• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Sokan benyalták, mégsem igaz

2010-06-11 ● Kántor Endre

Köztudott, és már minden kezdő borkóstoló séróból lövi, hogy nyelvünkön, szánkban, hol érezzük a bizonyos ízeket. Egy rendesebb sznob társaságban meg sem szabad szólalni anélkül, hogy tudnánk: hol bizserget a sav, hol karcol a kesernye. Szép, szép, csak kár, hogy az egész nyelvtérkép dolog óriási kamu.

Aki még nem hallott erről, az eretnek, borbuzoár körökben mindenképp. Már a kezdők is tudják, és a bemagolt szöveget hibátlanul felelik: oldalt a nyelvünkön a savanyú ízeket (borban a savat),a nyelv hegyén az édeset (maradék cukor, alkoholédesség), rögtön mellette kétoldalt a sósat (mineralitás), hátul pedig a keserűt (pl. tannin itt is, hordós ízek, stb.) érezzük.

Vagyis, a négy alap ízt. Aha. Szóval négy, mi? Kár, hogy ez nem úgy működik, mint a színeknél, ahol a három alapból (RGB) ki lehet keverni minden mást. Hol van pl. az angolul ?savoriness?-nek nevezett íz, amit leginkább talán ízletességnek, ízgazdagságnak, esetleg húsosságnak lehet fordítani és alap íze a távol keleti konyhának? Ezt egyébként az olyan aminosavak okozzák, mint a glutamát, és leginkább az erjesztett, érlelt ételekben található. Ergo borokban feltétlenül előfordul.

Szóval, a négy alapíz dogma nem helytálló, ahogy ? és most kapaszkodjon meg minden borsznob, bortanár és borbuzoár ? az ún. nyelvtérkép sem. Kár, hogy szerte a boroktatásban, de még az általános iskolákban, biosz órákon, akár főiskolai és egyetemi szinten is oktatják. Mást nem is kell mondanom, hogy pl. a WSET-tananyag alap és középfokának szerves része. A nagy WSET-ének, bizony. Pedig tévedés, félreértés.

nyelvterkep2

Tudományos módszerekkel bebizonyították ugyanis, hogy a nyelv minden egyes kis nyelvbimbója gyakorlatilag ugyanarra képes, mint a társai. A szánkban, a nyelven, a lágy ínyen és a gégefedőn mintegy 10 ezer ízlelőbimbó van. Ezek a szemmel látható búbokon, a papillákon (bár ez helytelen nyelvtan, olyan, mint a médiák?) helyezkednek el. Minden bimbónak kb. 100 íz receptora van. Mindent molekuláris struktúra alapján érzünk, azaz, az ionok, szénhidrátok, aminosavak, fehérjék szintjén dől el a dolog. Ezek a molekulák a nyál segítségével a receptorokhoz jutnak, melyek erre reagálva az agynak továbbítják a megfelelő üzenetet. Minden bimbó minden ízt képes felismerni. Ezzel együtt minden egyes érzékelőnek preferenciája van egy ízzel kapcsolatban, amelyre jobban reagál, mint a többire. Ez az érzékenység azonban nagyon halovány, gyakorlatilag kiérezhetetlen, mikrolópikuláris, a térkép által vázolt területi feloszlás pedig egyszerűen tévedés.

A Yale egyetem kutatója, Linda Bartoshuk 1993-ban megjelent tanulmányában pl. behatóan foglalkozik a kérdéssel. Többek között ő is bebizonyította, hogy a német Hänig által 1901-ben megjelentetett, Zur Psychophysik des Geschmackssinnes – Philosophische Studien-ben először felvázolt, majd Edwin G. Boring harvardi pszichológus által utángondolt elmélet nem állja meg a helyét. Mindkettő benyomásokat közöl, nem tudományos, ill. hibás módszerekkel dolgozik.

nyelvterkep1
Az általánosan elfogadott nyelvtérkép: 1) keserű 2) savanyű 3) sós 4) édes

Na hopp, kopp. Ebből rögtön jön a következő dolog: mi a szitu a poharakkal, melyek pont arra szolgálnak, hogy odavezessék a bort, pezsgőt, pálinkát, stb., ahol az pont jó lenne a nyelvtérkép alapján? Hát igen? Minden magyarázat, amely az ízlelésre utal ilyen kérdésben, sajnos kamu. Két jó okunk van mégis különféle poharakat használni: 1) az elfogadott etikett (a fontosabb) és 2) a bor felületének nagysága, amely közvetlenül érintkezik a levegővel, és az illatok koncentrálása ? azaz minél jobban összezár a pohár, annál jobban érezni az aromákat. (Jómagam általános kóstolópoharat használok minden borra, alul szélesebb, felül jól összezár, ezzel nagyon jól elvagyok.)

Szóval, az agyunkat egyáltalán nem érdekli, honnan kapja az infót a szánkból, és ezt már elég régóta tudják a kutatók, mondja Bartoshuk. A nyelvtérkép elmélet mégis tartja magát. Felmerül a kérdés ? miért?

Egyszerű a megoldás: egyrészt copy-paste világban élünk, és ehhez nem kell internet sem. Ha valaki hall, vagy lát valamit, ami szerinte hiteles forrásból jön, akkor azt tényként kezeli és terjeszti. Másrészt, és ez talán a borisszák számára (magamat is beleértve) némi menekvés lehet: ahogy fent is láttuk, minden az agyban dől el. Ha arra kondicionáljuk magunkat, hogy azt higgyük: a savat a nyelvünk szélén érezzük jobban, sokáig bizseregve több savat érzünk ki a borból, akkor azt ott is fogjuk érezni. Aki a nyelvtérkép alapján tanul meg kóstolni, rákényszeríti az agyát arra, hogy azt használja. Vagyis átveri magát, ezért ?működik? a dolog. Nem tudom, ki, hogy van vele, de én rendesen körbelögybölök és ezentúl minden egyes kis receptoromra figyelek.

Címkék: íz, ízlelés, kóstolás, kutatás, nyelv, nyelvtérkép, tudomány, tudós, tudósok

← Madarat fogatni furminttal Az Éjszakai portás borai →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!
Loading
00:00 / 43:16
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!