• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Példátlan összefogás Tokaj-Hegyalja fejlődéséért

2009-07-02 ● Kántor Endre

Eddig nem látott összefogásról kaptunk hírt a minap: a tokaji szőlészeti és borász egyesületek összefogtak (!) és célul tűzték ki, hogy a Tokaji Történelmi Borvidék Kultúrtáj Világörökségi Helyszín az országos területrendezési politikában világörökségi, borászati, turisztikai gazdasági övezetként jelenjen meg. Magyarul: nem fogják hagyni, hogy mindenféle jöttment tönkretegye.

Tényleg példátlan a dolog, eddig nem volt szokása a tokaji egyesületeknek, szervezeteknek a nagy összeborulás. Viszont, ahogy tudjuk, a kooperáció legalább olyan fontos, mint a verseny, sőt, egyes esetekben még fontosabb is. Ez egy ilyen eset. A közlemény szövege:

A Tokaj-hegyaljai borvidék szőlész és borász egyesületei, szakmai szervezetei felelőséget érezve a Tokaji Történelmi Borvidék Kultúrtáj Világörökségi Helyszín egyetemes világörökségi és természeti értékeinek megőrzéséért, valamint annak értékalapú vidék-, társadalom- és gazdaságfejlesztéséért, létrehozták a Tokaj-Hegyalja Fejlődéséért Szövetséget.

A Szövetség alapító tagjai a Tokaj Reneszánsz – Tokaji Nagy Borok Egyesülete, a Tokajvinum Hungaricum Egyesület, a Tokaji Bormívelők Társasága, a Mádi Kör Eredetvédelmi Egyesület, a Tokaji Borbarátnők Társasága, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa és a Tokaj-hegyaljai Borút Egyesület.

A Szövetség tevékenységének alapdokumentumai: az UNESCO Világörökségi Egyezménye (kelt: 1972.); az 1985. évi 21. törvényerejű rendelet, amellyel a Magyar Köztársaság csatlakozott az UNESCO Világörökségi Egyezményhez; az UNESCO Világörökség Bizottság 26COM 23.13 számú határozata; amely alapján a Tokaj Történelmi Borvidék Kultúrtáj felkerült a Világörökségi Listára (kelt: 2002.); valamint A Magyar Köztársaság Tokaji Történelmi Borvidék Kultúrtáj Világörökség Kezelési Terve (kelt: 2003.).

A Szövetség elsődleges feladatának tekinti

1.    az együttműködés kialakítását a borvidék önkormányzataival, kistérségeivel, civil szervezeteivel, vállalkozóival és a megyei önkormányzattal az egységes Tokaj-hegyaljai Térségfejlesztési Stratégia kialakítása érdekében, azzal a céllal, hogy a Tokaji Történelmi Borvidék Kultúrtáj Világörökségi Helyszín az országos területrendezési politikában világörökségi, borászati, turisztikai gazdasági övezetként jelenjen meg.

2.    a borvidék világörökségi borvidéki fejlődését segítő jogszabály alkotási folyamatok támogatását (pl. a világörökségi törvény megalkotása);
A Szövetség nyitott, ahhoz a közös célok elfogadása esetén más, nem csak szőlészeti és borászati természetes és jogi személyek is csatlakozhatnak. A Szövetség az ügyvivői feladatok ellátásával 2012. június 30-ig Dr. Takács Andrást bízta meg.

Korábban:

Tokaj, Szekszárd, Jezsuiták és juniorok

Magyar bor a londoni csúcsválogatásban

Száraz tokaji a Wine Spectatorben

Címkék: összefogás, Tokaj, unesco

← Az elektromos orrnak nem lehet hazudni Balatoni borok mércéje →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!
Loading
00:00 / 43:16
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!