• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Szüret a pinczében

2012-09-26 ● Kántor Endre

Érdemes néha a múltba visszanézni: ilyenkor sok mindent megállapíthatunk magunkban, legtöbbször talán azt, hogy a dolgok nem is változnak olyan sokat, mint az gondolni szeretnénk. Ilyesforma gondolatokkal olvastam a majd? napra pontosan 114 évvel ezelőtti esetet.

A Budapesten megjelenő Országos Hírlap (főszerkesztő: Mikszáth Kálmán) 1898. szeptember 24-i, szombati számából (II. évfolyam, 263. szám) derülnek ki a részletek, a humorosan ?Szüret a pinczében? címmel illetett írásból, melyet változatlan formájában közlünk:

Nagy zene-bonát csinált az Orczy-házbeli Wassermann-féle vendéglőben, mikor egy éjjelen beállítottak a finánczok a pinczébe s ott a személyzetet gyanús bormanipuláczión érték. A pénzügy-őrök nem kevesebb, mint négyezer hektoliter bort foglaltak le.

Alig hogy ez történt, beállított másnap Fischer Adolf borügynök a vendéglőshöz, Wassermann Jónáshoz s azt az ajánlatot tette neki, hogy ő elsimítja a baját. Persze nem ingyen, jó pénzért. S hogy ebbe Wassermann-nak belemenni tanácsos lesz, felmutatott egy kis czédulát, melyen Solymosi Jakab pénzügyőri főbiztos kézírásával az állott, hogy a konstatált jövedéki kihágás büntetése tizennyolczezernyolczszáz forint lesz.

Wassermann ellen megindult az eljárás közegészségügyi és jövedéki kihágás miatt, melyutóbbi során Wassermannt 21.784 forinttal kérték megbüntetni. A vendéglőst azonban úgy a törvényszék, mint a királyi tábla felmentette, mert kiderült, hogy a fináncz-látogatás ? kicsinált dolog volt.

A feljelentést ugyanis összebeszélésre Fischer Adolf borügynök és Span Károly pinczemester, magának Wassermannak az alkalmazottja tették s úgy rendezték a dolgokat, hogy az éjfélkor érkező pénzügyőrök munkában találják őket. Volt is a pinczében víz, spiritusz és festék bőven. Végre kisült minden, s miután Wassermannt felmentették, ő emelt panaszt hamis vád miatt a denuncziánsok ellen.

Ebben a bűnpörben ma tartották meg Agorasztó bíró elnöklésével a végtárgyalást, amelyen a vádhatóságot Magyar István alügyész, Wassermann panaszost Keszits Antal dr. képviselte, védők pedig Báttaszéki Lajos dr. és Krausz Ede dr. ügyvédek voltak.

A két vádlott, Fischer és Span, annak a bizonyítására vállalkozott, hogy Wassermann pinczéjében bizony mégis csak fura gazdálkodás folyt. E tekintetben a törvényszék több tanut hallgatott ki s a vallomások élénken megvilágították, hogy milyen bort mér egyik-másik budapesti vendéglős.

Az első tanú, Hammer Károly közigazgatási bíró, csak arra nézve adott felvilágosítást, járt-e Wassermann a pénzügyigazgatóságnál egyezkedni. Az ily jövedéki ügyekben van ugyanis valami u.n. abbahagyási eljárás, ami annyit jelent, hogy az  érdekelt megjelenik s felajánlván a kincstárnak bizonyos kártérítést, ha ezt lefizette, tovább nem bántják. A tanu, ki akkor pénzügyigazgató volt, kijelentette, hogy Wassermann nem kereste fel őt ily egyezkedő ajánlattal.

Sorra jöttek ezután a többi tanuk. Rosenberg Ignácz és Mészáros Ödön sohasem látták, hogy Wassermann pinczéjében éjjel bárminő manipulácziók folytak volna. Pedig ők abban a házban laktak s nem vett észre Fazekas Sándor házfelügyelő sem valami gyanusat. Többet tudtak az erre következett tanuk.

