• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Paloznak a bor – és gasztrotérképen

2015-07-13 ● Kodela Mia

A Homola Pincészetnél idén megnyitott a Borterasz és a Sáfránkert Vendéglő, ezzel pedig Paloznak végérvényesen felkerült Magyarország bor ? és gasztrotérképére.

Homola Szabolcs is azok közé tartozik, akik tudják, hogy nem elég jó borokat készíteni, azokat a legjobb egy jó helyen, szép környezetben kínálni a vendégeknek. A nemrég elkészült Borterasz  közvetlenül a pincészet mellett kapott helyet, egy már meglévő épületet alakítottak át. Kellemes belső rész, parafadugós székek, a raklapokból készült polcokon a borászat szortimentjéből lehet válogatni és vásárolni. A hatalmas, fedett teraszról a szőlősorra, azon túl pedig a Balatonra látni. A borok mellé hidegtálat kérhetünk, amin a környékbeli termelők és az Őshonos Delikát sonkáit, szalámijait, és sajtjait találjuk. Terveik szerint nemcsak a nyári szezonban, hanem egész évben nyitva lesznek, így szerda kivételével bármikor fel lehet ugrani kicsit megpihenni, beszélgetni, heverni a fűben, borozni és falatozni, csoportosan pedig vezetett borkóstolón és pincelátogatáson is részt vehetünk.

IMG_6969

IMG_6947

IMG_6993A nap kedvence nálam a megérkezésünkkor kapott, kékfrankosból készült 2014-es Rosé habzóbor volt. Szerencsére nyoma sincs benn a szokásos édes tutti-fruttis vonalnak, élénk savak, sok grapefruit, hosszan tart a szénsavasság. Nagyon üdítő és könnyed tétel.

IMG_7577A pincészet két borcsaládja, a 100% és a Homola neveket viseli. A 100% a könnyed, gyümölcsös borokat jelenti. A 100% Olaszrizling 2014 virágos, citrusos, lendületes savakkal, jó szerkezettel. Nem hoz ennél többet, de jó ivású, könnyed bor, pont amilyen a nyárra kell. A 100% Balaton 2014 olaszrizling, szürkebarát, tramini házasítása. Citrus, ringló, szőlő, kis mézesség, vegetalitás, némi zöldes karakter. Könnyed, ugyanakkor tartalmas, élénk savakkal, jó egyensúllyal, alacsony alkohollal (12%). A 100% Szürke 2014 fehérhúsú gyümölcsökkel nyit, citrus, fehérvirág, kis méz. A savakkal és a szerkezettel itt sincs gond, jó ivású, gyümölcsösen behízelgő tétel.

IMG_3431

IMG_3445A Homola borcsaládban a komolyabb, komplexebb, a termőhelyet bemutató tételek tartoznak, mint a Parti Szél, a Kékfrankos vagy a Csopaki kódexnek megfelelő Olaszrizling. Nemsokára egy új bort is piacra dobnak, a Fakutya Pinot Blanc-t. Nagyon szép ásványos, fehérhúsú gyümölcsökkel, mandulával, virágokkal, mézdinnyével. Ígéretes tétel, bár most még a hordós jegyeket kiérezni.

IMG_3531 IMG_7397Alkalmunk nyílt megnézni a pincészet tihanyi szőlőterületeit is, a Belső-tó melletti Lapi-dűlőben. A sokszínű és változatos talajszerkezettel bíró területen kékfrankost termesztenek, nagyjából 2-2,5 hektáron. Homonna Attila borász később a pincében meg is mutatta a legújabb évjáratot. Ez a még fiatal Kékfrankos gyümölcsös, izgalmas fűszerezettségű tétel, szép hordóhasználattal, sok virágossággal, gyógynövényes lecsengéssel.

IMG_3464 IMG_7179A Borterasztól tíz perc sétára, Paloznak közepén nyílt meg a Sáfránkert Vendéglő, ahol Kerekes Sándor séf elgondolása alapján igazi minőségi konyhát, szezonális és helyi alapanyagokkal dolgozó, vidéki vendéglőt nyitottak. A konyha alapját a grillezés adja, ezen kívül smokerben készült ételek is színesítik a kínálatot. állandóan változó étlap és ebédmenü várja a vendégeket és a Balaton mellett nyaralókat. Olyan klasszikus fogásokat fognak kínálnak, mint a borjúpaprikás tojásos galuskával és tejfölös uborkasalátával, vagy a lassan sült kacsacomb vörösboros káposztával és hagymás tört burgonyával, de tökfőzelék, rakott káposzta és igazi nyári ételek is lesznek. A Sáfránkert borkínálatának alapját a Homola Pincészet tételei mellett a balatoni régió és a környék más borászatai adják.

IMG_3497IMG_7406 IMG_7434IMG_7511Mi előételnek kacsamájat kaptunk laskagombával és sült padron paprikával. Utána isteni kovászosuborka krémleves ? ez biztosan szerepelni fog az étlapon! – következett wasabis tejfölhabbal, friss uborkával és zöldborsóhajtással, snidlinggel és kaporral. A főétel a már említett smokerben készült, az 5-6 órán keresztül készített kacsát még rádobták a faszenes grillre, mellé sáfrányos citromos krumplifőzeléket tálaltak. A desszert madártej volt pándi meggyhabbal és levendulával.

IMG_3515 IMG_3521 IMG_3528IMG_7710Mindenkinek érdemes mind a Borteraszra, mind a Sáfránkertbe ellátogatni, ha máskor nem is, a IV. Jazz és Bor Piknik (augusztus 7-9 között) alkalmával mindenképpen.

(A képek egy részét a Homola Pincészettől kaptam, azok Bagi Péter fotói)

Címkék: Homola Borterasz, Homola Pincészet, Paloznak, Sárfránkert Vendéglő

← Jász Laci Somlói Perverzitás 2013 Szégyen vagy dicsőség az Update vbk? →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!