• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Neuburger Bonbuehl 2007

2012-02-06 ● Kántor Endre

A Fertő tó környéki meleget adja vissza ez a jópofa, enyhén szénsavas, koncentrált, almás, édesköményes bor.

Edith Michlits mönchhofi (Frauenkirchentől nem messze, a Fertő tó mellett Burgenlandban) pincészetéből került elő ez a palack, mely annak ellenére hivalkodott csavarzárral, hogy a benne rejlő bort jócskán áztatták seprőn és érlelték ? legalábbis részben ? új fahordókban. A pincéről alig tudni valamit, a Bonbuehlről is csak két találatot ad ki a Google, ami azért elég gizda.

Azt mindenesetre sikerült kideríteni, hogy 5 hektáron alapvetően (94%-ban) fehér fajtákból dolgoznak (Pinot blanc, Olaszrizling, Chardonnay) de van némi (6%) Zweigelt és St.Laurent is. Hogy a Bonbuehlben milyen arányban vannak a fajták, nem tudom, ha nem tiszta Chardonnay, akkor is jelentős a túlsúlya.

Színén is látszik a kései szüret, a hosszú érlelés, ennek ellenére nyitás követően enyhe szénsav van a pohárban, és ez jó kontraszt a kis maradékcukorhoz, koncentrált, almás, reszelt almás aromákhoz és szép savakhoz. Fűszeresség is van, édeskömény és vanília. Jópofa, de nem túl nehéz bor, mely ennyi év után is meg tudta őrizni frissességét. 3,5 csillag ? az áráról fogalmam sincs.

Címkék: 2007, 3.5 csillag, Ausztria, Burgenland, chardonnay, Edith Michlits, Mönchhof

← Gedeon Cserszegi Fűszeres 2011 Az olaszrizling szerintem is →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Pezsgőt júniusban

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!