• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Olaszok a Winebarban

2010-10-04 ● borravalo.hu

A Winebar ismét nyitva a közönség előtt és bár a pozícionálás feltételezi, hogy a külföldi látogatókon is hangsúly van, Budapest egyik fontos boros helye, kiváló poharas kínálattal.

A tulajdonosok és a Perbacco! Kft. jó kapcsolatot ápolnak, immár harmadik alkalommal tartanak kóstolót olasz borokkal, mégpedig olyanokkal, amelyek itthon másutt nem igazán elérhetők (sőt, általában sem vagyunk túl jól ellátva Pugliából és Abruzzoból érkező szállítmányokkal). Ezen az estén egy Abbazia (Piemonte) Prosecco-val kezdtünk: sápadt színű bubisság, kellemesen zöldalmás-élesztős illatát szájban krémes hab és jó savak kísérik, lecsengésében is a citrusokra és zöld limera épít. Nekem megidézte a nyarat, ha tényleg olyan árban lesz, mint ami előzetesen be lett harangozva, a jövő év slágere lehet a kerti partikon.

Abruzzo régió Dél-Olaszországban helyezkedik el, de valójában az olasz csizma kellős közepén. Északról Marche, nyugaton és délnyugaton Lazio, délkeleten Molise, keleten pedig az Adriai-tenger határolja. A montepulciano szőlő nem keverendő a sangiovese alapú Vino nobile di Montepulciano-val (Montepulciano Montalcino-tól kb. 40 km-re helyezkedik el, a nyáron mindkét várost körbejártam és a beszámolóval sem leszek sokáig adós), bár ajánlott szőlőfajta Olaszország 95 tartományából 25-ben, talán ezen a vidéken a legjellemzőbb.

Egy fehéret kóstolunk először a régióból (Millesimato Bianco DOC 2007): illatát nagyon eluralta a hordó, a vanília mögött húsos barackot lehetett találni, ízében újra krémes vanília és tejkaramella (barikbarikbarik, ráadásul amcsi faérzet, akkor is, ha tudjuk, hogy nem az). Aki szereti az újvilági stílusú chardonnay-kat, azoknak ajánlom.

Egy 2009-es siller volt a következő tétel (Cerasuolo Montepulciano d?Abruzzo DOC 2009). Szájban félszáraz, alacsony savtartalommal és némi mineralitással. Kb. olyan volt, mint egy másfél-két éves savtompított merlot-siller a Szent György-hegyről. Illatában piros gyümölcsök, behízelgő szárazpróba (édes). Ezt két Montepulciano d?Abruzzo követte, a 2007-es reduktív technológiával készült: harsány gyümölcsössége illatában és a korty elején is domináns, azonban a hatalmas mennyiségű tanninhoz nem tudtak felnőni a savak. Magyar szájjal mérve ez is a merlot melegségét és gyümölcseit mutatta. A 2006-os riserva kis illatbizonytalansággal nyitott, aztán a toast felől a szilva irányába haladt, némi csokival (de nem tölgy-csokival) támogatva. Szájban az aszalt szilvához konyakmeggy társult, de itt vannak savak is szépen, úgyhogy ez a bor még egyszerűen csak fiatal, markáns-férfias jegyekkel.

Pugliával zártuk a sort (ez a zóna az olasz csizma sarka): a Thyrsos Primitivo di Manduria DOC 2007 neve utal a görög gyökerekre és az est legizgalmasabb kóstolása lett. Nyers portugieser-illattal nyitott, ami mögül lassan és odafigyeléssel kellett kihámozni a szép fűszereket, néhol már pinóra emlékeztető virágos-főtt gyümölcsös tónusokat. Szájban puha tannin, közepes test, kis alkoholédesség: talán nem adta azt az izgalmat, mint orrban, de kifejezetten tetszett. Végül egy 16-os alkoholú édes vörös (aleatico) került a pohárba. Ezzel sokakat meg lehetne viccelni, ha nem látnák a bor színét (ezért is tartok itthon a vendégeim sokkolására egy fekete Riedel-t): illata de facto muskotály, primer szőlőaromák, hárs és ribiszke, felületesen szagolva simán elmenne fehérnek. Szájban már nehéz konyakmeggy és friss ringlószilva, mindenképpen ételt kíván, mondjuk valamilyen vadat egy édesebb jellegű mártással, ahhoz biztosan nagyon ülne.

Klassz déli kalandozás volt, új színekkel a palettán. A borok hamarosan a Winebar polcain és poharaiban is elérhetőek lesznek. Érdemes lesz be-betévedni és a kínálatból csemegézni, felfedezni a borokat erről az izgalmas vidékről.

Címkék: abbazia, Abruzzo, cerasuolo, millesimato, Montepulciano, olasz, primitivo, prosecco, puglia, thyrsos, winebar

← Mas de Daumas Gassac 1990 Gere Tamás & Zsolt Cabernet Franc 2003 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!