• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Van petrol a rizlingben?

2011-06-15 ● Kántor Endre

Egy ideje figyelem a nemzetközi borsajtóban, hogy fel-felüti a fejét az a vélemény, mely szerint a rizlingekben nem erény, sőt hiba a petrolosság. Mivel alap tantermi tézis egy jó elzászi ilyenfajta illata, érdeklődéssel követem, mi lesz ebből. Én nem tartom hibának. De ki vagyok én egy Humbrechthez vagy Chapoutier-hez?

Már a második elzászi borász áll a köz elé azzal a (számomra) meglepő kijelentéssel, hogy nemhogy erény, de hiba a petrolosság a rajnai rizlingekben. Aki nem tudja miről van szó: alap tantermi tézis, hogy egy jó rajnainak ? és leginkább az elzásziaknak ? ásványos, köves, kicsit gázolajra emlékeztető bukéja van illatban. (Mivel máshogy nem tudjuk leírni, nincs rá igazán jó és találó szavunk, ezért ragadt rá a ?petrolos? kifejezés.) Ezer közül felismerni ezt az illatot, és a gyümölcstől idegen illatvilág ellenére állati izgalmas és jó.

Na most, ehhez képest most a második elzászi borász állt elő azzal, hogy ez bizony borászati hiba végeredménye, a szőlő ezt különben nem tudja. A Zind-Humbrecht borásza, Olivier Humbrecht a Dr.Vinónak nyilatkozott, és azt mondta, a pár éves, palackérett rajnaik petrolos jegye a következők eredménye lehet:

– Túl korai szüret. A rajnainak 110-120 nap kell, hogy beérjen, ennél korábban leszedve éretlen lesz.

– Gépi szüret. A gépekkel történő szüretelés és feldolgozás eredményezhet nem szőlőtől származó aromákat a borban.

– A rajnai hajlamos a reduktív eljárások során a gyümölcsaromái egy részét elveszteni. A borásznak nagyon észnél kell lennie. Ide tartozik a túl sok kén használata is, ami szintén káros.

Egy másik híres elzászi borász, Michel Chapoutier még májusban nyilatkozta azt a Decanternek, hogy szerinte a petrolosság olyan hibás aroma, amit a szőlőbogyó szerkezetének bomlása okoz. Ez egyre sérülékenyebb, minél érettebb a bogyó. Nem egészen értem, nem vagyok szőlész, de úgy tűnik ez némileg ellentmond az előző állításoknak.

Nyilván nem véletlen, hogy élénkül ez a vita, ill. még nem is vita. Érdekes, hogy a nemzetközi rizling alapítvány (International Riesling Foundation) szerint a petrolosság alacsony hozamú és éretten szüretelt szőlők eredménye, melegebb klímájú területeken. Egészen pontosan megmondják, mi okozza: a 1,1,6-trimetil-1,2-dihidronaftalén (TDN) nevű vegyület, mely a palackérlelés során alakul ki savas hidrolízis útján. Na erre varjon gombot minden petrol-tagadó.

Azt egyébként Humbrecht is elismeri, hogy van a rajnaiknak egy spéci aromája, ami nem gyümölcsös, de szerinte a petrolos kifejezés akkor sem helytálló. Inkább tartja jónak a szarvasgombás, vizes köves, tengeri levegős, jódos vagy ásványos kifejezéseket.

Hát, én úgy vagyok vele (bár nem vagyok elzászi borász, és autóban se a dízelt favorizálom), hogy jó ez a petrolosság. Nekem gyühet a dihidronaftalén. És a kifejezéssel sincs gondom. Aki nem tudja megszokni, hogy a borban néha fura konotációk okoznak szagló és érzékszervi örömöt, az ne igya. Mintha faggyú nélkül készülne a birkapörkölt ? minek? Ráadásul, azt is hallom itthon egyes helyeken, hogy az olaszriznya mandulás, kamillás kesernyéje is hiba. Na nem már?

Címkék: hiba, hibás, Michel Chapoutier, olaszrizling, Olivier Humbrecht, petrol, petrolosság, rajnai, Rajnai Rizling, szüret, technológia

← Mesterek a magyar borokról Pangott a Wine Fair →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!