• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Tengeri prütsök és nyákos bor

2009-11-16 ● Kántor Endre

Izgalmas és elgondolkodtató kis időutazásban lehet része annak, aki Bornemissza Anna szakácskönyvét lapozgatja. A könyv remek szórakozást ígér, gasztronómiai és etimológiai érdekességeket rejt.

Kezünkbe akadt egy könyv, amiről már párszor hallottunk, magunk azonban még nem fogtuk eddig. Viszont most, hogy kezünkbe akadt, nem tudtuk letenni jó pár órán keresztül. Bornemissza Anna szakácskönyve több szempontból is gyöngyszemnek bizonyult, ha élhetünk ezzel a képzavarral. Történelmi ereklye, az biztos. Betekintést enged a tizenhetedik század gasztronómiájába, egy konyha működésébe, gazdaságába, ráadásul olyan rég nem használt szavakkal, kifejezésekkel tarkítva, melyek óriási élményt adnak az olvasónak. Állati jópofa, és erre még nem jöttünk rá, hogy mi lehet az a ?tengeri prütsök?,melynek többféle elkészítési módja is lajstromba van véve. De ez csak egy példa, a könyvet bárhol felcsaphatjuk, találunk rögtön még. A fordító több helyen nem tudta magyar nyelvre átültetni egyes állatok nevét, így meghagyta az eredeti német elnevezést. A jelek szerint különösen nagy gondban lehetett a halfajták magyar megnevezésével, melyek egy részének ?azonosítását? Herman Ottó végezte el.

BA_szakkonyv1

A szakácskönyv legnagyobb részét „egy bizonyos és világos tanétás” teszi ki arról, hogy miképpen kell elkészíteni német, magyar, spanyol, olasz és francia módra a különböző ételeket. A cím megtévesztő lehet annak, aki nem figyel oda: nem Bornemissza Anna írta össze a recepteket, neki ajándék volt a könyv. 1581-ben jelent meg a mű eredeti verziója, Ein new Kochbuch címmel, Frankfurt am Mainban, Rumpolt tollából. Ennek a könyvnek 1604-es kiadását fordította le magyarra Keszei János 1680-ban, a munkát az Apafi-udvarban fejezte be. A kéziratot Bornemisza Annának férje, Apafi Mihály ajánlotta így „Méltóságos Bornemisza Annának, Isten kegyelmébül Erdélyország fejedelemaszszonyának, a Magyarországi Részek asszonyának, székely ispánnénak, kegyelmes asszonyomnak őnagyságának.” A szakácskönyv elvileg azt a célt szolgálta, hogy Bornemissza Anna szakácsai a legdivatosabb, legjobban elkészített ételeket tálalják fel.

A könyv legnagyobb része erről is szól, de ne higgye azt bárki, hogy segítségével könnyű lesz mindent elkészíteni. Azon kívül, hogy meg kell fejteni néhány alapanyag nevét, legtöbbször csak item felsorolással találkozunk, pl. a süllőnél le van írva, hogy ?zsírban sütve? és ennyi. Vannak persze kész útmutatások is, de ezek vannak kevesebben.

BA_szakkonyv2

Ami viszont minket arra késztetett, hogy beszámoljunk róla: igaz, hogy csak a végén, de a gyűjtemény egy páratlanul érdekes önálló fejezettel bír ?Kulcsármesterség? címmel. Ebben olvashatóak a borkészítéssel kapcsolatos korabeli tanácsok, aranyszabályok, a fejezet a borkóstolás eljárásai mellett borban áztatott gyógynövényekről is szól. Erre a tudásra lehetett a legnagyobb szükség az Apafi-udvarban, ahol a beszámolók szerint mindennaposak voltak a brutális tivornyák. Apor Péter például így jellemzi a fejedelmet: „Ha innya kezdett a fejedelem, gyakran ivott penig, ott senkinek nem lehetett magát menteni, addig kellett innya, míg kidőlt az asztaltól, maga pedig egy veder bort megivott, mégsem részegedett soha el, csak levette fejéből az bársony kozáksüvegit, s mintha megfáradott volna, úgy gőzölgött ki az feje tetejin az bor ereje, s azután még többet ivott.?

Ha valaki tudni szeretné, hogy kell a tengeri prütsköt elkészíteni, bármi legyen is az, vagy mi legyen a borral, ha ?nyákos?, mindenképpen lapozza fel a könyvet. Mi remekül szórakoztunk rajta.

Címkék: Anna, antik, antikvárium, bornemissza, könyv, kulcsár, régiség, szakácskönyv

← Befagyott a Magyar Bormarketing A gőgös sommelier újból lesújt! →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!