• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Pécsi Tudományos Bor

2008-09-04 ● Kántor Endre

Nem csak felsőfokú szőlész-borász képzést indít a Pécsi Tudományegyetem (PTE), de még saját bort is palackozhat ? az Új Dunántúli Napló cikke szerint. A PTE nemrég vette át a dél-dunántúli szőlészeti és borászati kutatóintézetet az agrártárcától. Kérdés az, vajon hogyan éli túl az egyetemhez csatolt kutatóintézet?

A kutatóintézet 32 hektáron gazdálkodik, 1400 szőlőfajtájuk és fajtajelöltjük van, ezekből évente 1100-1500 hektoliter bort állítanak elő. Ez a kutatóintézet tehát nem önálló intézményként, hanem PTE egyik karához csatolva működik majd, ami évente 30 millió forintjába kerül az egyetemnek. Gábriel Róbert, a PTE rektora szerint ez nem nagy ráfizetés az egyetem ötmilliárd forintos adósságához képest.

A Gfk Piackutató Intézet legfrisebb kutatása szerint a hazai háztartások tavaly 5,9 százalékkal kevesebbet költöttek borra, mint azelőtt, ez 11,5 százalékos mennyiségi csökkenéssel is párosult. Ezt a csökkenést leginkább az asztali borok forgalmának visszaesése okozta, a magasabb áru minőségi termékekből 5 százalékos visszaesés volt tapasztalható.

A háztartások átlagosan 421 forintos literenkénti áron vásároltak valamilyen bort, csaknem 40 százalékuk vett legalább egyszer minőségi bort, de a teljes minőségi borokra elköltött összeg közel 6 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Az összes megvett bornak értékben közel 60, mennyiségben közel 40 százaléka volt minőségi bor. Közben a tájborok forgalma is nőtt 21 százalékkal. Az asztali borok forgalma a háztartások összes vásárlási értékének 21 százalékát teszi ki, mennyiségben csaknem 36 százalékos a részesedése. Ennek a kategóriának a legalacsonyabb az átlagára, mindössze 243 forint per liter. A háztartások borbeszerzéseinek legnagyobb aránya továbbra is diszkontokban fogy el: a diszkontok részesedése a teljes mennyiségi piacból 30,5 százalék, és majdnem ennyi a hipermarketek részesedése is.

Namost, mit csináljunk azzal az érvvel, hogy ?a kutatóintézet képes saját bevételekre szert tenni a borok hazai és nemzetközi értékesítéséből?? (És itt a nemzetközit most külön alá is húznánk.) Vegyük azt az esetet, hogy a PTE minden évben értékesíti minden megtermelt borát, a maximált éves kapacitásból, azaz 1500 hektót, azaz 150 000 litert ? vagyis pont 200 ezer palackot elad csont nélkül. Ekkor a Gfk átlagár alapján ? hopp! ? 63 150 000 forint bevétel lenne, amiből persze lejön sok minden, működési költség, de az ebadta ebidta, így is szép. Mondjuk nyugodtan számolhatunk az intézet saját áraival is. Persze, ehhez az kell, hogy betalicskázzák az egészet a diszkontokba, meg a hiperekbe, (és legyen aki megvesz 200 ezer palackot). Kíváncsian várjuk a részleteket.

Címkék: árak, bor, egyetem, kutatás, kutató, kutatóintézet, Pécs, PTE

← Jó reggelt kívánunk Vylyan ? mert megérdemlik →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint
Loading
00:00 / 34:51
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Nov 13, 2025 • 34:51

    „Megkérdezhetem, hogy mi volt a kedvenc gyerekkori kajád?” – ezzel a felütéssel főzi meg hírességek kedvenceit a Balint’s Pot rövid videóiban Németh Bálint privát séf.

  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!