• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Művészi Hordót mindenkinek!

2012-08-14 ● Kántor Endre

Egyszeriben kapósak lettek a művészettel átitatott hordók. Az egri hölgyek után már egy erdélyi házaspár is magáénak vallja az ötletet. A magyar sajtó közben úgy tesz, mintha nem lenne már öt éve ilyen kiállítás Villányban.

?Jó napot kívánok! – hazudta Kovács László, alighogy belépett.?
Uj Péter: Magyarország többet érdemel (drámai kísérlet)

?Figyeljék a kezemet, mert csalok?
Rodolfo

Fogalmam sincs, hogy miért most jutott eszébe többeknek is boroshordókat művészeti médiumnak használni. Lehet, hogy 5 év kell a penetrációhoz? Éppen öt évvel ezelőtt született ugyanis az ötlet, hogy feladatukat már beteljesített tölgyfahordókból műalkotás szülessen, méghozzá a Vylyannál: 2008-ban a Vylyan Művészi Hordók első tárlata az Ördögkatlan Fesztiválon debütált. A mostani fesztiválon Böröcz András hordóit lehetett látni, melyek, ha nem kerültek magánkézbe, már útban vannak New Yorkba.

Ezért is volt egészen megdöbbentő, hogy az Egri Borissza Borbarát hölgyek után most a Savoya Borház tulajdonosai, a Herczeg házaspár jelent meg a színen, mint ötletgazda. Idézem az MTI augusztus 6-ai közlését:

?Barrique Art: De Gustibus címmel 22 hordóból készült installációt és képzőművészeti tárlatot szervezett a Budapesti Román Kulturális Intézet, amely a kiállítás anyagát a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeummal megosztva mutatja be. A tárlat az intézet Egy város szelleme: Temesvár című idei rendezvénysorozatának része. A kiállítás gerincét alkotó 22 hordóinstallációval a művészek új életre keltették az egykor bortárolásra használt hordókat hagyományos funkciójukat átértelmezve – mondta el az MTI-nek Brindusa Armanca, a román intézet igazgatója.

Az intézetben 14 műtárggyá alakított boroshordót láthat majd a közönség. Példaként említette az igazgató, hogy az egyik hordóból két női láb lóg ki, egy másik aranyozott és óegyiptomi szarkofágra hasonlít, egy további pedig csipkésre van kivágva.

Ezzel párhuzamosan 17 román képzőművész, köztük Ioan Nemtoi híres üvegművész, és hat külföldi, köztük szerb, török, francia, amerikai művész, valamint Rostás Bea egri grafikus és szobrász alkotásait is láthatja a közönség. A munkák szervesen illeszkednek a hordóinstallációhoz. Az intézeti megnyitót Petrovaselóból (Temespéteriből) származó borok kóstolója követi.

A Barrique Art alapkoncepciója a temesvári Savoya Borház tulajdonosától, a Herczeg házaspártól származik. Ők küldték el romániai és külföldi művésznek a huszonkét tölgyfahordót, hogy azokat műtárgyakká alakítsák. A kiállításokat Marcel Tolcea, a Temesvári Szépművészeti Múzeum igazgatója nyitja meg. A tárlat elsőként a temesvári múzeumban szerepelt. A megnyitókon jelen lesz Herceg András, az ötletgazda is.?

Hát, én nem ismerem a Savoya borházat, és egy gyors Google keresés is csak azt eredményezte, hogy lássam: mennyi magyar médium copypastelte az MTI cikkét anélkül, hogy egy árva szóval is hozzátették volna, hogy Villányban már öt éve zajlik a hordóművészet. Azt le sem merem írni, hogy felvenni a telefont, és felhívni a Vylyant ? az már túl sok munka. Az, hogy senki nem dabölcsekkel semmit, mert hírverseny van, egy dologhoz vezethet: silány és félrevezető tartalomhoz. Ez persze vonatkozik mind az első, mind a másodközlőkre. De felesleges puffogni a magyar sajtó jelenlegi minőségén.

Aki pedig úgy lép fel, mint valaminek az ötletgazdája, főleg ha ismeri az eredeti koncepciót ? amit most a jóhiszeműség miatt tételezzünk fel, hogy nem ismert ? az saját magát minősíti. (Mondjuk, egyet adok: azért ezek a hordók, a korábbi egri vonalhoz képest tényleg mutatnak némi művészeti értéket, jobban követik az eredeti koncepciót.)

Kíváncsian várom, ki a következő? Ki kéri el a művészi hordót legközelebb, hogy felálljon rá és világgá kürtölje: ez az én ötletem, én találtam ki!

Címkék: művészet, Művészi Hordók, plágium, Savoya borház, Villány, Vylyan

← Így vesz bort a magyar Szüret a pinczében →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!