• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Szent Donát pincelátogatás és dűlőtúra

2015-09-22 ● borravalo.hu

Szent Donát ókeresztény vértanú (?361), a szőlőskertek, szőlősgazdák védőszentje. Névünnepe augusztus hetedikére esik. Donáthoz különösen villámcsapás,  jégeső távol tartásáért imádkoztak a gazdák és a szőlőkben sok helyen szobrot, kápolnát  állítottak neki.

Fókusz és vízió. Utálok idegen szavakkal dobálózni, de a Szent Donát birtokon tett látogatásom során végig ez a két kifejezés járt a fejemben. Fókusz a termőhelyen, fókusz az olaszrizlingen, fókusz a termőhelyi tipicitás meglelésében. Vízió, hogy milyen kellene legyen a minőségi csopaki, hogy milyen sztenderdek alapján lehetne helyére tenni ezt a kiváló adottságú vidéket a bortérképen.

IMG_5519_resize
Szent Donát birtokközpont

Kovács Tamás tulajdonos hatalmas mennyiségű infót adott le a birtok- és pincebejárás pár órája alatt, megpróbálom összefoglalni. A Szent Donát Birtok jelenleg 6-7 hektár termő szőlőterületen gazdálkodik, melyek közül a Szitahegy, Kishegy, Nagykút, Sáfránkert, Berekhát, Bene, Hegyalja és Slikker dűlőket meg is néztük. Tehát közel sincs egy tagban a szőlő, viszont pont a talajok változatossága enged játékteret a válogatások és házasítások elkészítésénél.

IMG_5612_resize
Szőlő a hegylábi területen

Az éves termelés 20-30.000 palack, melynek fele helyben fogy el, középtávon ezt a duplájára szeretnék emelni, ezzel párhuzamosan elérve a tíz hektár körüli méretet. Tamás leginkább azt figyeli meg, hogy a hozzánk hasonló méretű nyugati országokban hogyan alakul a fogyasztói kultúra és hangulat, ebből próbál következtetni arra, hogy mi lesz a helyzet néhány év múlva nálunk. Termelésük ötödét ugyanis a Benelux államokba exportálják.

IMG_5603_resize
Háttérben a Márga Étterem

Legfontosabb fajta az olaszrizling, valamint a furmint és a kékfrankos. Talajtanilag a felsőbb részek meszesek és löszösek, lejjebb inkább agyagosak. Szerencsére az építési szabályzat már nem engedi meg, hogy ész nélkül nyaralókat építsenek a domboldalba, egy hektár alatt ez kizárt és szőlőnek is lennie kell a ház körül. Tekintve azt, hogy a fizetőképes kereslet meglenne a Balatonra örökpanorámás telkekre, bátor és becsülendő lépés az önkormányzattól (A felső részeken egy hektár kb. negyvenmillió forinttól indul – ha van eladó. Az alsóbb részeken akár már tízmillióért szőlősgazdák lehetünk, de amire ezért az árért Tamás rámutatott, elég siralmasan nézett ki – düledező támrendszer, elvadult tőkék.)

IMG_5523_resize
Balaton a birtokközpont felől

Legenda szól két idős emberről, akik fent a hegyen gazdálkodnak. Egyikük már kapott nyolcvanmilliós ajánlatot is az ingatlanára, de nem adta. Nem kapzsiságból, csak nincs hova mennie, a vagyonnal nem igen tudna mit kezdeni. Másikuk, Miklós, teheneket tart. Amikor hasonló nagyságrendű ajánlattal kopogtattak nála annyit mondott: „tudja, a tehén nem eszi meg a pénzt”. Hát maradtak mindketten.

IMG_5580_resize
Kékfrankos-kóstolás a tőkékről

Muszáj említeni, hogy néhány helyben (is) jelentős termelő létrehozta a Csopaki Kódexet, amely gyakorlati szemmel nézve egy olyan eredetvédelmi rendszer, amely minőségi előírásokkal a helyi bor renoméját hivatott emelni. Meghatározott a terméskorlátozás, művelésmód, alkoholfok, stb., aki behatóbban ismerkedne, itt utánanézhet. Amitől a kezdeményezés számomra is hiteles, hogy az indulás óta két olyan év is volt, ahol a gazdák nem tudtak felnőni a saját maguk által szabott minimumhoz, így kódex-bor nem készült.

