• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Pangott a Wine Fair

2011-06-18 ● borravalo.hu

Valami nem volt rendben idén a Wine Fairrel Londonban. StevieKraftnak munkából kifolyólag csak rövid villanásokra jutott ideje, de érezni lehetett a hullaszagot. Változik a borvilág, nagyon gyorsan, és ez alól a kiállítások sem vonhatják ki magukat. Kraft ezért inlább Bordeauxban szaglász majd körbe, hogy megtudja, mi a fene van most a világ legfrankóbb iparágával.

?Láttad mennyire nem volt semmi a Wine Fairen?? ?Hullaszag basszus, annyi volt, pangott az egész!? ?Dögedelem volt, talán még ördögszekereket sodorhatott volna a szél a bódék között? – ezek a mondatok a London Wine Fairt követően hangzottak el Kraft jelenlétében, jelentős londoni sommelier-k és borújságírók szájából.

A LIWSF (London International Wine and Spirits Fair) már tavaly sem mutatta azt a fajta pörgős arcát (arconpörgős) amelybe Kántorbandi és Kraft évekkel ezelőtt belebolondultak. Azért voltak emberek rendesen, de a kelet-londoni ExCel csarnokban egyre kisebb térbe szorul a vásár, és egyre laposabbnak, érdektelenebbnek tűnik.

Félreértés ne essék, nem a teljes pangás és lepusztulás jelei mutatkoznak, csak úgy tűnik, mintha a London Wine Fair teret veszítene. Mi sem jellemzi ezt jobban, mint a tény, hogy a szervezők a kiállítás után nem publikálták harsonaszó közepette a látogatók számát, mint a korábbi években. Azóta sem büszkélkedtek vele, valószínű számukra is elég sirasztóak lehettek az adatok.

Nem volt olyan stand az idén, amelyet korábban ne láthatott volna a közönség. A válság pedig erősen érződik a borászatok-borországok marketing-kiadásain. Alig akadt luxus-emeletes stand, és a korábbi nagyok is mintha kisebb arccal vonultak volna föl.

A magyar jelenlét kapcsán talán legyen elég annyi, hogy senki és semmi nem adott okot arra, hogy az emberek ott kóstoljanak. Ez továbbra sem a London Wine Fairre kivonuló borászatok hibája, ők mennek, próbálkoznak, minden támogatásra szükségük volna. Az egész hóbelevancról a magyar bormarketing kétségbeejtő koncepciótlansága ordított. Ismeretlen arcok ücsörögtek a központi recepciónál, akik valszeg remekül be tudnak számolni arról, hogy milyen jófej szervezet az AMC, de ettől még senki nem fog több bort eladni.

Tavaly legalább a Furmint bárral virítottunk, de idén, úgy tűnik vakra sikerült odamenni. Az olyan apró problémákról, minthogy az egész standon nem sikerült elintézni azt, hogy tisztességesen be legyenek hűtve a borok, most ne is beszéljünk. (jég+jegesedény+víz kombó?) Megszokhattuk, hikomat, ilyen.

Amit látni lehet most, hogy a borpiaccal együtt a boreladás színterei is változnak. A ?nagyvásár? koncepció idén nem jött be a London Wine Fairen, amilyen vigalmi negyed volt anno a Distil, a szeszvásár, annyira halott és reménytelen volt most, csak pár szeszes árválkodott a kiállítás legszélén.

Döbbenetes tempóban jönnek föl viszont a blogok, a pop-up kóstolók (legutóbb a Bibendum, az egyik legnagyobb cég egy építkezésen tartott egynapos gerillakóstolót) és úgy tűnik az iparág komolyabb fele rendesen ráfeküdt a Twitterre és a Fácséra. Nagyon izgalmasnak tűnik az On Trade (HoReCa és társai, bár-étterem-gasztró) felívelése, júliusban jön az Imbibe On-Trade magazin második nagy szakmai kiállítása, ahol a legketyósabb londoni sommelier-k és bármenek mérik össze tudásukat, miközben az összes izgalmas szesz és borcég a csarnokban kóstoltat. Úgy tűnik a jövőben a célzottabb marketing lesz hatékonyabb.

Hogy ez a feltételezés igaz-e, azt StevieKraft Vasárnaptól a Vinexpón próbálja kideríteni. Ami eddig biztos: lesz nagy Spanyol és Portugál kavarás, valószínűleg valami osztrigaféle, Kraft még adós magának a 2010-es bordeaux-iakkal, Sauternes és Barsac sem maradhat ki, na meg sok-sok aprójószág innen-onnan, meg lesz valami estély is, ahova fel kell venni a szépruhát. Minderről nyilván bővebben majd.

Címkék: bormarketing, borvásár, kereskedelem, kiállítás, LIWF, LIWSF, London, London Pride, wine fair

← Van petrol a rizlingben? Viszlát Decanter, helló VinCE! →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint
Loading
00:00 / 34:51
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Nov 13, 2025 • 34:51

    „Megkérdezhetem, hogy mi volt a kedvenc gyerekkori kajád?” – ezzel a felütéssel főzi meg hírességek kedvenceit a Balint’s Pot rövid videóiban Németh Bálint privát séf.

  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!