• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Szégyen vagy dicsőség az Update vbk?

2015-07-15 ● Kodela Mia

Pár napja készített az Index.hu egy interjút Schobert Norberttel, aki azzal a hírrel örvendeztette meg a fogyni vágyó magyar társadalmat, hogy saját fejlesztésű alkoholmentes fröccsöt, és  – minden 1995 előtt született nagy kedvencét – alkoholmentes és cukormentes vörösboros kólát fog piacra dobni, elmondása szerint heteken belül.

Talán el is siklottam volna a dolog felett, – rossz vicc – ha nem posztol egy kedves borász barátom a Facebook-on egy képet, amin az ajándékba kapott UPDATE1 Pearl Brut ?pezsgőt? osztja meg velünk. Na, itt kezdtem ideges lenni, annak ellenére, hogy amúgy őszintén úgy gondolom, hogy mindenkinek szíve joga azt inni, amit akar. Ha valaki a napi egy pohár édes vöröstől, vagy a munka előtt lehúzott keverttől érzi jól magát, hát tegye, maximum csöndben sírok ilyenkor.

Vagyunk egy páran, borászok, szakértők, újságírók, gasztroban dolgozók, sommelier-k és műkedvelők, akik hiszünk a jó borokban és igyekszünk ezt minél több emberhez eljuttatni. Hogy sikerül-e valaha mindenkit rávenni arra, hogy értőn dobja félre az elé rakott borzalmas, alsó polcos, műanyagpalackos koccintósokat? Valószínűleg nem, de az, hogy erre törekszünk, az nem kétséges. Sok tanulás, sok kóstolás, sok munkaórányi írás és beszélgetés, amíg lelkesen próbáljuk jobbítani a magyar fogyasztók ízlését. Nem magunk, hanem a bor miatt. És ez nem valami ezoterikus, földöntúli dolog, nem is kell úgy nézni egy pohár borra, mintha az valami manna lenne, ami az örök életet adja ? bár sok tanulmány szerint igenis jót tesz az egészségnek, ha mértékkel fogyasztjuk ? vagy mintha mindig Hamvas Bélának, a bor Coelho-jának szelleme lebegne felettünk, de miért NE igyunk jót, ha megtehetjük. És megtehetjük. Ennyire egyszerű.

tinto-de-verano-band

Magyarországon mindenki nagyon büszke a borra. Aki borvidéken nőtt fel, az azért, akiknek a családban volt pár sor szőlő, az meg azért. A kormány is milliárdokat költ a népszerűsítésre, a Tokaj Kereskedőházra, fejlesztésekre ? azt, hogy ezt nem mindig a megfelelő módon és helyen teszik, megint más kérdés. Ebben is a tízmillió szakértő országa vagyunk, mindenki tudja, hogy melyik a jó bor, ki a jó termelő és persze mindenki mást lefizettek, nem ért hozzá, sznob, vagy csak egyszerűen nő. Ha ezeket a tragikomikus részeket kivesszük az egyenletből, akkor még mindig ott vannak a gyönyörű borvidékeink, számos remek termelővel és pincészettel, akik teszik a dolgukat, akikkel lehet közösen dolgozni és fejlődni és továbbgondolni a magyar bor helyzetét. Vannak fiatalok, akiknek már természetes, hogy kitekintsenek a határainkon túlra, akik olvassák és figyelik a külföldi sajtót, és szilárd elképzeléssel a fejükben dolgoznak. És persze szerencsére a régebb óta borászkodók is egyre inkább rájönnek, hogy már nem elég az, ha el tudja adni a bort ? valljuk be, sokan vannak, akik még ma is teleshopról vásárolnak, vagy akiknek a parizer és a vegyes köret a gasztronómia csúcsa ? az sem mindegy, hogy milyen bort ad el. Saját maga miatt nem. Ha optimisták vagyunk, és azt mondjuk, hogy ez a tendencia, akkor az alkoholmentes vbk-t fantasztikus, menő és újító dolognak hirdetni egyáltalán nem dicsőség ránk nézve, hanem nagyon is szégyen.