IMG_5569_resize
Francia hordók, csopaki távlatok

Szt. Donát Csopaki Sauvignon Blanc 2014

Zöld illat fehérborssal és nyers vegetalitással. Éles savú, karcsú bor, a közepesnél kisebb testtel és adsztringens finissel. Nehéz év szülötte és nem biztos, hogy a fajta ide lenne való. Valamilyen spárga, vagy halétel mellé viszont nyugodt szívvel tenném. 80-82 pont.

Szt. Donát „Csopak” 2013

Birtokolasz, avagy hegybor a Slikker, Sárfánkert és Nagykút dűlőkből. Illata visszafogott, citrikus. Viszonylag egyszerű olaszrizling fickós savakkal, hordó adta kerekséggel, vitális, fehér húsú gyümölcsökkel. Határozott ásványossága és a savai élettelivé teszik. Van benne egy kettősség: a hűvös karakter és a hordós jegyek off-dry játéka. 81-83 pont.

Szt. Donát Csopaki Furmint 2013

Birtokfurmint a Szitahegy, Nagykút és Hegyalja dűlőkből. A jellegzetes furmintaromákat enyhén fedi a hordós vanília. Ásványossága határozott. Szájban krémes textúra, de finom savszerkezet. Vezető jegye a túlérett körte, amit extraktédesség erősít. Nyomokban egy kis tannint is érezni. Időt kér. 82-84 pont.

Szt. Donát Csopaki Márga 2013

80% furmint és 20% olaszrizling házasítása az agyagos-mészköves talajú Nagykút dűlőből. A hordós jegyek mellé itt már felnőtt a gyümölcs. A korty eleje krémes, utána pedig feszes és szikár. Szárított, gyógyfüves, köves utóíz, közepesnél nagyobb testtel, de cseppet sem lomha. 85-87 pont.

Szt. Donát Csopaki Meszes 2013

80% olaszrizling és 20% furmint házasítása. Igen elegáns, szikár illat sok szárított virággal, mineralitással, csonthéjasokkal. Ilyennek képzelem „a csopakit”. Finoman sós-almás, jól eltalált arányokkal. Háromezer forint alatt van, nagyon jó vétel. 88-90 pont.

Szt. Donát Csopaki Berekhát 2013

Itt is beszól picit a hordó, de határozottan gyümölcsös és enyhén florális. Ásványossága porózus, gyógyszeres, van szélessége: telt és hosszú, de nem barátságtalan. Remek példája a dűlős jelleg kihasználásának. 85-87 pont.

Szt. Donát Csopaki Nagykút 2013

És akkor itt a „párja”: a vajas-vaníliás, hordós karakter mellé itt babérlevél, alma, zöldfűszerek, fűszervaj zárkóznak fel. Remek savszerkezet viszi, enyhe citrikussággal búcsúzik. 86-88 pont.

Szt. Donát Csopaki Kishegy 2013

Fehér nagybor. Elegáns, rizlinges, ugyanakkor abszolút csopaki. Hűvösen sós-ásványos, bevallom, nem nagyon jegyzeteltem, csak szemlélődtem (a Márga Étterem teraszáról nagyon is van mit). 87-89+ pont.

IMG_5625_resize
Vörösagyag

Az irány megvan, ha itt-ott még le is kell vágni a vadhajtásokat. Szerintem tisztulni fog a termékpaletta, az újratelepítések még egyenesebb utat fognak mutatni a nagy rizlingek és dűlőválogatások irányába. Ahogy a hordók is bekopnak majd, világos lesz, hogy mit keres a gazda a csopaki borban és mit keresnek a fogyasztók. Ezt az utat pedig közösen fogjuk bejárni.

Címkék: Balaton, csopak, csopaki, Csopaki Kódex, furmint, Kishegy, olaszrizling, Szent Donát, szitahegy, szt. donát

← Petrányi Syrah 2013 Schieszl Sauvignon Blanc 2014 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista
Loading
00:00 / 38:04
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

Facebook közösség

Instagram

Error: No data found, Try connecting an account first and make sure you have posts on your account.

Error: Error validating access token: Session has expired on Friday, 16-May-25 02:04:27 PDT. The current time is Sunday, 18-May-25 10:29:43 PDT.

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!