• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Üres palackokra vadásznak

2011-01-10 ● Kántor Endre

Érdekes fordulatot vett a drága borok hamisítása: mostanra kialakult egy másodlagos piac a márkás palackokra. Az eredeti üvegbe töltött hamis bort könnyebb eladni, egy szakértő sem nagyon tud különbséget tenni az eredeti és hamis áru között. Kínában virágzik a palack-biznisz.

Kínában virágzik a borpiac, ezt lehet tudni a nagy árverések eredményeiről. Elsősorban a nagy bordeaux-i és burgundi borok mennek, hiedelmek miatt a vörösbor az ász, de veszik más országok nagy borait is. A hamisítás persze rögtön megjelenik egy ilyen piaci bumban. De mi van akkor, ha a hamis áru eredeti csomagolásban van?

A Daily Telegraph beszámolója szerint óriási piaca van a kiürült nagy márkák palackjainak Kínában: az üvegekért akár 100 ezer forintot is elkérnek. Hihetetlenül hangzik, de mégsem az, ha belegondolunk, hogy a hamisítók kedvence a Chateau Lafite Rothschild 1982-es, amely általában több mint 650 ezer forintért kel el.

Nagy felfutás van a befektetési kategóriájú boroknál világszerte. Emellett, Kínában tolonganak a most lett milliárdosok, akik kifinomultak kívánnak tűnni. A Berry Bros and Rudd értékesítésének már 65%-át a kínai piac adja.

Nem csak a francia borokat hamisítják, sőt a kínai prémium szeszekből több hamis palack került elő. A híres kínai párlat, a Maotai egy 50-es évekből származó palackjáért akár200 ezer forintot is kérnek. A cég milliókat költött a hamisítók ellen, hologramokkal, pecsétekkel, fényérzékeny tintával és vízjelekkel is próbálkoztak már, és 80 fős nyomozócsoportot is foglalkoztat.

Akkor azonban elég nehéz küzdeni, ha a palack eredeti. Egy pekingi palack-díler, aki Mr. Huangként mutatkozott be, elmondta: készpénzért vásárol és csakis eredeti palackot vesz. Az üzlet akkor virágzik, amikor eljön a kínai újév, azaz mostanában. Ilyenkor a pekingi és sanghaji éttermekben megnő a prémium italok fogyasztása.

A Berry Bros és Rudd már fülelt le hamis palackot. Az üveg eredeti volt, és a benne lévő bor is. Éppen nem bordeaux-i premier cru volt, hanem egy dél-francia testes vörös, de ezt egy átlagember biztos nem veszi észre, mondta a cég kínai ügyvivője. Sanghaj egyik legjobb étterme, a Mr. & Mrs. Bund vezetője, Rene Bouldoires szerint egyes vendégei akár 20 percet is képesek a palackkal bíbelődni, azt vizsgálgatni, mielőtt döntenek, hogy kinyittassák-e. Azt mondja, a dolgot nehezíti az, hogy sok palackot időről-időre újra kell dugózni. Így például az 1965 előtti borokat. Az új dugókkal pedig még nehezebb megmondani, hogy mi a hamis és mi nem.

Ennél persze sokkal nagyobb kihívást jelent majd a tömegével előállított és nagyon is valódi kínai bor.

Címkék: hamis, hamisítás, kereskedelem, Kína, kínai, lafite, maotai, piac, rothschild

← Még mindig mindent ver a bor Borral szupravezetnek a Japánok →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!
Loading
00:00 / 43:16
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!