Bartalos Ferencz kocsisa volt Wassermannak s látta, hogy a pinczében mint öntöttek nem is a borba vizet, hanem inkább a sok vizbe kevés bort.

Agorasztó elnök: A víz volt mindig több?

Tanu : Bizony a víz.

? Milyen volt körülbelül az arány?

? A bor csak negyede volt.

? És kinek a rendeletére történt így?

? Úgy hiszem: Wassermann úréra.

? Itt nem lehet csak úgy hiszemre beszélni.

? Hát úgy volt, ha elkészült az ital, fölvittek egy pohárral Wassermann úrnak az irodába s ő ? helybenhagyta. (Derültség.)

? Valami más szereket is tettek bele?

? Azt már nem tudom, mert én csak kocsis voltam.

? Hogy került maga el a szolgálatból?

? Az úr elbocsátott.

Magyar ügyész: Látott-e valaha olyat, hogy csak spiritusz, víz és festékből ? bor nélkül ? csináltak bort?

? Hát ezt nem mondhatom.

Báttaszéki dr.: Nappal vagy éjjel ment ez a szép manipuláczió?

? Csak nappal.

? Aztán gyakran?

? Mindig, ha elfogyott a bor.

Paksa Mihály szolga volt a Gschwindt-féle szeszgyárban, ahol Wassermann gyakran vásárolt spirituszt. A tanú szokott 20?40 litert vinni és Span pinczemester mindig a tanú szemeláttára öntötte bele a nagy boroshordókba a spirituszt.

Keszits dr.: De tudja-e, hogy azokban a hordókban csakugyan bor volt?

? Bizony, meg nem néztem.

Richter bíró: Szokott maga más borkereskedőhöz is vinni spirituszt s ott is beöntötték?

? Másutt sohasem láttam.

Sógor Imre kocsis is gyakran látta, amint a pinczében a boros hordókba spiritusz és víz jutott. Ilyenkor gyakran maga Wassermann is jelen volt. Azt is látta, amint néha az irodába vittek egy-egy pohárral a megcsinált finom italból.

? Mi észrevétele van e vallomásokra? ? kérdezte most az elnök.

Wassermann: Mind nem igaz! Ezt a Sógort meg Bartalost én kidobtam, hát összebeszéltek a vádlottakkal.

? Ne gyanúsítson itt senkit. Más észrevétele nincs ?

? Semmi sem igaz a vallomásukból.

Németh József és Fried Jakab tanuk semmi rosszat sem tudnak s különösen éjjel sohasem láttak a pinczében dolgozni.

Báttaszéki dr. : Elhiszem; hisz lehet nagy Budapestről akár százezer tanút is hozni, aki nem látta. Strasser Ármin után Solymosi Jakab pénzügyi főbiztos kihallgatása következett, aki elismerte, hogy a Wassermannhoz vitt czédulára ő írta, hogy tizennyolczezer forint körül lesz a büntetés. Ezzel semmi törvényellenest nem cselekedett, ha valaki hozzá fordul, mindig ad ily felvilágosítást.

A bizonyitás ezzel véget ért volna, de a vádlottak még egy meg nem jelent tanú kihallgatásához ragaszkodtak, Keszits Antal dr. pedig beszerezni kérte a vádlottak titkos feljelentését, aztán Span vádlottnak azt a folyamodását, melyre Wekerle Sándor akkori pénzügyminiszter neki száz forintot utalványozott. Miután ez iratok megszerzését a királyi ügyész is szükségesnek tartotta, a tárgyalást ítélet nélkül fejezték be.

Ha a pénzügyminiszter kiadja a kérdéses aktákat, hamarosan sorra kerül a folytatólagos tárgyalás.

Címkék: 1898, anno, borhamisítás, Orczy-ház, történelem

← Művészi Hordót mindenkinek! PB: végső lapzárta →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!
Loading
00:00 / 43:16
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!