• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Van petrol a rizlingben?

2011-06-15 ● Kántor Endre

Egy ideje figyelem a nemzetközi borsajtóban, hogy fel-felüti a fejét az a vélemény, mely szerint a rizlingekben nem erény, sőt hiba a petrolosság. Mivel alap tantermi tézis egy jó elzászi ilyenfajta illata, érdeklődéssel követem, mi lesz ebből. Én nem tartom hibának. De ki vagyok én egy Humbrechthez vagy Chapoutier-hez?

Már a második elzászi borász áll a köz elé azzal a (számomra) meglepő kijelentéssel, hogy nemhogy erény, de hiba a petrolosság a rajnai rizlingekben. Aki nem tudja miről van szó: alap tantermi tézis, hogy egy jó rajnainak ? és leginkább az elzásziaknak ? ásványos, köves, kicsit gázolajra emlékeztető bukéja van illatban. (Mivel máshogy nem tudjuk leírni, nincs rá igazán jó és találó szavunk, ezért ragadt rá a ?petrolos? kifejezés.) Ezer közül felismerni ezt az illatot, és a gyümölcstől idegen illatvilág ellenére állati izgalmas és jó.

Na most, ehhez képest most a második elzászi borász állt elő azzal, hogy ez bizony borászati hiba végeredménye, a szőlő ezt különben nem tudja. A Zind-Humbrecht borásza, Olivier Humbrecht a Dr.Vinónak nyilatkozott, és azt mondta, a pár éves, palackérett rajnaik petrolos jegye a következők eredménye lehet:

– Túl korai szüret. A rajnainak 110-120 nap kell, hogy beérjen, ennél korábban leszedve éretlen lesz.

– Gépi szüret. A gépekkel történő szüretelés és feldolgozás eredményezhet nem szőlőtől származó aromákat a borban.

– A rajnai hajlamos a reduktív eljárások során a gyümölcsaromái egy részét elveszteni. A borásznak nagyon észnél kell lennie. Ide tartozik a túl sok kén használata is, ami szintén káros.

Egy másik híres elzászi borász, Michel Chapoutier még májusban nyilatkozta azt a Decanternek, hogy szerinte a petrolosság olyan hibás aroma, amit a szőlőbogyó szerkezetének bomlása okoz. Ez egyre sérülékenyebb, minél érettebb a bogyó. Nem egészen értem, nem vagyok szőlész, de úgy tűnik ez némileg ellentmond az előző állításoknak.

Nyilván nem véletlen, hogy élénkül ez a vita, ill. még nem is vita. Érdekes, hogy a nemzetközi rizling alapítvány (International Riesling Foundation) szerint a petrolosság alacsony hozamú és éretten szüretelt szőlők eredménye, melegebb klímájú területeken. Egészen pontosan megmondják, mi okozza: a 1,1,6-trimetil-1,2-dihidronaftalén (TDN) nevű vegyület, mely a palackérlelés során alakul ki savas hidrolízis útján. Na erre varjon gombot minden petrol-tagadó.

Azt egyébként Humbrecht is elismeri, hogy van a rajnaiknak egy spéci aromája, ami nem gyümölcsös, de szerinte a petrolos kifejezés akkor sem helytálló. Inkább tartja jónak a szarvasgombás, vizes köves, tengeri levegős, jódos vagy ásványos kifejezéseket.

Hát, én úgy vagyok vele (bár nem vagyok elzászi borász, és autóban se a dízelt favorizálom), hogy jó ez a petrolosság. Nekem gyühet a dihidronaftalén. És a kifejezéssel sincs gondom. Aki nem tudja megszokni, hogy a borban néha fura konotációk okoznak szagló és érzékszervi örömöt, az ne igya. Mintha faggyú nélkül készülne a birkapörkölt ? minek? Ráadásul, azt is hallom itthon egyes helyeken, hogy az olaszriznya mandulás, kamillás kesernyéje is hiba. Na nem már?

Címkék: hiba, hibás, Michel Chapoutier, olaszrizling, Olivier Humbrecht, petrol, petrolosság, rajnai, Rajnai Rizling, szüret, technológia

← Mesterek a magyar borokról Pangott a Wine Fair →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista
Loading
00:00 / 38:04
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

Facebook közösség

Instagram

Error: No data found, Try connecting an account first and make sure you have posts on your account.

Error: Error validating access token: Session has expired on Friday, 16-May-25 02:04:27 PDT. The current time is Sunday, 18-May-25 07:13:58 PDT.

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!