• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Tengeri prütsök és nyákos bor

2009-11-16 ● Kántor Endre

Izgalmas és elgondolkodtató kis időutazásban lehet része annak, aki Bornemissza Anna szakácskönyvét lapozgatja. A könyv remek szórakozást ígér, gasztronómiai és etimológiai érdekességeket rejt.

Kezünkbe akadt egy könyv, amiről már párszor hallottunk, magunk azonban még nem fogtuk eddig. Viszont most, hogy kezünkbe akadt, nem tudtuk letenni jó pár órán keresztül. Bornemissza Anna szakácskönyve több szempontból is gyöngyszemnek bizonyult, ha élhetünk ezzel a képzavarral. Történelmi ereklye, az biztos. Betekintést enged a tizenhetedik század gasztronómiájába, egy konyha működésébe, gazdaságába, ráadásul olyan rég nem használt szavakkal, kifejezésekkel tarkítva, melyek óriási élményt adnak az olvasónak. Állati jópofa, és erre még nem jöttünk rá, hogy mi lehet az a ?tengeri prütsök?,melynek többféle elkészítési módja is lajstromba van véve. De ez csak egy példa, a könyvet bárhol felcsaphatjuk, találunk rögtön még. A fordító több helyen nem tudta magyar nyelvre átültetni egyes állatok nevét, így meghagyta az eredeti német elnevezést. A jelek szerint különösen nagy gondban lehetett a halfajták magyar megnevezésével, melyek egy részének ?azonosítását? Herman Ottó végezte el.

BA_szakkonyv1

A szakácskönyv legnagyobb részét „egy bizonyos és világos tanétás” teszi ki arról, hogy miképpen kell elkészíteni német, magyar, spanyol, olasz és francia módra a különböző ételeket. A cím megtévesztő lehet annak, aki nem figyel oda: nem Bornemissza Anna írta össze a recepteket, neki ajándék volt a könyv. 1581-ben jelent meg a mű eredeti verziója, Ein new Kochbuch címmel, Frankfurt am Mainban, Rumpolt tollából. Ennek a könyvnek 1604-es kiadását fordította le magyarra Keszei János 1680-ban, a munkát az Apafi-udvarban fejezte be. A kéziratot Bornemisza Annának férje, Apafi Mihály ajánlotta így „Méltóságos Bornemisza Annának, Isten kegyelmébül Erdélyország fejedelemaszszonyának, a Magyarországi Részek asszonyának, székely ispánnénak, kegyelmes asszonyomnak őnagyságának.” A szakácskönyv elvileg azt a célt szolgálta, hogy Bornemissza Anna szakácsai a legdivatosabb, legjobban elkészített ételeket tálalják fel.

A könyv legnagyobb része erről is szól, de ne higgye azt bárki, hogy segítségével könnyű lesz mindent elkészíteni. Azon kívül, hogy meg kell fejteni néhány alapanyag nevét, legtöbbször csak item felsorolással találkozunk, pl. a süllőnél le van írva, hogy ?zsírban sütve? és ennyi. Vannak persze kész útmutatások is, de ezek vannak kevesebben.

BA_szakkonyv2

Ami viszont minket arra késztetett, hogy beszámoljunk róla: igaz, hogy csak a végén, de a gyűjtemény egy páratlanul érdekes önálló fejezettel bír ?Kulcsármesterség? címmel. Ebben olvashatóak a borkészítéssel kapcsolatos korabeli tanácsok, aranyszabályok, a fejezet a borkóstolás eljárásai mellett borban áztatott gyógynövényekről is szól. Erre a tudásra lehetett a legnagyobb szükség az Apafi-udvarban, ahol a beszámolók szerint mindennaposak voltak a brutális tivornyák. Apor Péter például így jellemzi a fejedelmet: „Ha innya kezdett a fejedelem, gyakran ivott penig, ott senkinek nem lehetett magát menteni, addig kellett innya, míg kidőlt az asztaltól, maga pedig egy veder bort megivott, mégsem részegedett soha el, csak levette fejéből az bársony kozáksüvegit, s mintha megfáradott volna, úgy gőzölgött ki az feje tetejin az bor ereje, s azután még többet ivott.?

Ha valaki tudni szeretné, hogy kell a tengeri prütsköt elkészíteni, bármi legyen is az, vagy mi legyen a borral, ha ?nyákos?, mindenképpen lapozza fel a könyvet. Mi remekül szórakoztunk rajta.

Címkék: Anna, antik, antikvárium, bornemissza, könyv, kulcsár, régiség, szakácskönyv

← Befagyott a Magyar Bormarketing A gőgös sommelier újból lesújt! →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Hogyan utazzunk lazaccal? - rendhagyó könyvajánló
Loading
00:00 / 33:35
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Hogyan utazzunk lazaccal? - rendhagyó könyvajánló

    Hogyan utazzunk lazaccal? - rendhagyó könyvajánló

    Nov 27, 2025 • 33:35

    Rendhagyó könyvajánló, egyben ötlet karácsonyi ajándékra: Umberto Eco Bábeli beszélgetés, Minimálnapló című kötete nem csak gasztrobubusoknak.

  • Aki meghalt a szegfűszegért: a Magellán-sztori 1.

    Aki meghalt a szegfűszegért: a Magellán-sztori 1.

    Nov 21, 2025 • 34:11

    Magellánról sokunknak az jut eszébe, hogy ő hajózta körbe a Földet. A története azonban sokkal több ennél, azzal együtt, hogy ő végül nem is hajózta körbe. Expedíciója azonban elképesztő változást hozott étkezési kultúránkban.

  • Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Nov 13, 2025 • 34:51

    „Megkérdezhetem, hogy mi volt a kedvenc gyerekkori kajád?” – ezzel a felütéssel főzi meg hírességek kedvenceit a Balint’s Pot rövid videóiban Németh Bálint privát séf.

  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!