• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Madarat fogatni furminttal

2010-06-02 ● borravalo.hu

David Bird Master of Wine-t csípte el a London Wine Fairen StevieKraft, hogy a furmintról faggassa. Szerinte ott a helye a fajtának a legjobbak között. A magyarok nagy attrakciója, a Furmint Bár Cseke Gábor vezetésével végre töményen öntötte a népbe azt, amiben jók vagyunk: a koncentrált, érlelhető fehérborokat.

Csak a Falkland-szigetekről érkezett lassabban a mozgókép 1982-ben, mint most tőlünk a London Wine Fairről. Tudjuk be mindezt a hadi helyzetnek. Noha a felvezető cikk egy kissé keserűre sikerült, nézzük, mi is volt a helyzet a Furmint Bárral, és a Wines of Hungary standdal.

Először is: a katalógusos malőr csak az on-trade szektort érintette, abból maradtunk ki. Egyrészt hál?istennek, másrészt azért az on-trade szektor elég fontos célpont, nem jött ki a lépés jól, na. A hivatalos ?nagy? programfüzetben már megfelelő iránymutatás szólt arról, hogy merre is vannak a magyarok és standjaik.

Fura mód, amekkora fanyalgás fogadta annak idején a pöttyös emblémát, most egész jól mutatott az új standon, igaz, most nem a színes pöttyök voltak kint. Letisztult forma, ráadásul egy idő után sokaknak szolgált tájékozódási pontként a pöttyös stand. Ez persze nem azt jelenti, hogy tolongtak volna a népek pusztán az embléma láttán, de az egész felépítmény fényévekkel jobb volt a korábbiaknál.

És a stand mellett, ott a Furmint Bár. Óriásfotó, előtte hosszú pult, a felirat: Furmint & Friends. Már csak azért is fontos az utóbbi szó, mert nem csak az egy szőlőfajtát, hanem az egész magyar érlelhető-koncentrált-ásványos fehérbor paradigmát mutogatták itt mindenkinek, akit érdekelni kezdett a leginkább kiejthető nevű magyar fajta.

Londonban most az ITD Hungary állta a cehhet, na nem teljesen önzetlenül, ne feledkezzünk meg arról, mennyire fontos gazdasági image építő elem a fejlett szőlészet-borászat. Talán, mint a mezőgazdaság legmagasabb presztízsű, leginkább „okos” ága. Kell ez, és kell, hogy legyen rá pénzt valahonnan. Most innen lett. (Tényleg, hol volt a bormarketing?)

Itt beszélt meg randevút David Bird-del Kraft. Bird úrról tudni kell, hogy a borkémia egyik csúcstudora, minőségbiztosítással, tanácsadással foglalkozik, mindemellett vette a fáradtságot, hogy a szőlő-bor-fizika-kémia témakörben írjon egy maradandó, közérthető tankönyvet. A kóstoló konklúziói a videóban, annyit előre, hogy a mester rendkívül tanulságosnak nevezte a borszelekciót.

A Furmint Bárt egyébként Cseke Gábor, az egham-i Great Fosters vezető sommelier-je vitte, Nemes Richárddal közösen. Töltötték a bort a népekbe, magyaráztak furmintról, olaszrizlingről, hárslevelűről, juhfarkról, meg a terroirról. Egy óvatlan pillanatban Donald Edwards, a magyar borok önkéntes harcosa (alias Readingi Irgalmatlan Szent Klára) is a pult mögé állt.

A Wine Fairen egyébként általában az látszott, hogy a válság jócskán odavert az iparágnak. A spirits terület kongott az ürességtől, ráadásul az egész alapterület összement tavalyhoz, vagy azelőtthöz képest. Most érezhető a Credit Crunch. 2008 őszén, amikor a Cityben nyögni kezdtek az üzletkötők, sejteni lehetett, hogy visszaesés lesz, de hogy ekkora, nos, azt nem sokan gondolták. Félreértés ne essék, a vásár továbbra is hatalmas, és itt van mindenki, aki számít, de valahogy csendesebbnek, szolidabbnak érződött az egész.

Nagyon jó, hogy volt Furmint Bár. Nagyon jó, hogy jobban meg tudtuk mutatni magunkat, mint tavaly. Mielőtt azonban még rábukunk egymásra a nagy örömben, érdemes objektíven látni: a magyar stand és a Furmint Bár sajnos nem a fő attrakció volt. Nem is a második legemlékezetesebb. Sőt, harmadik sem. Nem gondoljuk azt, hogy ez így hirtelen sikerülhet, de várunk valamit, ami nagyobbat durran, most, hogy kicsit, mintha beindult volna a szekér a sajtóban. Ok, lehet azt mondani, hogy ez volt az első jó húzás (hányszor hallottuk már ezt), mi azonban már most a következő, jobb húzást várjuk.

Az egyetlen felfedezett a szlovén aprógazdaságok standja volt Kraft (és Bird és Edwards számára) a napokig héjon áztatott, durván tanninos fehérborokkal, meg a zománcverő savú vöröseikkel, de ez a folytatásig maradjon privát gyönyörűség.

Címkék: bormarketing, David Bird, furmint, hárslevelű, LIWF, London, marketing, MW, wine fair

← Boros filmesek, szevasztok! Sokan benyalták, mégsem igaz →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra
Loading
00:00 / 31:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!