• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Nemtudomka Amsterdamban

2007-05-16 ● borravalo.hu

Most, hogy a kendermag megint a torkán akadt néhány komának, akiknek a demokrácia-értelmezése Dr Nemtudomka számára nehezen érthető (neked van engedélyed demonstrálni, nekem nincs, de teszek rá, mert nem tetszik a búrád, takaroggyá, mer? leverlek, oszt jól van), Dr Nemtudomka rövid úti levelet írt. Úton egy borverseny zsűrizésére, olyan különös európai városban időzött, ahol a fűkérdést nem ököljogállami eszközökkel kezelik.

Fű, de jó, gondolta Dr Nemtudomka hátradőlve a coffee shopban. Halk zene szól, mentateát és gyümölcs-shake-t vedelnek a népek, itt szeszt nem árulnak. Szép dolog, gondolta Dr Nemtudomka, magában füstölögve. Az utcán bicajosok száguldanak. Meghökkentő a jó nők aránya, gondolta Dr Nemtudomka, a hollandok szépek. Hogyisne volnának szépek ennyi szép évszázad után. Nyugalom, gazdagság, siker, érzékeny tehetség, protestáns etika, abból kinövő, mélyen keresztyéni türelem, elviselése a másiknak. Igaz, hírek szerint Theo van Gogh és Pym Fortuyn meggyilkolása óta (nem tetszik a búrád, takaroggyá, mer? megöllek, oszt jól van), a hollandok is bezáródó-félben, meg tudom érteni, gondolta Dr Nemtudomka, fejét az epershake mámorító gőzébe tartva.

Nyilván az epershake tudattágító hatására mindenki hasonlítani kezdett mindenkire, elvesztek a hosszabb összefüggések, az idő-és irányérzék, különös zenévé és különös összeesküvéssé szerveződött minden, minden színesebb és jelentőségteljesebb lett. Közben a szép nők továbbra is száguldottak a bringákon elképesztő virtuozitással, piros tűsarkúban, mindenórásan, telefonálva, megtehetik, itt az autós nem vadászik a bicajosra. Mint a cowboy a lovához, úgy hozzá van nőve mindenki a biciklijéhez, biciklis nemzet, a holland nép egészségének egyik lényeges összetevője a szakadatlan bicajozás, ahogy kaptatnak fölfelé a grachtokon (csatornákon) átívelő hidak szelíd emelkedőin. Van, hogy a bringa elejére buherált ládában nagy farkaskutya üldögél, utazik és nézelődik, van, hogy elöl-hátul gyerek haját fújja a szél. Dr Nemtudomka sétált kicsit, érzése szerint kábé 140 évet, kiszellőztetni a fejéből az epershake bódító gőzét. A coffee shopokban egyébként nemcsak epersahke-et és teákat, hanem (szigorúan korlátozott piaci feltételek közt, 5 grammban maximálva, reklámtilalom mellett és csak 18 év fölött) ilyen fűféléket, sőt, nemcsak levesnek való gombaféléket legálisan is kaphatni, mert emez ősi, polgári kis országban, mely akkora, mint a Dunántúl és 16,5 milliónyian lakják, felnőttnek nézik az embereket.

Dr Nemtudomka napközben benézte Rembrandtot, aki elviszi a hátán a bulit: nemcsak szédületes pszichológus, de a világ legjobb fővilágosítója és mindent tud, mint mondjuk Bach. Nagyon bejött neki Frans Hals és Jan van der Heyden, aki egyfelől pompás, olyan canalettós városképek festője, másfelől a modern tűzoltás atyja. Ahogy megpróbált elnézni az n+1-edik japán turistacsoport feje fölött és kivenni Vermeer levelet olvasó nőjének vonásait, olyasmire gondolt, persze nem komolyan, csak turista-iszonya okán. Végigszaladt van Goghon is, és mint mindig, most is azt a szűnni nem akaró gyanakvást érezte, amit a nagy posztimpresszionista dilisek és dilettánsok gyakorolnak rá.

És tapogatta a polgári hétköznap textúráját, mely egyenletesnek és sűrűn szövöttnek bizonyult, nem oly? szakadozottnak, mint otthon? Biztonságos, működő, familiáris és otthonos, otthonos, otthonos, mindig ez a szó tolult Dr Nemtudomka ajakára, miközben a grachtok hullámait szelte. És arra gondolt egy hídon álldogálva, hogy micsoda mázli, hogy Európában született, a harangjáték azt a kis Bach, tán c-moll? darabot játszotta, ami az első komolyabb, olyan igazi bachhos darab volt Nemtudomka életében, nem csak olyan Anna Magdalénás. Majd a Nieuwmarkton üldögélt a családias hangulatban, late harvest ötvenes hölgyekből és őszes urakból álló zenekar nyomta vígan, söröztek és rozéztak a népek. Üldögélni egy kora nyári délutánon a Nieuwmarkton nem egyszerű ejtőzés, hanem az a pozíció, ami felé mindig törekszik az ember, legalábbis Dr Nemtudomka: az élet eszenciáját kapod a napsütötte délutánban a békés és semmittevő amszterdamiak, a rosszalkodó gyerekek és a mindenféle színű arcok között, a Padam, padamot játssza a late harvest zenekar, miközben csigalassúsággal forog egy törpekerék, vagy hogyan is kéne nevezni a kicsiny óriáskereket?

Amúgy a Heineken megy nagyon, a bor most van előretörő-félben, ld. http://www.bormarketing.hu/index.php?page=news&newsid=231&l=1. A város könnyen kiismerhető, a műemléki belváros akkora, mint a pesti belvár, áramlik a nép, az Oudekerk melletti vörös lámpás kirakatokból ilyen nénik integettek kifelé és ráutaló magatartással arra próbálták rávenni Nemtudomkát, hogy lépjen be kis szobácskájukba. Vannak már tiszteletreméltó korú, a túlérettség jegyeit magukon viselő nénik, szép színes, friss húsok és szívbemarkolóan szép, Dr Nemtudomkát a gimnáziumi szerelmére emlékeztető, fiatal lányok a kis kirakatokban. Ez kissé elszomorította Nemtudomkát, ki mindig is meglehetősen lesújtó véleménnyel volt emez mesterség művelőiről, nemkülönben pácienseikről, a kettőt Nemtudomka valahogy egymás siralmas tükörképének látta.

Másnap, midőn a doctor útrakelt Maastricht felé, ahol a Concours Mondialon zsürizett, rejtélyes vonzalmak Frízföld felé húzták, de erről jövő héten számolunk be.

DrNemtudomka

Korábban:

Zene-bora IV: zene hangmérnököknek, ismeretlen katonáknak

Zene-bora III: Les Touffes Krétiennes és bulibor

Zene-bora II.: volt egyszer egy Párizs

Zene-bora I.: egy török frizzante, karneváli hangulattal

Címkék: Amszterdam

← Zulu hajnal virrad Budán A Varsói Szerződés csodafegyvere →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!
Loading
00:00 / 43:16
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!