• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Nardini Acqua di Cedro

2011-04-18 ● Kántor Endre

Valahogy szeretem a Limoncellót. Persze kell az is hozzá, hogy az ember éppen túllegyen egy komoly vacsorán, lehetőleg taljánföldön. Az Aqua di Cedrót most először próbáltam, nálam veri a Limoncellót.

Sikerült végigdegusztálni egy tökéletes menüt Verona óvárosának egyik patinás éttermében, ahol a pincérre bíztuk,milyen bort ajánl a felsorakoztatott ételek mellé. A konfitált (és akkor most kiabálja valaki, hogy ?lószarbingó!? mert ebben a bejegyzésben ez a második manapság oly divatos kifejezés), azaz iszonyú lassan főzött, végül is majdnem rohasztott borjúpofa mellé, amit szárított paradicsommal adtak lencseágyon nagyon jól passzolt egy egyszerű és friss Valpolicella, ahogy az antipasti spárga-mousse-t is jól támogatta meg az étterem grátisz welcome drinkjeként felszolgált Prosecco.

Az elmaradhatatlan kis digesztívó azonban meglepetés volt, már vártam a Limoncellót a végére, a pincér azonban meglepett: azt mondta valami mást szeretne mutatni, valamit, ami megelőzte a Limoncellót és korábban ezt itta mindenki. Hogy ez mennyire igaz, azt nem tudom, tény, hogy nálam a fineszes olasz vacsoravégződések terén kiütötte az előzőt.

Mielőtt bárki is azt hinné, pl. a Google Translate nyomán (na, ilyen a Google-tudás), hogy a cédrusfa gyümölcsét párolják le, megnyugtatásként szolgálhat, hogy egyáltalán nem erről van szó. A cedro ugyanis nem más, mint a citron, másnéven cedro lemon azaz magyarul cédrátcitrom. Ennek a gyümölcsnek a héjából készítenek belőle Grappa alapú likőrt. A párlata intenzív virág és citrus aromás, ízben üdítő az ezeket az aromákat kísérő fanyar jelleg, korántsem olyan gejl, mint a Limoncello, de kétségtelenül édes. Szuper befejezése egy olasz vacsorának, nálam ezért 4 csillagot kapott ? azért nem ötöt, mert itthon egy üzletben sem találtam.

Címkék: 4 csillag, acqua di cedro, cedro, likőr, limoncello, nardini, Verona, vinitaly 2011

← Laphroaig 10 years old Oliver’s Dry Herefordshire Cider (kb. 2008) →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!