Szekszárddal kapcsolatban évek óta az a benyomásom, hogy tanulni és fejlődni akarnak. Azt szinte mindenki kívülről fújja, hogy a helyi borászok zártkörű, tematikus kóstolókat tartanak egymás boraival, amelyen nem fukarkodnak az éles kritikákkal.
A kifele nyitás is nyilvánvaló: a borvidék közös fellépései, a Fuxli, a bikavér „brand” építgetése jól halad. Ráadásul most dr. Mészáros Gabriellát is bevonják ebbe a fejlesztési folyamatba, aki egy ültetett, „újságírós” kóstolót tartott a „Szekszárd-kulcs a szívedhez” közönségtalálkozó előtt.
A koncepció a következő lehetne nagy vonalakban: a hagyományokat el nem vető pincék vörösben kékfrankosra, kadarkára alapozott szortimentje felett helyezkedne el egy bikavér és a csúcson egy „nagy bor”, amely nincs előre definiálva.
A magam részéről megsüvegelem a kezdeményezést, ha a hétköznapok ivóbora korrektül el van készítve, az a fogyasztónak a legnagyobb öröm, saját ízlésemet figyelve pedig egyre inkább ráhangolódok a bikavérekre. Érthető, egységes, a közönség felé kommunikálható kezdeményezések nem sülhetnek el balul.
Na de vissza az eseményhez ? pár kollégával együtt kiváltságosnak érezhettük magunkat, hiszen 2003-2008 közötti, döntően már forgalomban nem lévő tételen keresztül próbáltuk megfejteni, hogy milyen irányt vett Szekszárd az elmúlt időszakban.
Szeleshát Oroszlán 2007 ? Meleg karakterű, intenzíven gyümölcsös illat vaníliával (erős hordóhatás). Szájban nagy testű gyümölcsbomba szegfűszeggel, ánizzsal, kis tannintöblettel. A finis hosszú, a savak kissé lágyak (cs-m-kf-pn), mindezzel együtt igazán ?piacos? tétel. Erős kezdés, 87-89 pont
Németh János Pincészete Cabernet Franc 2008 ? Kissé zöld, löszös illat földességgel. Szájban tüzes alkohol és még mindig érdes tannin. Klassz lenne, de a nyers érzet valahogy végig megmarad. 83-85 pont
Szeleshát Háromfiú 2008 ? Fekete, földes illat mentával, erős hordóhatással. Szájban a selymes tannin, jó savak tűnnek fel. Édesfűszer, édes paprika, bors, a finis kissé adsztringens és nem is annyira hosszú, mint az oroszlán (m-kf-cs). 85-87 pont
Eszterbauer Mesterünk 2007 ? Fekete tea, csipkebogyó, gomba (mint egy 97-es Vino Nobile di Montepulciano). A korty melegebb, frissebb, összeérett, de nincsenek benne nagy mélységek, a tapadós tannin sem használ az összképnek. 82-84 pont
Németh János Pincészete Cabernet Sauvignon 2007 ? Hűvös, koviubis illat paprikaporral és konyhai fűszerekkel. Szájban meleg, alkoholos, kissé rapid tanninnal, rumpunccsal, kandírozott vörös bogyós gyümölcsökkel. Kissé aránytévesztő, de az alapanyag jó és ha ma nálam nem is brillíroztak ma Janó borai, reménytelinek látom a helyzetet. 80-82 pont
Mészáros Pál Cabernet Sauvignon Reserve 2007 ? Zárt illat, idősebb, nagyhordós tónusok, kis égettség. A korty is oldschool, hosszú és vastag, árad a tannin, a kakukkfű és a zsálya. Szeretem Mészárosék borait (főleg a ?forgalmi? kadarkát), de ez most nem jött be. 80-82 pont
Eszterbauer Tivald 2007 ? Lekváros erdei gyümölcsök, hordós toast, édes, túlérett illat. A korty vastag, dzsemes, gyümölcsös, igazán populáris ?nagyboros? jellegű, a végén a tannin kissé beránt. A finis jó, a textúra nekem kissé édes. 83-85 pont
Takler Regnum 2007 ? Érett, harmonikus illat gyümölcsös és fűszeres hangszereken is játszik, bazsalikom, szárított paradicsom színesíti, számomra ismét Toszkánát hozta el egy pillanatra. Az aromatika is szép, összeérett minden, de pár évet biztosan kibír még. Elegáns, nagy bor, túlzások nélkül. Szilva, fahéj, a többi kötelező mind ott van. A tannin csiszolt, a hossz jó, koncentrált, de nem nehéz (m, cf, cs, kf). 90-92 pont
Heimann Franciscus 2007 ? Cassis, áfolnya, eperdzsem, vattacukor: érdekes, a sagrantino miatt a sorból kiugró illat. Szájban vörös bogyósok, sok tannin, jó hordóhasználat, megfelelő súly. 88-90 pont
Sebestyén Csaba Grádus 2006 Magnum ? Csúcson lévő bor érett illattal, sok édesfűszerrel, szép gyümölcsösséggel, a háttérben klasszul pedálozó hordóval. A korty is elegáns, jó szerkezetet és koncentrációt mutat. Komplex, finoman löszös, gyümölcsös és fűszeres. Talán a tannin lehetne selymesebb (vagy kevesebb). Hosszú lecsengés. 89-91 pont
Tüske Baranya-völgyi Cabernet Franc 2006 ? Gumis, strandlabdás illat kis vegetalitással. Érződik, hogy egy árkategóriát lejjebb léptünk. A kortyot a piros bogyósok dominálják, megjelenik itt is a növényi, zöld aroma. A savak tartják, pár éve szebb volt, de még él. Fanyar gyümölcsösség zárja. 83-85 pont
Takler Cabernet Franc Reserve 2006 ? A fekete/arany címkés sorozat, USA piacra. Csokis, fekete, mély, földes illat sok gyümölccsel és likőrösséggel. Szájban nagy koncentráció, forró és dzsemes gyümölcsösség, reszelős tannin. Mint egy idősebb Rioja. 87-89 pont
Fekete Cabernet Sauvignon 2003 ? Earl grey tea, barackdzsem, aszalt szilva és nem teljesen tiszta illat, beüt egy kis kellerton, egy kis hordósság. A korty tüzes, vastag. Csemegepaprika, szilva, elég simára érett. Súlyos, rusztikus bor, a kortyközépen megjelenik újra némi tisztátalanság. 83-85 pont
Bodri Optimus 2003 ? Lekváros, csokis, hecsedlidzsemes illat, túl van a csúcson. Szájban lekvár, beszáradt szilvadzsem, darabos tannin és fekete bogyós gyümölcsök. Igen meleg karakterű, túlérett, a harmadlagos aromák abszolút túlsúlyban vannak. 82-84 pont
Vida Péter La Vida Merlot 2003 ? Tercier aromák, gyümölcsök, elegáns fűszeresség, érett, komplex illat dohánnyal és avarral. A korty is szépen összeérett, a savak kerekek, fekete gyümölcsösség, hosszú lecsengés, koncentráció. Enyhe tannintöbblet mutatkozik, de így is remek. 89-91 pont
Nem mondanám, hogy kitisztult a „honnan-hova” kép Szekszárddal kapcsolatban, de tanulságos volt a kóstolás. A borok érlelhetősége sajnos vegyes képet mutat, ebben nagyon sokat kell még fejlődni. De nézzük a pozitív oldalt: jönnek, mutatják magukat, tanulnának és tanítanának, jól van ez így.