• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Poharaztatják az Yquemet

2010-12-15 ● Kántor Endre

Pohárral is lehet rendelni a Chateau d?Yquemből bizonyos párizsi, monacói és francia Alpok-béli éttermekben. A neves sauternes-i pince akciójával a fiatalabbakat szeretné megszólítani.

A Decanternek nyilatkozó birtokigazgató, Pierre Lurton elmondta, hogy az ötletet a nagy champagne házaktól vették, akik szintén ezzel a módszerrel nyitottak a piacon. Egy fogyasztó így egy egész palack megvétele nélkül ünnepelhet egy kicsit, mondta.

Az Yquemet kiválasztott helyeken lehet pohárral kapni, a legendás párizsi mulató, a Castel Paris az egyik ilyen hely. Itt 50 euróba kerül egy pohárral. Az ötlet működik, Xavier Legrand a klub igazgatója szerint a fiatalabb korosztály is próbálgatja az illusztris italt, olyanok is, akik eddig ilyen drága Sauternes-t nem engedhettek meg maguknak. Legtöbbször előételekhez, aperitifnek vagy vacsora utáni italként fogyasztják, mondta.

Ha az ötlet a tervek szerint működik, kiterjesztik London, New York és Hong Kong bizonyos éttermeire is. Új, friss stílusban szeretnénk prezentálni a borunkat, ezzel pedig új nagyköveteket nyerünk neki, mondta Pierre Lurton.

Érdekes az Yquem akciója, már csak annak tükrében is, hogy régóta mondjuk: legalább Budapesten (de Londonban, New Yorkban, Hong Kong-ban is) biztosítani kellene állandó terepet a poharaztatott tokajiknak. Érdekes még marketing szempontból, hogy az Yquem nem akarja (nem tudja?) megfosztani magát az ?ünnepi ital? skatulyától. Champagne-ból sokan küzdenek ezzel, szerintük ezt a megkülönböztetést le kellene vetkőzni, ami nem könnyű feladat. A harmadik dolog, ami a hírben megfogott, szintén Tokajhoz, az aszúhoz és a kései borokhoz köthető: az Yquemet is változatos módon fogyasztják (ugyanúgy aperitif, mint desszertbor), érdemes lenne még egy kis energiát fektetni az aszúk gasztró jelenlétére, tán inkább ott lehet áttörést elérni, mint az ?ünnepi ital? kategóriát megtörni.

Hogy milyen egy jó Sauternes? Stevie Kraft jópárat végigkóstolt. Igen, Yquemet is?

Címkék: Champagne, chateau d'yquem, marketing, poharaztatás, Sauternes, Tokaj, yquem

← Tokaji a top 100-ban Még mindig mindent ver a bor →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!