• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Soha ilyen drága aszú nem volt

2007-11-12 ● borravalo.hu

Tokajban megint azok jártak jól, akik kockáztattak. Hegyalján csak október második felében dől el, milyen lesz az aszútermés, aztán november elejéig szedik a töppedt-rothadt bogyókat. Rossz év volt, de a végén jó aszúsodás indult be, mégsem boldog mindenki.

Amiért kellett idén is, október közepén, november elején kint egerészni a kordonok között, mert ilyenkorra indul be a nemes rothadás vagyishogy az aszúsodás. A történet röviden annyi, hogy a tokaji hegyoldalakba telepített szőlőt megtámadja egy botrytis nevű penészgombafaj. Botriytis cinerea a becsületes neve: így is mutatkozik be: My name is Cinerea. Botrytis Cinerea. A latin név azt jelenti, hogy hamus szőlő, ugyanis a spórák miatt a szőlőszem éppen úgy néz ki, mintha belepte volna a hamu.

Más borvidékeken, és főleg más gomba esetében ilyenkor a borász már rég permetezőért kiáltana (igen a botrytizálódás rossz is tud lenni), de Tokajban ilyenkor csak állnak és várnak, esetleg dörzsölik a tenyerüket. A bothrytis szépen áteszi magát a szőlőhéjon, és lassan feldolgozza a bogyóban lévő nedvességet. Ami utána marad, az minden, amit a szőlőben szeretünk, több százszoros koncentrátumban. Itt nem agyonrohadt szőlőszemre kell gondolni, nagyon helyre kis mazsolák lesznek a rohadás végeredményei.

Erre várnak tehát Tokajban, ezekből a mazsola-szerű szemekből lesz ugyanis az aszú. Ha sokat várnak, lehet, hogy sok lesz az aszúszem, de egy rosszabb évben lerohad a termés a fenébe, aztán se aszúszem, se bor. Az, hogy melyik évben lesz jó az aszútermés, gyakorlatilag megjósolhatatlan. Lehet persze tippelgetni, de ennyi erővel egy nyenyec sámánt is kérdezgethetnénk a dologról ? lehet persze, hogy neki pontosabb tippjei lennének.

Rossz év, jó aszúsodás

Az idei év időjárása minden volt, csak jó nem. Vegyük sorra: volt ugye egy határozottan a Szaharára hajazó nyár, brutálisan száraz levegővel ? sok helyen elintézte, hogy egyáltalán ne kelljen szüretelni. Aztán jött a fecskegyilkos szeptember, így a Szaharából átugrottunk Szibériába. Sokan le is szedték a szőlőt, mondván, nem lesz itt aszú, mentsük, ami menthető. Na de akik vártak, azoknak nagyon bejött! Borász informátoraink szerint, ami kint maradt az ültetvényen, az most mind aszúsodik. Sok lett tehát az aszú, csak az a baj, hogy a kevésből sok.

Bacsó András – akivel még szeptember elején futottunk egy kört a Mandolásban, hogy megnézzük, lesz-e idén aszú ? az Oremus birtokigazgatója igen pozitív fejleményekről számolt be. Az alsó ültetvényeken a szemek 40-50 százaléka aszúsodott, de följebb a Mandolás dűlőben már sokkal szebb, 80-90 százalékban aszúsodott fürtök voltak. Az Oremusnak tehát van elég aszúja.

Kilónként háromezer

Viszont, mire beindult az aszúsodás, Tokaj Hegyalján már alig maradt szőlő a tőkéken. Sok kistermelő ugyanis annyira rossznak találta az őszi időjárást, hogy inkább lekapkodta a szőlőt, nehogy megrohadjon. Több ezer emberről van itt szó, ezért mondhatja azt Samuel Tinon olaszliszkai borász, hogy mikorra az igazi aszúsodás beindult, már csak az összes szőlő húsz százaléka maradt az ültetvényeken.

Ez pedig nagyon kevés. Érthető hozzáállás ez az egy-két hektáros kistermelők részéről, nem akartak kockáztatni, mentették a menthetőt, jó előre lekapkodták a szőlőt. Emiatt emelkedett eddig soha nem látott magasságba emelkedett az aszú kilónkénti ára, volt olyan felvásárló borászat, amely bőven 3000 forint fölötti árat kínált az aszúsodott szemekért. A hegyközség elnöke, Marcinkó Ferenc, a  Népszabóságnak azt nyilatkozta, hogy volt olyan cég, amely még a meghirdetett legmagasabb áraknak is fölébe ment, csak hogy biztosítsa az aszúellátását.

Azok a kistermelők, akik idejekorán szüreteltek, legföljebb nyelhettek egy nagyot, de az készpénzben nem viszi őket beljebb. Ráadásul azért is verhették a fejüket a falba, mert ami maradt, az kifejezetten jól aszúsodott.

Tinon szerint egyébként az utóbbi években az emberek egyre korábban szüretelnek ? globális felmelegedés ide vagy oda, nem csak az idei nyárról van szó. A korai szüretek viszont nem tesznek jót az aszúmennyiségnek, merthogy a szerencsétlen bothritis még át sem ette magát a szőlő héján mikor már darálják is megfele az egészet. Tinon szerint a kilencvenes években még türelmesebbek voltak az emberek, mostanra viszont egyre kevesebben hajlandóak kockáztatni. Ha pedig a dolog évről-évre így folytatódik, arra egy idő után szalmatüzelésű erőmű nélkül is rámehet Tokaj-Hegyalja.

Címkék: aszú, Bacsó András, Marcinkó Ferenc, oremus, Puttony, Samuel Tinon, Tokaj-Hegyalja, tokaji

← Villány és Szekszárd a McWine ellen Amire az egész világ gerjed ilyenkor →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!