• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Óvatosan a minőségi francia borokkal

2007-09-04 ● Kántor Endre

Háromból egy francia bor nem érdemli meg, hogy megkapja az Appelation d’Origine Contrôlée (AOC) minősítést, egy francia fogyasztóvédelmi szervezet szerint. Arról van szó, hogy leveszünk a polcról egy palackot, nem ismerjük, de látjuk, hogy rajta az AOC jelzés, hát gondoljuk hazavisszük. Lehet, hogy tévedünk.

Az UFC-Que Choisir fogyasztóvédelmi csoport szerint 2005-től kezdve nagyon romlottak a minőségellenőrzési folyamatok, így a borok 99 százaléka megkapta az AOC minősítést, az Agence France-Presse jelentése szerint. Emellett, szerepet játszik a dologban az is, hogy egyre magasabbak lettek a borászatok nyereséggel kapcsolatos elvárásai. A terroir-alapú minősítés mintegy 470 régióra vonatkozik, úgymint Bordeaux, Cahors, Sancerre vagy Saint-Emilion, és egyfajta biztosíték arra, hogy a fogyasztó a megfelelő minőségű palackot veszi le a polcról, amely már a római idők óta ugyanott készül, minden évben átmegy egy panel vizsgálóbírán, és úgy kerül a polcra.

Namármost Alain Bazot, a fent említett szervezet elnöke szerint évek óta tapasztalható visszaesés van az AOC borok minőségében. Ez pedig nagyon aláaknázta a fogyasztók bizalmát. Hogy a fenébe ne, hiszen az AOC borok teszik ki a francia termelés 44 százalékát ? ezt tessék úgy számolni, hogy a franciák közel 6 milliárd liter bort készítenek egy évben.

Dr.Tudomka

A francia törvények négy kategóriára osztják a bort, ebből kettő a EU által elfogadott asztali bor (Table Wine Category) kategóriába, kettő meg az unió által használt meghatározott régióban termelt, minőségi bor (Quality Wine Produced in a Specific Region – QWPSR) kategóriába esik. Ezek:

Asztali:

Vin de Table ? csak a gyártó van megnevezve, meg, hogy Franciaországból származik.
Vin de Pays ? meg van nevezve a gyártó, hogy Franciahonból való, és onnan is egy régióból. pl. Vin de Pays d’Oc

QWPSR:

Vin Délimité de Qualité Superieure (VDQS) ? ezt nem nagyon használják, kevésbé szigorú, mint az AOC besorolás.
Appelation d’Origine Contrôlée (AOC) ? meghatározott régión belül, specifikus területen (terroir) készült magas minőságű bor, amelynél rengeteg megszorítás van.

Itt meg lehet nézni az AOC listát:

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Appellation_d%27Origine_Contr%C3%B4l%C3%A9e_liqueurs_and_spirits

Az UFC szerint az AOC palackok harmada az elfogadhatónál rosszabb minőségű, vagy nem köthető a megadott régióhoz (mondjuk olyan, mintha Szekszárdra a Kunságból szállítanák a Kadarkát). A szervezet egyben megkérdőjelezte az AOC bírálati panelek objektivitását, tekintve, hogy eme bírói testületek helyi borászokból állnak?

Jelenleg a nemzeti minősítési intézetnél, az INAO-nál áll az akta, a fogyasztóvédők feljelentésével, akik azt szorgalmazzák, hogy az INAO húzza meg durván az AOC borok listáját. Szóval figyelem, mindenki, szépen el lehet csúszni egy ilyen palack vásárlásánál is. Most nyáron olyat már láttunk, hogy az olasz klasszifikáció mondott csődöt csúnyán, amikor pont a francia AOC mintájára készült olasz DOC (DOC ? Denominazione di Origine Controllata) minősítést viselte egy uszkve 600 forintos, a palack állítása szerint Montepulciano. Hát ez van. Lehet, hogy tényleg jó lenne ez az uniós reform?

Kántorbandi

Korábban:

Vinitália – a csizma végigkóstolvaMagyar arany Veronában

Az olasz meló: Vinitaly 2007

Franciaország-Argentína 1:0 – a nagy malbec teszt

Laroche – pengeéles chardonnay a fagyban

Címkék: AOC, Bordeaux, borreform, cahors, DOC, francia, Montepulciano, Saint-Emilion, Sancerre

← Jövőre indulhat a bormarketing Tokaji a francia Top 40-ben! →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Mit adott nekünk Gundel Károly?
Loading
00:00 / 32:13
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!