• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Pörög a bor-iránytű

2012-06-19 ● Kántor Endre

Manapság már snassz Master of Wine nélkül borversenyt tartani, a borversenyek eme élő kóser-pecsétjét mindenkinek be kell szereznie, aki ad magára és hihető, mérvadó eredményeket kíván projektálni. 4 Champion díj, 2 nagyarany, 89 aranyérem, 107 ezüstérem, 8 fajtabor díj született az idei VinAgora borversenyen.

?Június 15-17. között rendezték meg Magyarország legrangosabb és egyetlen akkreditált nemzetközi borversenyét, a 13. VinAgora Nemzetközi Borversenyt Budapesten, a Hotel Mercure Budában. A megmérettetésre rekordszámú, 630 nevezés érkezett 20 országból.? ? áll a szervező közleményében.

Nos, a hiperlatívuszokat sosem kedveltem, és míg nem hiszem azt, hogy a VinAgora a borvilág iránytűje lenne, sőt azt sem, hogy a legrangosabb borverseny, addig azt elég érdekes és figyelemreméltó fejleménynek tekintem, hogy a külföldi országok közül a legtöbb mintát Uruguay küldte, majd őt követte Ausztrália, Szlovákia, Brazília, Románia, Horvátország, Németország. Érkeztek még minták Ausztriából, Bulgáriából, Bolíviából, Csehországból, Franciaországból, Olaszországból, Japánból, Libanonból, Szlovéniából, Spanyolországból, Svájcból és Tunéziából.

Hát ezek közül azért egyet-kettőt megnéznék magamnak közelebbről is, ahogy gondolom, minden valamirevaló borbuzi.

Jött még ehhez egy 58 főből (!) álló nemzetközi zsűri, akik a közlemény szerint keményen dolgoztak, hogy tudásuk szerint a legjobb döntést hozzák meg a három nap alatt. (Ez azért elvárható minden szakmai testülettől, legyen az nemzetközi vagy sem?) És, hogy feltegyük a pontot az i-re, és ? Quentin Tarantino klasszikusával élve, áthúzzunk minden té-t, itt kell megemlíteni, hogy a zsűri tagja volt Matthew Stubbs, angol származású Master of Wine is. Sőt, a szervezők szerint ?a zsűri összetétele biztosította a hagyományos európai borszakmai szempontok és a piac- és fogyasztóorientált angolszász szemlélet érvényesülését.? Ha valaki ezt nem értené, egyszerűbben, zárójelben is megfogalmazza a közlemény: ?(többgenerációs európai bortermelők és Master of Wine bírálók)?. sic!.

Nekem már ennyi is elég volt, hogy forogjon velem a borvilág, és sokszor elhagyja a számat a hűha, mondhati, wow-élményem volt, de a közlemény tovább is lebilincselt. ?Fontos a borverseny szabályzatának azon pontját kiemelni, amely szerint a nevezett borok csupán 30%-a kaphat érmet, annak ellenére, hogy az értékelések alapján több bor is megfelel az érmes borok színvonalának. A ponthatárok ennek értelmében főkategóriánként külön-külön kerülnek meghatározásra, és a champion díjak is a főkategóriákból kerülnek ki egy külön választás során. Idén 82,5 ponttól lehetett ezüstérmet szerezni, ez a ponthatár azonban kategóriánként változó.? Remélem ezt mindenki követi. Ha nem, akkor a lényeg: a magyar borok pontok a tekintetében nagyon jól szerepeltek, a nevezett magyar borok 79 százaléka 80 pont fölött teljesített. Gondolom, itt volt nagy szerepe a fent nevezett, hagyományos európai borszakmai szempontoknak.

És akkor egy izgalmas évjárati fejlemény! ?Feltehetőleg a különösen jó, 2011-es évjáratnak köszönhetően az idei borversenyre sokkal több fehér bor érkezett, mint vörös, ami eltér a legtöbb nemzetközi borverseny összetételétől. Ebből adódik az idei borverseny különlegessége: több aranyérem született és a díjazott borok között is magasabb a fehér borok aránya, hiszen a fehér borok nagy része egy éves kora körül indul útjára a pincéből.?

De, jöjjön a lényeg: a zsűri az idei VinAgora Borversenyen az alábbi díjakat ítélte oda:

Champion díjat fehérbor kategóriában egy cseh, vörösbor kategóriában egy ausztrál bor kapott. A természetes édes borok és a botrytizálódott borok kategóriájában egy-egy német bor kapta a díjat.

Nagyaranyérmet, vagyis 92 pont feletti értékelést csupán két bor kapott: a 2009-es évjáratú szekszárdi Cabernet franc, az Eszterbauer Borászattól, valamint a 2000-es évjáratú, 6 puttonyos Tokaji Aszú, a Fitomark 94. Kft.-től.

Ezen kívül a magyar borok 57 aranyérmet és 86 ezüstérmet kaptak. Idén 8 fajtabor díj is gazdára talált, ezeket azok a 100 százalékban egy szőlőfajtából készült aranyérmes magyar borok kapták, amelyekből legalább 15 nevezés érkezett az adott fajtából, és ezek közül a legmagasabb pontszámot érték el.

A legeredményesebb ország Ausztrália volt, ők 17 nevezett borral 12 aranyat, egy ezüstérmet és egy Champion díjat is elnyertek.

Részletes eredménylista itt.

Összesítve: nem tetszett, hogy az egész túlbonyolított, néhol követhetetlen, túlmisztifikált, agyonszakmázott, túlságosan önajnározós. Tetszett, hogy ilyen nagy a külföldi érdeklődés ? remélhetően a nevezett országok sajtójában is lesz nyoma a dolognak, és nem csak a nemzetközi borszervezetek számolnak be tagjaik teljesítményéről.

Címkék: borverseny, Master of Wine, nemzetközi, verseny, Vinagora, VinAgora 2012

← Olaszok kedvesen is Legyen Ön is Master of Wine! →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!
Loading
00:00 / 43:16
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!