• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Sacha Lichine La Poule Blanche 2010

2011-06-29 ● borravalo.hu

Kapocsi és a franciás balansz. Minap megszólalt a kertünkben a kapocsi. Ha valaki nem tudná:

?Az Oroszlán megtalálta egy lajstromban a 27-es nevét, és ebből az alkalomból élete fényordítását hallatta.

– Segítség! – kiáltotta ijedten Vanek úr.

– Gorcsev ! Te Gorcsev vagy !!!

– Na és? Nem ezt mondtam? …

Az Oroszlán mosolygott.

– Én a kabóca vagyok – szólt jelentős hangsúllyal.

– Örvendek, Vanek. Mondja, Kapocsi úr, hol itt a hálóterem, és hogy gyújthat rá az ember?

Az Oroszlán nem ölte meg. Sőt! Szolgálatkész mosollyal elővette az öngyújtóját és tüzet

adott, azután karon fogta Vanekot.

– Magam vezetem a hálóterembe. Parancsoljon. Önnel udvariasan kell bánni! Hiszen még nem tette le az esküt. Ugyebár?

– Ez ráér, ha most nincs idejük… Igazán nem égett a körmömre.

– Én viszont alig várom… Parancsoljon… – mutatott az ajtóra. – Csak ön után.

Egy öreg légionista a közelben elfedte az arcát a félelmetes látvány elől.

– Ön nagyon kedves altiszt – csevegett Vanek – Tudja, a regényírók annyi hülyeséget terjesztenek a légióról, hogy igazán elmondhatom: kellemesen csalódtam?.

(Rejtő Jenő: A tizennégy karátos autó).

A kapocsi olyan nyarakon gyújt katatón, elektronikus dalocskájára, midőn qrwa meleg nyár készül. Olyast hallottam egy bácsi méhétől, vagyisizé egy méhész bácsitól, aki harminc éve kinn buzerálja a méhét az erdőben, hogy hát idén télleg marha meleg nyár lesz, ezt már látni, ő látja, és a méhek is megsúgták neki, hogy bzzzzzzzzzzzzony, bzzzzzzzzzzzdmeg, Béla, idén durwa meleg nyár lesz. Mi több, másodvirágzik az akác itten június végén, mint e sorok írója, ami szintén azt sejteti, hogy remek nyarunk lesz.

Mármost ilyen nyárestékre ajánlunk egy nagyon kedves, jó bort.

Bocs, de olyan franciás, ezt a teljesen hülye és üres kifejezést nagyon pozitíve úgy értem, hogy minden épp? eléggé intenzív benne, de nem túl harsányan, az ízkép minden eleme (fincsi sav-édesség, a szexi és gyümölcsös zamatok, kis citrus, kis sauvblanc, közepesen hosszú fehér ribizlis-barackos lecsengés, 60 % chardonnay, 20 % sauvignon blanc, 20 % viognier), meghökkentően hibátlan balanszban állnak össze a telt, de nem nehézkes, laza textúrájú kortyban, finomság, balansz, balansz, balansz, ezt keresem, ritkán lelem, pohárba se, életbe se, mégis se nem. Vidámság. Vidám fehér tyúk pottyant el egy tojást az egyszerű, jó kis címkén, és csavarzáras, imádom a csavarzár, nem küzdesz a hugódúzóval, mint Laokohn, sutty, letekered, oszt jó napot, mellesleg jobban védi a borod, mint a parafa. 1990 Ft. 3,5 csillag.

(P.S.: Ezt a vázát a Bugyadöndében szoktam vásárolni, csevegésileg kérdem régi kedves ismerősömtől a borboltban, épp? merre jár, mert hol hegyet mász, hol evez, hol elcangázik valamerre a messziségbe. Hát Bátor-táborban. Mi is az. Én az onkisoknál voltam, ahogy a gyerekek magukat is nevezik. A rák miatt kezelteknél. Van, akinek a torkán fut végig vágás, van, akinek a tarkóján felfelé függőlegesen, van akinek a kanül kilóg a hasából. Nem akarom megtudni, miken mentek keresztül. Sugárzó tekintetük van, derűsek, erősek, mintha mi sem történt volna. Hogy kerül ide az ember? Kérdem. Van egy felvételi-féle, elmentem, mert olyan örömet szerez nekem mindig a hegymászás, gondoltam, ne csak nekem legyen jó, itt is vannak hasonló játékos gyakorlat-félék, van, aki evez, van, aki lovagláshoz ért, én ehhez, ez önkéntes-munka. És milyenek itt a túlélési arányok-esélyek, hányan gyógyulnak meg? Van egy íratlan szabály, hogy nem kérdezünk. Van, hogy egy gyerek ott van kétszer-háromszor, de negyedszerre nem jön. Na jó, mondok. Ilyen csávók vannak a borbótba?).

Címkék: 2010, 3.5 csillag, chardonnay, francia, franciaorszag, La Poule Blanche, Sacha Lichine, sauvignon blanc, Viognier

← Orbán Pince Küvélet 2010 Kaiken Ultra Malbec 2008 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!
Loading
00:00 / 43:16
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!