• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Platán Tatán

2011-01-24 ● borravalo.hu

A tatai Platán Étterem az Év Étterme nálam, mindent Visz… Olyan ízekkel találkoztam a minap a ködbe vesző Öreg-tó partján álló, tökéletes műhelyben, amilyenekkel ritkán életemben.

Pedig szörnyű haspók vagyok, transzba esem már egy útisóskától, egy korrekt péksütitől vagy pláne egy pár friss debrecenitől, minden borvidéken a legjobb helyeken rágódom, végigettem egyszer egy kulináris kamarazenei koncertet a kétmichelines Ansanay-Alexnél Lyonban, mégis: azt a fejbekólintó érzést éreztem, mint amit mostanában mondjuk némely szekszárdi borok kóstolásakor

Tökéletes a kontextus is: a Platán-komplexum a védett tó partján helyezkedik el, az étterem terasza a négyszáz éves platánt fogja körül, látom magam, ahogy egy nyári alkonyon a Platán saját fagyiját követően koktélok tucatjait komparatíve kóstolgatva a lenyugvó nap fényénél beszélgetésbe merülök a Halál a Májra Polgári Kör, borbaráti köröm tagjaival, poharam a tavi hattyúpihenő sziklán álldogáló, eléggé lefogyott Keresztelő Szent Jánosra emelve.

A tavat tápláló Által-ér itt zúdul ki a tóból, ami az állandó vízcsobogás időtlen zenei aláfestését adja a diskurzusnak, jobbra az Esterházy-kastély (a dilis évtizedekben diliház volt, a jövőben kulturális centrum lesz), a vár a patak túlpartján, karnyújtásnyira a vendégszobáktól. Mely vendégszobák olyan 5 csillagos szintű, LED-tévés, otthonos szobácskák, az egészet át lehetne tolni Svájcba.

De mégis se nem, mert!!! Mert a Platán Tatán egészen különleges tulajdonsággal rendelkezik, hogy ugyanis a magas kvalitás nem megfizethetetlenül durwa drága. Döbbenetes policy. A hazai vendégekre bazíroznak, sőt, a hazai-vidéki vendégre, ami súlyos eset, már idéztem Kolozsvári Papp László egy sorát, miszerint nem mód nélküli mulatság élni egy vidéki országban egy vidéki városban?

De itt most az árérzékenységről van szó, amit fokozott a válság, mely a honi szállodákat is nehéz helyzetbe hozta. A lényeg: itt a fagyitól a várra és a csobogó várárokra néző szobákig minden nagyon korrekt áron érhető el, lásd www.platanrestaurant.hu illetve www.vararokvendeghaz.hu.

Az ízeket Facsar Sándor bűvöli elő a főleg a környékbeli illetve szezonális alapanyagokra épülő, high tech konyhából, szakács-olimpikon, Oscar-díjas, Arany Szakácssapkás, Venesz-díjas, világbajnok, mittudomén. Minden házi egyébként: a füstölő, a kávé, a cukrászda, élő bárzongi van, enomatic-rendszeből csapolhatod a bort, sztem kicsit többet is adagolhatna ez a bort frissen-hűsen tartó kis gépezet, mindegy. A történtek után a szaunában nyalogathatod a sebeidet, szal tényleg csak ajánlani tudom, ez egyébként nem PR-cikk, hanem a személyes lelkesedés szülte.

Címkék: étterem, gasztronómia, Halál a Májra Polgári Kör, platán, tata

← A mosoly kolbászai Főzzünk egy jó halat! →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Mit adott nekünk Gundel Károly?
Loading
00:00 / 32:13
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!