• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Pécsi borok

2009-03-18 ● borravalo.hu

A pécsi borvidék olyan 670 hektár lehet, elsőrangú, kihasználatlan bortáj télleg szubmediterrán dűlőkkel, mostanában nődögélő új, izgalmas pincészetekkel, modern fehérekkel, könnyed vagy telt idomú vörösökkel, édes cirfandlikkal. Régen inkább kék, ma inkább fehér táj ez, de mindkét szín alatt képes a nagy borokra. A Sas Centerben a Bartha Roland által (Colour WineWorld) szervezett, jól sikerült kóstolón több kifejezetten izgalmas bor is forgott a poharakban, egy egyre érdekesebb borvidék eszenciái.

Walter Gyula (3 hektár Pécsváradon) a jövőben csak régi magyar fajtákkal fog foglalkozni, világfajtákkal egyáltalán nem, mert afféle mélymagyar svábként nem rokonszenvezik velük és nem akar ezeregyedik Sauvignon blanc-t készíteni. Mármost a régi magyar fajtákat nemigen ismerjük, elölről kell kezdeni kiismerésüket, mivel egyrészt a filoxéra, másrészt a komenizmus letarolta őket. Nem tudjuk, hogy melyik érdemes az újjáélesztésre, ugyanis, bármilyen hihetetlen is ez egyeseknek, valami attól, hogy régi magyar, nem föltétlenül jó.

Jó, jó, tudom, hogy van, akinek ez idegenszerű kijelentés, de a magyarság se önológiai, se semmilyen szempontból nem önérték, legfeljebb értékké tehető. Ki kell ismerni tehát, hogy valamely régi szőlőfajta tud olyat, amit más nem, és nem azért került a történelem bogyózó-zúzójába, mert túlérzékeny, macerás, alig terem, savas és nincs semmilyen illata. Abszolúte lehetséges, hogy némely régi fajták csodákra képesek és azért tűntek el, mert alacsony hozamúak voltak, ami egy időben jellemhibának számított, mára viszont felértékelődött tulajdonság például.

Szal Walter Csomorikával, Gohérral, Hárssal, Furminttal, Olaszrizlinggel és Kadarkával is dolgozik, tiszta és profi szortimentjében a (2007-es) borok illata kicsit egyforma, a legszínesebb közülük a túlérett-töppedt szemekből bűvölt hetes hárs, mely a nagy borok meghökkentő intenzitását és érzékiségét sugallja (88 pont). A többi vékony szerkezetű, friss, tiszta, nagy izgalmaktól és feszültségektől mentes stílust mutat. A konzervatív címkék világosan mutatják, hogy Walter szerint a jó borász ért a jó címkéhez is, nos, ez nem így van.

Úri Szabó

Szabó Zoltán nyílt és mosolygós fiatalember, 2 hektárja van Hosszúhetényben, 2004-től borászkodik, borai színes és lendületes benyomást keltenek. Ő maga tudatosan törekszik jó ivású, egyéni vonásokat mutató, de nem túlmisztifikált borok készítésére. Cirfandli-változataiból sokat megtudsz e macerás, a kadarkánál is hisztisebb, mézes illatú, kesernyés, savatartó fajtáról, mely még száraz kategóriában is mézes-birsalmás illatokat lenget feléd. Az édes ?08-as kevésbé tűnt vibrálónak, mint az eredeti, botritizált, szamorodni módjára készült, azaz nem szemen szedett, hanem a nemespenész megeste, a simán töppedt és az egészséges szemeket is tartalmazó fürt kipréselésével készült lágy, gombaillatú, medicinális ízeket villantó Chardonay 2008. (90 pont).

Szabó 2007-es Kadarkája a P 9-es stílusú kadarkatípus csúcsa, ezalatt a laza, könnyű ivású, világos komplexiójú kadarka-eszményt értjük. (Van ugyanis egy fekább, tüzesebb és koncentráltabb kadarka-kép is, lásd Vida Peti vagy Balla Géza). Szabó édes érintésű, vidám kadarkája iskolapéldája, tanítóbora a régi hétköznapi kadarka-értelmezésnek nagyon intenzív, szép, tényleg fűszeres illatával, tanítani lehetne rajta, mit jelent ez a szó, hogy fűszeres (87 pont). A pécsi kutatóval kötött tájkísérleti szerződés keretében ő is nevel egy csomó régi magyar fajtát, legérdekesebbnek tán a barnába hajló, silleres, ánizsos és gyümölcsös illatú ?08-as Csókaszőlő tűnt, mely télleg tán a kadar és a pinot között ugrándozik.

A Róka

A kóstoló csúcsát, a legegységesebb és ? lendületesebb borstílust sztem a Lisicza Borház képviselte, olyan 14,5 hektár a Mecsek lábánál fekvő Helesfánál. Kemény hozamkorlátozás, egy tőke egy palack, csak saját szőlő, high tech feldolgozó, tehetség, ezekből áll össze a hardver. Gyümölcsös sauv blanc, mézes cirfandli kifejezetten sexy, pussyillatú, édes rozé (86 pont) után egy figyelemreméltó koma oson, a Ravasz.

A róka jelentésű lisicza szóból jövő Ravaszban magunk egy fontos bortípus- és eszmény megtestesülését látjuk: a könnyű, karcsú szerkezetű, ugyanakkor nagyon gyümölcsös, lendületes vörösborét. Eperillatú, meggyes ízjegyeket villantó, a háttérben enyhe csokival színezett, izgalmas bor, 90 pont. Nem csak a mély és vastag vörös lehet nagy bor és tökéletes bornak kell álldogálnia minden polcon, a Ravasz nem a termékpiramis csúcsán áll, de nagyon rendben van. Szinte jobban bejött nekünk, mint a gyönyörű, mák és gyümölcsillatú, telt, de nem az a feka-húzós, hanem ugyancsak jó ivású, harmonikus bordói blend, az Ében 2006. (90 pont). 

Kevésbé egyenes vonalú, de intenzív színeket is mutatónak tűnt ezen az egyre kellemesebb délutánon a Planina Borház szortimentje.A 2003-tól a gyönyörű és ideális bortermő mohácsi  szőlőhegyen működő 4 hektáros birtokot a bölcsész-népzenész-borész Horváth Zoltán vezeti, a borok skálája a lágy Királyleánykától az édes érintésű, 14 %-os szeszű, laza, fűszeres-gyümölcsös kadarkán át az intenzív cabfranc-kékfrank küvé Prímig (82 pont) jó italú, végre dilis, modern címkékkel ékes borokig terjed.

A borok közt stifoldereket és sajtokat csipegetett az ember, melyeket a herflis blues-zenészből sajtmesterré lett Méhesi-Melis Zoltán készít. Ez a figyelő, kemény tekintetű úr 30 hektáron mozgatja a hét tehenet, a négy borjút és a 18 malacot, mesés ízeket állít elő és túl érdekes ember ahhoz, hogy itt két mondatban elintézzük. Muszáj tanulmányi kirándulást tennünk mihamar Mozsgóra, ha már ott vagyunk, Ebnert is bevizsgáljuk majd és tudósítjuk a borravaló barátait észleleteinkről.

Korábban:

Pécsiek a sasfészekben

A legjobb dél-dunántúli borok

Még sok info pécsi borokról is:

Pécsi Borozó

Címkék: lisicza, Pécs, pécsi bor, planina, szabó zoltán, walter

← Pécsiek a sasfészekben Nyaltuk a bazaltot →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!