• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Történelmi pillanat

2007-03-27 ● Kántor Endre

Mi történt tegnap este? Lement a barátok közt 3795. és 3796. ill. a Jóban-rosszban 498. epizódja. Lezárták a 6-os főút Adony és Kulcs közti szakaszát egy baleset miatt. Kiderült, hogy fellebbez a Bayern az eltiltott Oli Kahn miatt. Ja igen, és elfogadták a bor forgalombahoztali járulékáról szóló törvényjavaslatot…

Az élet megy, a dolgok történnek, eppur si mouve. Ami azonban minket érdekel, már napok, hetek, sőt évek, két év óta, az a szakmában csak bortörvénynek, vagy 8 forintnak nevezett valami. Írtunk is róla sokat, reméljük mindenki olvasta. Aztán még többet írtunk a szakmai javaslatokról. Szóval, hogy pontosak legyünk: az Országgyűlés március 26-i zárószavazásán elfogadta a bor forgalombahozatali járulékáról szóló törvényjavaslatot és a sürgős kihirdetésre irányuló miniszteri kérelmet is. Ez azt jelenti, hogy végre rendeződhet a járulék beszedésének ügye, ami majd közösségi marketingre lesz költhető. Nem kell ugye magyarázni, miért van erre igen nagy szükség, ha kell, akkor itt van például ez az irományunk, ebből azért kiderül. (Az EU legtöbb bortermelő országában egyébként nincs jövedéki adó, ahol meg van, ott jelentős összegeket költenek a befolyt adóból marketingre.)

Most várunk a Köztársasági Elnök úrra, hogy kihirdesse ezt az egészet, ami 45 napon belül esedékes. Addig pénz ebből nem lesz. Lesz (vagy lehet) másból: a 8 forinton kívül van 1 forint is. A Magyar Bormarketing Kht. ugyanis társadalmi összefogást kezdeményezett a magyar borok egységes és hatékony marketing-kommunikációjának elindítása érdekében. Ennek keretében a hazai borászatok önkéntes alapon, forgalomba hozott boraik után literenként 1 forintot fizetve támogathatják a közösségi bormarketing ügyét, amíg a 8 forint be nem indul.

Ha lehet hinni a becsléseknek, akkor vagy másfél milliárd forint jönne össze a forgalombahozatali járulékból, amelynek a 60%-a mehetne közösségi marketingre, 40% pedig borellenőrzésre. Mondjuk ez sem aratott nagy sikert borász körökben, merthogy, ugye ez (az ellenőrzés) szerintük állami feladat lenne, és minek kurtítani a marketingre, mindannyiunk közös érdekére befolyó összeget, na de legyünk optimisták és mondjuk azt, hogy ez is több az eddigi semminél. (Az azért sokat elmond az állami apparátusról, hogy ezt a módosítást a A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium indítványozta. Kvázi outsourcingolták a finanszírozást.)

1Ft

Kántorbandi

Korábban:

Sok kis borász-Beckham országában szeretnénk élni

Nem módosították a 8 forintos törvényjavaslatot

Erjedésben a magyar bormarketing

Címkék: bormarketing, bortörvény

← Chilében sincs kolbászból a szőlőkaró Magyar arany Veronában →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!
Loading
00:00 / 43:16
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!