozni a földet, a szőlőt, szüretre napszámosokat bérelni, így végül 50 különféle bort tudunk elkészíteni, összesen persze ? mert ugye az attól függ, hol vagyunk, mit engedélyeznek és milyen fajtáink vannak. Nyilván minden borvidéknek megvannak a szabályozásai, hagyományai, egyedi mikroklímája (!) melyek függvénye lesz a készített bor, ami minősítésen megy át.

A cél persze, ahogy a hasonló (Railroad Tycoon, Aiport Tycoon, ZooTycoon, SimCity, stb.) játékokban is, hogy az ember a legnagyobb legyen, de a karrier mód mellett a játék kipróbálható szabad módban, minden kötöttség nélkül. Ami még fontos: egy beépített enciklopédia segít azoknak, akik nincsenek tisztában a fogalmakkal. Ebben a szakkifejezésektől kezdve, a szőlőfajtákon át egészen a borvidékek részletes bemutatásáig minden benne van.

Most már csak abban reménykedhetünk, hogy egyszer arra is lesz marketing keret itthon, hogy magyar borvidékekkel is megjelenhessen ez a játék. Persze, a jelenlegi történéseket nézve, sajnos egy izgalmas plusz lenne ebben a MGSzH BI, meg a különféle adalékszerek szerepe is?

Képek és még több infó innen

Korábban:

Válság és bor 4. ? a bor jó befektetés

Mit üzen az eddigi legdrágább borkampány?

Napi egy pohár borral az epekő ellen

Címkék: Bordeaux, burgundia, Champagne, francia, játék, tanulás, tycoon, WineTycoon

← A világ legdrágább málnalikőrje Válság és bor 7. →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Mit adott nekünk Gundel Károly?
Loading
00:00 / 32:13
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!