A tatai Platán Étterem az Év Étterme nálam, mindent Visz… Olyan ízekkel találkoztam a minap a ködbe vesző Öreg-tó partján álló, tökéletes műhelyben, amilyenekkel ritkán életemben.
Pedig szörnyű haspók vagyok, transzba esem már egy útisóskától, egy korrekt péksütitől vagy pláne egy pár friss debrecenitől, minden borvidéken a legjobb helyeken rágódom, végigettem egyszer egy kulináris kamarazenei koncertet a kétmichelines Ansanay-Alexnél Lyonban, mégis: azt a fejbekólintó érzést éreztem, mint amit mostanában mondjuk némely szekszárdi borok kóstolásakor
Tökéletes a kontextus is: a Platán-komplexum a védett tó partján helyezkedik el, az étterem terasza a négyszáz éves platánt fogja körül, látom magam, ahogy egy nyári alkonyon a Platán saját fagyiját követően koktélok tucatjait komparatíve kóstolgatva a lenyugvó nap fényénél beszélgetésbe merülök a Halál a Májra Polgári Kör, borbaráti köröm tagjaival, poharam a tavi hattyúpihenő sziklán álldogáló, eléggé lefogyott Keresztelő Szent Jánosra emelve.
A tavat tápláló Által-ér itt zúdul ki a tóból, ami az állandó vízcsobogás időtlen zenei aláfestését adja a diskurzusnak, jobbra az Esterházy-kastély (a dilis évtizedekben diliház volt, a jövőben kulturális centrum lesz), a vár a patak túlpartján, karnyújtásnyira a vendégszobáktól. Mely vendégszobák olyan 5 csillagos szintű, LED-tévés, otthonos szobácskák, az egészet át lehetne tolni Svájcba.
De mégis se nem, mert!!! Mert a Platán Tatán egészen különleges tulajdonsággal rendelkezik, hogy ugyanis a magas kvalitás nem megfizethetetlenül durwa drága. Döbbenetes policy. A hazai vendégekre bazíroznak, sőt, a hazai-vidéki vendégre, ami súlyos eset, már idéztem Kolozsvári Papp László egy sorát, miszerint nem mód nélküli mulatság élni egy vidéki országban egy vidéki városban?
De itt most az árérzékenységről van szó, amit fokozott a válság, mely a honi szállodákat is nehéz helyzetbe hozta. A lényeg: itt a fagyitól a várra és a csobogó várárokra néző szobákig minden nagyon korrekt áron érhető el, lásd www.platanrestaurant.hu illetve www.vararokvendeghaz.hu.
Az ízeket Facsar Sándor bűvöli elő a főleg a környékbeli illetve szezonális alapanyagokra épülő, high tech konyhából, szakács-olimpikon, Oscar-díjas, Arany Szakácssapkás, Venesz-díjas, világbajnok, mittudomén. Minden házi egyébként: a füstölő, a kávé, a cukrászda, élő bárzongi van, enomatic-rendszeből csapolhatod a bort, sztem kicsit többet is adagolhatna ez a bort frissen-hűsen tartó kis gépezet, mindegy. A történtek után a szaunában nyalogathatod a sebeidet, szal tényleg csak ajánlani tudom, ez egyébként nem PR-cikk, hanem a személyes lelkesedés szülte.