• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Siglo Crianza Rioja 2007

2011-05-13 ● Kántor Endre

Ajándékba kaptam, elvileg nem is szabadna írni róla, a fogát nézni, de nem bírtam ki. Csalódást keltő bor ez, aki annyira spanyolnak akar látszani, pedig inkább újvilági, ha valami.

Öcsémtől kaptam ezt a crianzát, és mivel nem vagyok híve az azonnal látszatra ítélésnek, kíváncsian nyitottam fel. Bár megvallom, elég erősen kellett küzdeni az előítélettel, a bor szép zsákruháját elnézve. Na most, ahhoz képest azért nem volt olyan rossz. Azonban jó sem.

Igaz, hogy spanyolhonban annyi a szőlő, mint a tenger, de ilyen elpazarékolt szőlőt/területet ritkán láttam. Ha vakon adták volna, kapásból azt mondom rá, hogy valami olcsóbb kategóriás újvilági (chilei vagy argentin, esetleg akár ausztrál) cucc. Jut eszembe, mostantól akár argentin is lehet majd ilyen címkével, hisz szegény spanyolok elvesztették a 12 éve húzódó pert Argentínával szemben a Rioja név használatáról?

Vissza ehhez: fajtajelleg kevés van benne, pedig lehetne több is, tempranillo, garnacha és mazuelo küvéje. Az alkohol nem magas (főleg egy spanyolnak), 13%-os. 12 hónapos fahordós érlelést kapott, ami szépen ráült a borra, és megadja neki az irányadó vaníliás illat és ízvilágot. Nem zárnám ki a barrikcsipszet sem, de az lehet, hogy hibás hordóhasználatra vagy tanninbuherára utal az a kellemetlen, szárító, ?poros? érzés, ami a kortyot kíséri. Vannak gyümölcsök, OK, de semmi karakteres. Különben simára és populárisra van csiszolva. Ami elszomorít, az a Bodegas AGE tékozlása: a fajták izgalmasak, a borvidék is, és a bor alapvetően nincs elrontva. Mégsem mond semmit, legfeljebb külalakjával azt, hogy ?Spanyol vagyok, nem turista?, de ez becsapás. Mivel 8.5 font, azaz kb. 2500 forint, ezért 2 csillag. Ilyen pénzért csodás crianzákat is be lehet szerezni.

Címkék: 2 csillag, 2007, Bodegas AGE, crianza, rioja, Siglo, spanyol, spanyolország

← Chateau Lafite Rothschild 1979 Tinon vertikális a Nyitányon →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!