• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Van petrol a rizlingben?

2011-06-15 ● Kántor Endre

Egy ideje figyelem a nemzetközi borsajtóban, hogy fel-felüti a fejét az a vélemény, mely szerint a rizlingekben nem erény, sőt hiba a petrolosság. Mivel alap tantermi tézis egy jó elzászi ilyenfajta illata, érdeklődéssel követem, mi lesz ebből. Én nem tartom hibának. De ki vagyok én egy Humbrechthez vagy Chapoutier-hez?

Már a második elzászi borász áll a köz elé azzal a (számomra) meglepő kijelentéssel, hogy nemhogy erény, de hiba a petrolosság a rajnai rizlingekben. Aki nem tudja miről van szó: alap tantermi tézis, hogy egy jó rajnainak ? és leginkább az elzásziaknak ? ásványos, köves, kicsit gázolajra emlékeztető bukéja van illatban. (Mivel máshogy nem tudjuk leírni, nincs rá igazán jó és találó szavunk, ezért ragadt rá a ?petrolos? kifejezés.) Ezer közül felismerni ezt az illatot, és a gyümölcstől idegen illatvilág ellenére állati izgalmas és jó.

Na most, ehhez képest most a második elzászi borász állt elő azzal, hogy ez bizony borászati hiba végeredménye, a szőlő ezt különben nem tudja. A Zind-Humbrecht borásza, Olivier Humbrecht a Dr.Vinónak nyilatkozott, és azt mondta, a pár éves, palackérett rajnaik petrolos jegye a következők eredménye lehet:

– Túl korai szüret. A rajnainak 110-120 nap kell, hogy beérjen, ennél korábban leszedve éretlen lesz.

– Gépi szüret. A gépekkel történő szüretelés és feldolgozás eredményezhet nem szőlőtől származó aromákat a borban.

– A rajnai hajlamos a reduktív eljárások során a gyümölcsaromái egy részét elveszteni. A borásznak nagyon észnél kell lennie. Ide tartozik a túl sok kén használata is, ami szintén káros.

Egy másik híres elzászi borász, Michel Chapoutier még májusban nyilatkozta azt a Decanternek, hogy szerinte a petrolosság olyan hibás aroma, amit a szőlőbogyó szerkezetének bomlása okoz. Ez egyre sérülékenyebb, minél érettebb a bogyó. Nem egészen értem, nem vagyok szőlész, de úgy tűnik ez némileg ellentmond az előző állításoknak.

Nyilván nem véletlen, hogy élénkül ez a vita, ill. még nem is vita. Érdekes, hogy a nemzetközi rizling alapítvány (International Riesling Foundation) szerint a petrolosság alacsony hozamú és éretten szüretelt szőlők eredménye, melegebb klímájú területeken. Egészen pontosan megmondják, mi okozza: a 1,1,6-trimetil-1,2-dihidronaftalén (TDN) nevű vegyület, mely a palackérlelés során alakul ki savas hidrolízis útján. Na erre varjon gombot minden petrol-tagadó.

Azt egyébként Humbrecht is elismeri, hogy van a rajnaiknak egy spéci aromája, ami nem gyümölcsös, de szerinte a petrolos kifejezés akkor sem helytálló. Inkább tartja jónak a szarvasgombás, vizes köves, tengeri levegős, jódos vagy ásványos kifejezéseket.

Hát, én úgy vagyok vele (bár nem vagyok elzászi borász, és autóban se a dízelt favorizálom), hogy jó ez a petrolosság. Nekem gyühet a dihidronaftalén. És a kifejezéssel sincs gondom. Aki nem tudja megszokni, hogy a borban néha fura konotációk okoznak szagló és érzékszervi örömöt, az ne igya. Mintha faggyú nélkül készülne a birkapörkölt ? minek? Ráadásul, azt is hallom itthon egyes helyeken, hogy az olaszriznya mandulás, kamillás kesernyéje is hiba. Na nem már?

Címkék: hiba, hibás, Michel Chapoutier, olaszrizling, Olivier Humbrecht, petrol, petrolosság, rajnai, Rajnai Rizling, szüret, technológia

← Mesterek a magyar borokról Pangott a Wine Fair →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Miért más Szekszárd?

Ég és föld között: 50 év, 25 szüret, 10 év felkészülés

A vermut életérzés

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet

Facebook közösség

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!