• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Tokaj-wars

2007-02-01 ● Kántor Endre

Az Európai Bizottság nem hosszabbítja meg az olasz borászok számára a „Tocai” név használatának beszüntetésére szóló határidőt. Az ausztrálok továbbra is Tokay-kodnak, a japánoknak meg eszükbe sem jut nem Tokaizni.

A határidő szerint 2007. március 31-ig használhatják Taljánországban a rex vinorum hátszelére kapaszkodó Tocai nevet, ezután végleg le kell mondaniuk róla, szól a hír – bár ez a fatalizmus azért kicsit erős. Az egész egyben azt is jelenti, hogy a magyar borászok idén áprilistól a bizottság szerint teljes védelmet élveznek a Tokaji márkanévre. Mondjuk ez koránt sincs így, vannak olyan EU-n kívüli vadregényes tájak, ahol még vagy tíz évig fittyet hánynak José Manuel Barroso nevének említésére (meg lehet, hogy 10 év után is?), ilyen például az ausztrál Rutherglen, az Australian Tokay legelismertebb vidéke, ahol a volt brit fegyencek meglehetős ügyességgel állítják elő ezt az inkább likőrszerű italt hosszas (12 év!), melegpincés érleléssel, a muscadelle fajtából.

A sherryvel kicsit bajban vannak…

Elvileg az unió harcoskodásának köszönhetően nekik is befellegzik tíz év múlva, ahogyan le kellett állniuk a champagne név használatával és meg kell tenniük ezt a sherryvel is. (Elég jól el voltak látva.) Az ausztrál borászok szövetségének (Australian Winemakers Federation) szóvivője, Tony Battaglene szerint – aki neve alapján egyértelműen ősi ausztrál dinasztia sarja (ezek az olaszok, ezek az olaszok…) – a Tokay helyett majd Liquer Muscadelle-t rendelnek az aussiek, és ennek előkészítésére rendelkezésre áll egy stratégiai időszak.

2007_01_tokaji_NY_times

Emiatt nem aggódnak annyira, a sherry miatt annál inkább. Mivel a dry, medium és sweet kategorizálás annyira hétköznapian megszokottá vált, nehéz lesz majd hozzászokni az andalúz nomenklatúrához (fino, manzanilla, amontillado, oloroso, stb.).

Hiszti, melodráma, olaszos lendület

Vissza az olaszokhoz: Tavasszal a milanói MiWine borkiállításon találkoztunk Bepi Puccuarellivel, aki a friuli agrármarketing szervezet vezetője. Elmondta, hogy Friulano néven akarják forgalomba hozni a bort, amely friuli borvidék kvázi zászlósbora lehetne, merthogy már elnevezésében is hordja a borvidék nevét. Bepi szerint ez nyilvánvaló virágzást hoz majd friuliba. Szóval, ők egyenesen örülnek ennek az egésznek, és végre bevezethetik a friulano márkanevet a köztudatba, és a nemes udineiek bizonyíthatnak a közös piacon. (Akkor minek vitték az ügyet bíróságra?) Tisztára, mint az olasz fociban, hiszti és igazi vásári melodramatizmus. De azért hajrá!

De mi a fene az a friulano?

Elöljáróban hadd szögezzük le, hogy köze nincs a tokajihoz. Jó ivású könnyed nyári fehérborként lehet definiálni, valami muscat-féle történet, amely azonban nélkülözi a fajtára jellemző parfümös illatokat/ízeket. Kicsi gyümölcs, könnyedség, kesernyés villanások itt-ott, laza sav, és zöldes árnyalatok. Az ember ül a bozótos mellett nyáron kora este, és nagyon sok bort iszik, közben mindenféléről beszélget, trécsel, felületesen szocializálódik – de a világmegváltás későbbre marad. Jóravaló bor azért ez, sok szerencsét az új névhez, friuliak!

Gumi, cd-s magnó, és Napa völgy a gyorson

A tokajinak azonban maradt még versenytársa, és szerencse, hogy a legtöbb esetben a tokai-t nem borra használják: van japán energetikai és gumigyártó cég, francia szórakoztatóelektronikai vállalat, brit gitárgyártó, és optikai vállalkozás is. Végül az sem turistát enyhén megzavaró körülmény, hogy aki a japán Japan Railways Tokai-al utazik, kaliforniai bort kap a büfében – mi sem természetesebb.

Címkék: friulano, tokai, Tokaj, tokaji

← TOKE-eye-ee AHS-oo a New York Timesban Meghalt Gallo, oda Kalifornia →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!
Loading
00:00 / 43:16
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!