• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Nemtudomka Amsterdamban

2007-05-16 ● borravalo.hu

Most, hogy a kendermag megint a torkán akadt néhány komának, akiknek a demokrácia-értelmezése Dr Nemtudomka számára nehezen érthető (neked van engedélyed demonstrálni, nekem nincs, de teszek rá, mert nem tetszik a búrád, takaroggyá, mer? leverlek, oszt jól van), Dr Nemtudomka rövid úti levelet írt. Úton egy borverseny zsűrizésére, olyan különös európai városban időzött, ahol a fűkérdést nem ököljogállami eszközökkel kezelik.

Fű, de jó, gondolta Dr Nemtudomka hátradőlve a coffee shopban. Halk zene szól, mentateát és gyümölcs-shake-t vedelnek a népek, itt szeszt nem árulnak. Szép dolog, gondolta Dr Nemtudomka, magában füstölögve. Az utcán bicajosok száguldanak. Meghökkentő a jó nők aránya, gondolta Dr Nemtudomka, a hollandok szépek. Hogyisne volnának szépek ennyi szép évszázad után. Nyugalom, gazdagság, siker, érzékeny tehetség, protestáns etika, abból kinövő, mélyen keresztyéni türelem, elviselése a másiknak. Igaz, hírek szerint Theo van Gogh és Pym Fortuyn meggyilkolása óta (nem tetszik a búrád, takaroggyá, mer? megöllek, oszt jól van), a hollandok is bezáródó-félben, meg tudom érteni, gondolta Dr Nemtudomka, fejét az epershake mámorító gőzébe tartva.

Nyilván az epershake tudattágító hatására mindenki hasonlítani kezdett mindenkire, elvesztek a hosszabb összefüggések, az idő-és irányérzék, különös zenévé és különös összeesküvéssé szerveződött minden, minden színesebb és jelentőségteljesebb lett. Közben a szép nők továbbra is száguldottak a bringákon elképesztő virtuozitással, piros tűsarkúban, mindenórásan, telefonálva, megtehetik, itt az autós nem vadászik a bicajosra. Mint a cowboy a lovához, úgy hozzá van nőve mindenki a biciklijéhez, biciklis nemzet, a holland nép egészségének egyik lényeges összetevője a szakadatlan bicajozás, ahogy kaptatnak fölfelé a grachtokon (csatornákon) átívelő hidak szelíd emelkedőin. Van, hogy a bringa elejére buherált ládában nagy farkaskutya üldögél, utazik és nézelődik, van, hogy elöl-hátul gyerek haját fújja a szél. Dr Nemtudomka sétált kicsit, érzése szerint kábé 140 évet, kiszellőztetni a fejéből az epershake bódító gőzét. A coffee shopokban egyébként nemcsak epersahke-et és teákat, hanem (szigorúan korlátozott piaci feltételek közt, 5 grammban maximálva, reklámtilalom mellett és csak 18 év fölött) ilyen fűféléket, sőt, nemcsak levesnek való gombaféléket legálisan is kaphatni, mert emez ősi, polgári kis országban, mely akkora, mint a Dunántúl és 16,5 milliónyian lakják, felnőttnek nézik az embereket.

Dr Nemtudomka napközben benézte Rembrandtot, aki elviszi a hátán a bulit: nemcsak szédületes pszichológus, de a világ legjobb fővilágosítója és mindent tud, mint mondjuk Bach. Nagyon bejött neki Frans Hals és Jan van der Heyden, aki egyfelől pompás, olyan canalettós városképek festője, másfelől a modern tűzoltás atyja. Ahogy megpróbált elnézni az n+1-edik japán turistacsoport feje fölött és kivenni Vermeer levelet olvasó nőjének vonásait, olyasmire gondolt, persze nem komolyan, csak turista-iszonya okán. Végigszaladt van Goghon is, és mint mindig, most is azt a szűnni nem akaró gyanakvást érezte, amit a nagy posztimpresszionista dilisek és dilettánsok gyakorolnak rá.

És tapogatta a polgári hétköznap textúráját, mely egyenletesnek és sűrűn szövöttnek bizonyult, nem oly? szakadozottnak, mint otthon? Biztonságos, működő, familiáris és otthonos, otthonos, otthonos, mindig ez a szó tolult Dr Nemtudomka ajakára, miközben a grachtok hullámait szelte. És arra gondolt egy hídon álldogálva, hogy micsoda mázli, hogy Európában született, a harangjáték azt a kis Bach, tán c-moll? darabot játszotta, ami az első komolyabb, olyan igazi bachhos darab volt Nemtudomka életében, nem csak olyan Anna Magdalénás. Majd a Nieuwmarkton üldögélt a családias hangulatban, late harvest ötvenes hölgyekből és őszes urakból álló zenekar nyomta vígan, söröztek és rozéztak a népek. Üldögélni egy kora nyári délutánon a Nieuwmarkton nem egyszerű ejtőzés, hanem az a pozíció, ami felé mindig törekszik az ember, legalábbis Dr Nemtudomka: az élet eszenciáját kapod a napsütötte délutánban a békés és semmittevő amszterdamiak, a rosszalkodó gyerekek és a mindenféle színű arcok között, a Padam, padamot játssza a late harvest zenekar, miközben csigalassúsággal forog egy törpekerék, vagy hogyan is kéne nevezni a kicsiny óriáskereket?

Amúgy a Heineken megy nagyon, a bor most van előretörő-félben, ld. http://www.bormarketing.hu/index.php?page=news&newsid=231&l=1. A város könnyen kiismerhető, a műemléki belváros akkora, mint a pesti belvár, áramlik a nép, az Oudekerk melletti vörös lámpás kirakatokból ilyen nénik integettek kifelé és ráutaló magatartással arra próbálták rávenni Nemtudomkát, hogy lépjen be kis szobácskájukba. Vannak már tiszteletreméltó korú, a túlérettség jegyeit magukon viselő nénik, szép színes, friss húsok és szívbemarkolóan szép, Dr Nemtudomkát a gimnáziumi szerelmére emlékeztető, fiatal lányok a kis kirakatokban. Ez kissé elszomorította Nemtudomkát, ki mindig is meglehetősen lesújtó véleménnyel volt emez mesterség művelőiről, nemkülönben pácienseikről, a kettőt Nemtudomka valahogy egymás siralmas tükörképének látta.

Másnap, midőn a doctor útrakelt Maastricht felé, ahol a Concours Mondialon zsürizett, rejtélyes vonzalmak Frízföld felé húzták, de erről jövő héten számolunk be.

DrNemtudomka

Korábban:

Zene-bora IV: zene hangmérnököknek, ismeretlen katonáknak

Zene-bora III: Les Touffes Krétiennes és bulibor

Zene-bora II.: volt egyszer egy Párizs

Zene-bora I.: egy török frizzante, karneváli hangulattal

Címkék: Amszterdam

← Zulu hajnal virrad Budán A Varsói Szerződés csodafegyvere →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Mit adott nekünk Gundel Károly?
Loading
00:00 / 32:13
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!