Az alkoholmentes fröccs védelmében Schobert Norbert azt nyilatkozza: ?Az, hogy megyek az autópályán, iszom az alkoholmentes fröccsöt és azt mondom, hogy „egészségetekre”, azért az nem egy rossz dolog.? Ezért már biztosan megéri, nem? Mi is lehetne fontosabb annál, minthogy az autópályán vezetés közben fröccsnek látszó valamit igyunk ? amit nyilván senki más nem tud rajtunk kívül ? és máris az élet császárának érezzük magunkat. Ez az eszmefuttatás még viccnek is rossz.

És akkor ott van még az alkoholmentes vörösboros kóla. Kell az nekünk? Ennyire kell? Az Update vbk? Egyrészt nem hiszem, hogy akik az egészséges életmód hívei vagy ekkora hévvel hirdetik azt, – mint ahogy a Schobert házaspár teszi – azok akár steviával vagy anélkül is ajánlanák a kólát, amit sokan lefolyótisztításra használnak. És ez nem elsősorban a cukor miatt van, hiszen már régóta kapható a ?light? és a ?zero? változat, sőt a Coca Cola kijött már a steviával ízesített ?life?-al is.

Schobert-Norbi

De rendben, isszuk a kólát, nem is hizlal, viszont tragédia, ?A kóla nekem önmagában túlságosan gejl, a vörösbor kellőképpen kiszintezi az édességét.?, nyilatkozza az egészségguru. Szóval a saját, steviás kóla igazából nem is annyira finom, túl édes, ízesítsük hát egy kis vörösborral.

Nem is tudom, hány éve már, hogy szerencsére nem ütköztem bele a vbk-ba, nem láttam itallapon, táblán, nem kérdezték meg, hogy nem innék-e egy pohárral. És nem akarok álszent lenni, volt, hogy kirendeltünk egy nagy korsó vbk-t több szívószállal és az nyerte a versenyt ? meg a másnapi fejfájást ? akinél előbb ürült ki a korsó. Azonban, ahogy én is magam mögött hagytam ezeket a botlásaimat a szeszes italokkal, úgy remélem még nagyon-nagyon sokan rajtam kívül. Ha már egyszer előre haladtunk, akkor még Schobert Norbi se lökjön minket vissza, még akkor se, ha ez neki sok pénzt hoz.

?Ha ezt felhígítom felesbe finom vörösborral?? ? csakhogy, jó üzletember módjára őrzi a titkot, hogy vajon mi is az a ?finom? vörösbor, amit a fogyasztónak kínál. Pedig úgy elemészt a kíváncsiság, mint egyszeri adatigénylőt az Átlátszónál, hogy vajon milyen szőlőfajta passzol legjobban a vkb-hoz? Melyik kiváló borvidékünkről származik? Ki az a termelő, aki féltőn gondozta a tőkéket, hogy az arról szüretelt kiváló bor majd a magyar emberek poharában kössön ki? És akkor nem is beszéltünk még afféle finomságokról, mint talajösszetétel, művelésmód, terméskorlátozás, szüreti időpont, alkoholfok, tartály vagy hordó, sav vagy éppen maradékcukor. Élek a gyanúperrel, hogy a ?finom? vörösbor attól lesz egyáltalán iható, hogy kerül bele kóla is.

Névtelen

Az, hogy lehetséges az alkoholfokot csökkenteni a borban, amúgy nem egy újkeletű dolog, ezt ? el kell hogy keserítsem Norbit, – nem ő találta ki. Az viszont, hogy egy saját maga eszkábálta szerkezettel akarja mindezt megvalósítani, már jobban aggaszt. (?Egyik pihent napomon felkeltem, és kitaláltam. Sőt, otthon megcsináltam házilag a technológiát.?)

Nem tudom, hogy végül lesz-e valami ebből az ötletből, vagy csak fel kellett dobni valamivel az uborkaszezont, és mostanában nem szerepeltek eleget a címlapokon. Ha mást nem, azt remélem, hogy azok, akik olvasnak minket és a többi kiváló kolléga oldalát, akik voltak már életükben borkóstolón, vagy borfesztiválon, akik lenéztek már egy dűlőről vagy csak egyszerűen van ízlésük a borok terén és egy kis józan eszük, azok messze elkerülik ezeket az italokat.

Címkék: fröccs, kóla, Schobert Norbert, Update vbk, vbk, vélemény

← Paloznak a bor – és gasztrotérképen Hőségnap →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra
Loading
00:00 / 31:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!