• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Storia Cuvée Prestige 2006

2011-09-28 ● Kántor Endre

Összetett, lecsiszolt, jól megkomponált bor ez a Vipava-völgyéből. Lehetne szuperszlovénnek is mondani.

Kóstoltunk már többször szlovén borokat, általában tetszetősnek találtattak. A Vipava 1894 boraival is ismerkedünk már egy ideje, kedves barátunk jóvoltából, aki közelebbi kapcsolatot ápol a pincészettel. Négy kategóriában jönnek ki, ezek emelkedő sorrendben: Vipava, Ventus, Lanthieri és a felső kategóriás Storia. Boraik a Vipava-völgyből származnak, a szlovén borvidékek térképét ebben az írásunkban közöltük, mikor jó néhány pincészettel megismerkedtünk a Várban. A Vipava (olaszul Vipacco, németül Wippach, latinul Frigidus) egy kisebb, főleg Szlovénia területén futó folyó, mely a San Lorenzo (1019 méter) hegyen ered, és Olaszország területén folyik bele Gorizia városa mellett az Isonzóba.

Ez a bor a pincészet fehér zászlóshajója, 40% chardonnay, 30% zelen, 20% pinela, 10% sauvignon. A házasításban tehát a nemzetközi és autochton fajták aránya fele-fele, mondhatni szuperszlovén. A bor mély citromszínű, az 5 év nem érződik rajta, hacsak nem, ha javára számítjuk. Az illat izgalmasan vegyes, van benne a chardonnay negédességéből, a sauvignon blanc frissességéből, és némi hársvirágos, mandulás kesernye ? gondolom a másik kettő közül valamelyikből. Ezt támasztja meg a nagyon diszkrét hordós vanília ? csak a chardonnay-t barikkolták. Szájban azonnal feltűnik a lecsiszolt, nagyon kiművelt struktúra, minden a helyén, semmi nem lóg ki, sav-alkohol nem dominál, szuper összetett és elegáns bor ez. Az édes fehérhúsú gyümölcsök mellett marcipános édes-kesernyésség, leheletnyi gyógyfűvel. A korty hosszú. Nem tudom, mennyit kérnek érte, én látatlanban 4 csillagot adok.

Címkék: 4 csillag, chardonnay, pinela, sauvignon blanc, szlovén, Szlovénia, Vipava, Vipava 1894, Zelen

← Bénye emígy, meg amúgy Chateau Dumon Bourseau Milon 2005 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Pezsgőt júniusban

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!