Nemrég számoltunk be arról, hogy egy csapat búvár még jól fogyasztható 200-éves pezsgőt talált a habok alatt. Most, egy szlovén vállalkozó direkt hullámpincében érlel, azt mondja, az egyedülálló technika a legjobb érlelést biztosítja.
Ivan Simonic hat hónapig érlelt borokat az adriai tengerben, 30 méter mélyen. A szlovén borász szerint a 12-13 fokos hőmérséklet és a körülmények – pl. nyomás ? a legmegfelelőbbek a borok érlelésére. (A páratartalomról nem is beszélve?) Ezen kívül az állandó tengeri ringás jót tesz a pezsgőknek, így a szlovén borász szerint szükség a különben szokásos eljárásokra, pl. mozgatás.
A Poseidon névre keresztelt pezsgők két kivitelben kerülnek értékesítésre, klasszikus formát idéző amforákban, és hagyományos palackokban. Az amforás kivitel 160 euróba, a palackos verzió 70 euróba kerül.
Az eladásoktól ?a sikertől ? függően vág majd bele Simonic hosszútávú tervébe: egy tengeri palackos érlelő kiépítését tervezi.