• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Történelmi pillanat

2007-03-27 ● Kántor Endre

Mi történt tegnap este? Lement a barátok közt 3795. és 3796. ill. a Jóban-rosszban 498. epizódja. Lezárták a 6-os főút Adony és Kulcs közti szakaszát egy baleset miatt. Kiderült, hogy fellebbez a Bayern az eltiltott Oli Kahn miatt. Ja igen, és elfogadták a bor forgalombahoztali járulékáról szóló törvényjavaslatot…

Az élet megy, a dolgok történnek, eppur si mouve. Ami azonban minket érdekel, már napok, hetek, sőt évek, két év óta, az a szakmában csak bortörvénynek, vagy 8 forintnak nevezett valami. Írtunk is róla sokat, reméljük mindenki olvasta. Aztán még többet írtunk a szakmai javaslatokról. Szóval, hogy pontosak legyünk: az Országgyűlés március 26-i zárószavazásán elfogadta a bor forgalombahozatali járulékáról szóló törvényjavaslatot és a sürgős kihirdetésre irányuló miniszteri kérelmet is. Ez azt jelenti, hogy végre rendeződhet a járulék beszedésének ügye, ami majd közösségi marketingre lesz költhető. Nem kell ugye magyarázni, miért van erre igen nagy szükség, ha kell, akkor itt van például ez az irományunk, ebből azért kiderül. (Az EU legtöbb bortermelő országában egyébként nincs jövedéki adó, ahol meg van, ott jelentős összegeket költenek a befolyt adóból marketingre.)

Most várunk a Köztársasági Elnök úrra, hogy kihirdesse ezt az egészet, ami 45 napon belül esedékes. Addig pénz ebből nem lesz. Lesz (vagy lehet) másból: a 8 forinton kívül van 1 forint is. A Magyar Bormarketing Kht. ugyanis társadalmi összefogást kezdeményezett a magyar borok egységes és hatékony marketing-kommunikációjának elindítása érdekében. Ennek keretében a hazai borászatok önkéntes alapon, forgalomba hozott boraik után literenként 1 forintot fizetve támogathatják a közösségi bormarketing ügyét, amíg a 8 forint be nem indul.

Ha lehet hinni a becsléseknek, akkor vagy másfél milliárd forint jönne össze a forgalombahozatali járulékból, amelynek a 60%-a mehetne közösségi marketingre, 40% pedig borellenőrzésre. Mondjuk ez sem aratott nagy sikert borász körökben, merthogy, ugye ez (az ellenőrzés) szerintük állami feladat lenne, és minek kurtítani a marketingre, mindannyiunk közös érdekére befolyó összeget, na de legyünk optimisták és mondjuk azt, hogy ez is több az eddigi semminél. (Az azért sokat elmond az állami apparátusról, hogy ezt a módosítást a A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium indítványozta. Kvázi outsourcingolták a finanszírozást.)

1Ft

Kántorbandi

Korábban:

Sok kis borász-Beckham országában szeretnénk élni

Nem módosították a 8 forintos törvényjavaslatot

Erjedésben a magyar bormarketing

Címkék: bormarketing, bortörvény

← Chilében sincs kolbászból a szőlőkaró Magyar arany Veronában →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Hogyan utazzunk lazaccal? - rendhagyó könyvajánló
Loading
00:00 / 33:35
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Hogyan utazzunk lazaccal? - rendhagyó könyvajánló

    Hogyan utazzunk lazaccal? - rendhagyó könyvajánló

    Nov 27, 2025 • 33:35

    Rendhagyó könyvajánló, egyben ötlet karácsonyi ajándékra: Umberto Eco Bábeli beszélgetés, Minimálnapló című kötete nem csak gasztrobubusoknak.

  • Aki meghalt a szegfűszegért: a Magellán-sztori 1.

    Aki meghalt a szegfűszegért: a Magellán-sztori 1.

    Nov 21, 2025 • 34:11

    Magellánról sokunknak az jut eszébe, hogy ő hajózta körbe a Földet. A története azonban sokkal több ennél, azzal együtt, hogy ő végül nem is hajózta körbe. Expedíciója azonban elképesztő változást hozott étkezési kultúránkban.

  • Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Nov 13, 2025 • 34:51

    „Megkérdezhetem, hogy mi volt a kedvenc gyerekkori kajád?” – ezzel a felütéssel főzi meg hírességek kedvenceit a Balint’s Pot rövid videóiban Németh Bálint privát séf.

  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!