• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Pangott a Wine Fair

2011-06-18 ● borravalo.hu

Valami nem volt rendben idén a Wine Fairrel Londonban. StevieKraftnak munkából kifolyólag csak rövid villanásokra jutott ideje, de érezni lehetett a hullaszagot. Változik a borvilág, nagyon gyorsan, és ez alól a kiállítások sem vonhatják ki magukat. Kraft ezért inlább Bordeauxban szaglász majd körbe, hogy megtudja, mi a fene van most a világ legfrankóbb iparágával.

?Láttad mennyire nem volt semmi a Wine Fairen?? ?Hullaszag basszus, annyi volt, pangott az egész!? ?Dögedelem volt, talán még ördögszekereket sodorhatott volna a szél a bódék között? – ezek a mondatok a London Wine Fairt követően hangzottak el Kraft jelenlétében, jelentős londoni sommelier-k és borújságírók szájából.

A LIWSF (London International Wine and Spirits Fair) már tavaly sem mutatta azt a fajta pörgős arcát (arconpörgős) amelybe Kántorbandi és Kraft évekkel ezelőtt belebolondultak. Azért voltak emberek rendesen, de a kelet-londoni ExCel csarnokban egyre kisebb térbe szorul a vásár, és egyre laposabbnak, érdektelenebbnek tűnik.

Félreértés ne essék, nem a teljes pangás és lepusztulás jelei mutatkoznak, csak úgy tűnik, mintha a London Wine Fair teret veszítene. Mi sem jellemzi ezt jobban, mint a tény, hogy a szervezők a kiállítás után nem publikálták harsonaszó közepette a látogatók számát, mint a korábbi években. Azóta sem büszkélkedtek vele, valószínű számukra is elég sirasztóak lehettek az adatok.

Nem volt olyan stand az idén, amelyet korábban ne láthatott volna a közönség. A válság pedig erősen érződik a borászatok-borországok marketing-kiadásain. Alig akadt luxus-emeletes stand, és a korábbi nagyok is mintha kisebb arccal vonultak volna föl.

A magyar jelenlét kapcsán talán legyen elég annyi, hogy senki és semmi nem adott okot arra, hogy az emberek ott kóstoljanak. Ez továbbra sem a London Wine Fairre kivonuló borászatok hibája, ők mennek, próbálkoznak, minden támogatásra szükségük volna. Az egész hóbelevancról a magyar bormarketing kétségbeejtő koncepciótlansága ordított. Ismeretlen arcok ücsörögtek a központi recepciónál, akik valszeg remekül be tudnak számolni arról, hogy milyen jófej szervezet az AMC, de ettől még senki nem fog több bort eladni.

Tavaly legalább a Furmint bárral virítottunk, de idén, úgy tűnik vakra sikerült odamenni. Az olyan apró problémákról, minthogy az egész standon nem sikerült elintézni azt, hogy tisztességesen be legyenek hűtve a borok, most ne is beszéljünk. (jég+jegesedény+víz kombó?) Megszokhattuk, hikomat, ilyen.

Amit látni lehet most, hogy a borpiaccal együtt a boreladás színterei is változnak. A ?nagyvásár? koncepció idén nem jött be a London Wine Fairen, amilyen vigalmi negyed volt anno a Distil, a szeszvásár, annyira halott és reménytelen volt most, csak pár szeszes árválkodott a kiállítás legszélén.

Döbbenetes tempóban jönnek föl viszont a blogok, a pop-up kóstolók (legutóbb a Bibendum, az egyik legnagyobb cég egy építkezésen tartott egynapos gerillakóstolót) és úgy tűnik az iparág komolyabb fele rendesen ráfeküdt a Twitterre és a Fácséra. Nagyon izgalmasnak tűnik az On Trade (HoReCa és társai, bár-étterem-gasztró) felívelése, júliusban jön az Imbibe On-Trade magazin második nagy szakmai kiállítása, ahol a legketyósabb londoni sommelier-k és bármenek mérik össze tudásukat, miközben az összes izgalmas szesz és borcég a csarnokban kóstoltat. Úgy tűnik a jövőben a célzottabb marketing lesz hatékonyabb.

Hogy ez a feltételezés igaz-e, azt StevieKraft Vasárnaptól a Vinexpón próbálja kideríteni. Ami eddig biztos: lesz nagy Spanyol és Portugál kavarás, valószínűleg valami osztrigaféle, Kraft még adós magának a 2010-es bordeaux-iakkal, Sauternes és Barsac sem maradhat ki, na meg sok-sok aprójószág innen-onnan, meg lesz valami estély is, ahova fel kell venni a szépruhát. Minderről nyilván bővebben majd.

Címkék: bormarketing, borvásár, kereskedelem, kiállítás, LIWF, LIWSF, London, London Pride, wine fair

← Van petrol a rizlingben? Viszlát Decanter, helló VinCE! →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!
Loading
00:00 / 43:16
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!