• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Támad a ködös Albion

2007-06-28 ● Kántor Endre

Régi angol vicc: hogyan tegyél szert egy kisebb vagyonra? Kezd nagyobb vagyonnal, majd nyiss borászatot Angliában. Lehet azonban, hogy hamarosan más válasz után kell nézni, a felmelegedés miatt ugyanis egyre jobbak az angol fehérek, főként a pezsgők.De Anglia…

A londoni Wine Fairre ingázni kellett, méghozzá nem is keveset, naponta vagy másfél órát. Így esett, hogy sikerült mindennapi ától cetig átfésülni a helyi nyomtatott médiát. Mivel érdeklődési köre az embernek igencsak beszűkül egy borvásáron, legjobban a The Guardian május 26-i „Le Vin Anglais est arrive” című cikke fogott meg arról, hogy támad a brit pezsgőbor a nemzetközi piacon, mindez persze a globális felmelegedés miatt.

Meg is fogalmazódott, hogy ezt a cikket szépen átmagyarítva a köz elé terjesztjük, hogy nesze nektek, itt a Denbies borászat (Anglia legnagyobbja, 107 hektár, Surrey) kiválósága, a Greenfields 2003, amely ugye, aranyat nyert az International Wine Challenge-en, az iparág oszkárján, verve a nagyon erős, franciákkal dúsított nemzetközi mezőnyt. (Minden más a Wine Fairről itt.) Sussex mintegy 100 kilométerrel fekszik északabbra Champagne-nál, ráadásul ugyanazon a mészkőtalapzaton is fekszik. Hoppácska.

Örülnek a forró nyárnak, meg az aranynak…

Namármost. A cikk kimerítő és teljes, olvassa el bárki nyomtatásban az említtet Guardian hétvégi számának National mellékletében, vagy itt az interneten: http://environment.guardian.co.uk/climatechange/story/0,,2088569,00.html

Meg is ihlette a sztori a Figyelő londoni tudósítóját, Vértessy Pétert, aki még tovább nyomozott a témában, és a hetilap mostani számára elő is állt mindazzal, amit érdemes elmondani, Északi pezsgés címmel. Zanzásítva a következőről van szó:

Nemzetközi díjak sora jelzi, hogy a brit borászat egyre jobb minőségre képes: a legmenőbb angol bortermelők pezsgőinek palackjáért a szigetországban ma 17-22 fontot is elkérnek. Angliában kisebbfajta reneszánsza van a borászatnak, annál is inkább, mert a globális felmelegedés következtében a minőség is egyre javul. A szokatlanul kedvező időjárásnak köszönhető tavalyi 3 millió palack – amelynek zöme a délkelet-angliai, elsősorban sussexi borgazdaságokból került ki ? franciahonban ugyan évi 300 millió palackot készítenek.

Nő azonban a brit pincészetek száma: ma már 350 szőlőgazdaság van az országban, ebből 25 a rosszabb talajú és valamivel hűvösebb éghajlatú Wales-ben, a többi Angliában. Már a római hódítás idején is voltak szőlőskertek, a déli lejtők a kellemes klíma miatt kedveztek a rómaiak által behozott szőlőfajták telepítésének.

Most tessék figyelni, kedves AMC és FVM!

A kibontakozó sikertörténetre a londoni mezőgazdasági minisztérium is felfigyelt: a tárcánál „borpolitikai osztályt” hoztak létre, amelynek feladata az ágazat támogatása, és a brit bortermelők érdekeinek nemzetközi – mindenekelőtt európai – képviselete. Az EU ugyanis egyelőre nem támogatja a brit borágazatot: mivel kibocsátásuk az elmúlt 5 év átlagában nem érte el az évi 3,3 millió palackot, uniós értelmében nem minősülnek bortermelő országnak. Ha így megy tovább, a brit borászok szépen lassan be is váltják a hozzájuk fűzött reményt. Teljes cikk a Figyelő eheti számában.

Kántorbandi

Korábban:

A globális felmelegedés első áldozata

A nagy londoni balhé 4.: rengeteg magyar érem

Kamocsay: Nem vagyunk eléggé figyelemfelketőek

Laczkó: Legyünk lokálpatrióták!

A nagy londoni balhé 3.: mitől olyan szomjasak a britek?

Címkék: Anglia, Denbies, Globális Felmelegedés, pezsgő

← Vodkát bármiből lehet csinálni Kunsági cseszegi →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Mogyoróval álmodik: Thummerer Vince
Loading
00:00 / 34:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Mogyoróval álmodik: Thummerer Vince

    Mogyoróval álmodik: Thummerer Vince

    Dec 10, 2025 • 34:42

    Az érettségi előtt álló Thummerer Vince a különleges minőségű magvakat forgalmazó családi cég hajtómotorja: régi álma volt saját vállalkozást indítani, mára külpiacokra is tör. A Snackz sztori.

  • Hogyan utazzunk lazaccal? - rendhagyó könyvajánló

    Hogyan utazzunk lazaccal? - rendhagyó könyvajánló

    Nov 27, 2025 • 33:35

    Rendhagyó könyvajánló, egyben ötlet karácsonyi ajándékra: Umberto Eco Bábeli beszélgetés, Minimálnapló című kötete nem csak gasztrobubusoknak.

  • Aki meghalt a szegfűszegért: a Magellán-sztori 1.

    Aki meghalt a szegfűszegért: a Magellán-sztori 1.

    Nov 21, 2025 • 34:11

    Magellánról sokunknak az jut eszébe, hogy ő hajózta körbe a Földet. A története azonban sokkal több ennél, azzal együtt, hogy ő végül nem is hajózta körbe. Expedíciója azonban elképesztő változást hozott étkezési kultúránkban.

  • Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Nov 13, 2025 • 34:51

    „Megkérdezhetem, hogy mi volt a kedvenc gyerekkori kajád?” – ezzel a felütéssel főzi meg hírességek kedvenceit a Balint’s Pot rövid videóiban Németh Bálint privát séf.

  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!